Designer kopper med humor

Publisert
26. oktober 2015

Porselenet skal helst være litt rart hos AC Design på Bærums Verk.

Ann Cecilia Baumann (44) sitter lett tilbakelent i den blå sofaen sin. Sofaen er ett av de få fargerike elementene i den lille butikken hennes i Verksgata på Bærums Verk. Bortsett fra sofaen og noen hederlige unntak i form av oransje og lyseblå kopper, er det lille huset i all hovedsak hvitt innvendig. Hvitt og rent.
 
– Det er noen ganger jeg blir litt sprø. Jeg rydder mye. Jeg er nok en litt atypisk keramiker, smiler hun.
 
Den kombinerte butikken og verkstedet er på 50 kvadratmeter. Det er ikke stort, men Ann Cecilia er fornøyd.
 
– Jeg har vært her på Bærums Verk i tre år. Det er først da jeg kom hit at jeg virkelig begynte å drive profesjonelt. Det er veldig hyggelig å være på jobb, smiler hun.
 
Les flere saker om design på Botrend her.

«Bare» 65 timer i uken

For 13 år siden hadde askerbøringen en hektisk, men spennende jobb innenfor hotellbransjen. Så fikk hun barn, og prioriteringene hennes endret seg.
 
Til å begynne med tok Ann Cecilia kurs i keramikk hos keramikeren Riri Green. Etter hvert bestemte hun seg for å satse skikkelig. Hun sa opp jobben, og gikk tilbake til skolebenken. Denne gangen hos Kunst og designfagskolen i Oslo.
 
– Det var kjempegøy i bransjen jeg drev i, men man jobber hele tiden, sier Ann Cecilia og legger til:
 
– Det gjør jeg jo for så vidt nå også, ler hun.
 
– Hvor mye jobber du?
 
– Jeg har blitt ganske flink, synes jeg. Nå jobber jeg bare rundt 65 timer i uken. Det er ikke så ille det, altså. Før, i oppstartsfasen, jobbet jeg mye mer. Det er faktisk etter jul at jeg har landet. Det er kjempedeilig, smiler gründeren. 
 
Ann Cecilia forteller at hun har mange venner som har et romantisk forhold til hva hun driver med. Men at jobben som keramiker er et svevende, behagelig kunstnerliv, kan hun avkrefte.
 
– Jeg er først og fremst håndverker. Det er beinhard jobbing, konstaterer hun.

Annonse

Kopper med personlighet

Vi lurer på hva som er ideen bak de finurlige, ofte litt skjeve koppene, bollene og vasene hennes.
 
– Tanken bak er at det skal være litt humor. Mine ting skal være rare, morsomme og vakre. Formen og ordene er rare og morsomme. Porselenet er vakkert og sterkt. Det synes jeg er fascinerende. Porselenet ser så skjørt ut, men det er et sterkt materiale, forteller Ann Cecilia.
 
De bulkete koppene hennes, som også har blitt et varemerke, er det første hun laget og Ann Cecilias personlige favoritt.
 
– Koppene er litt som mennesker, ingen er like. Alle er vakre som vi er. Vi er bulkete. Jeg syns koppene har personlighet, forklarer hun.
 
Kunstneren bruker hermetikkbokser som mal for å lage koppene. Deretter lager hun en gipsform som hun heller flytende porselen oppi.
 
– Jeg tar koppen ut av formen før den er herdet, da er den fortsatt myk. Så klemmer jeg på den. På den måten blir alle koppene ulike. Det finnes ikke én lik kopp, forklarer Ann Cecilia.
 
Å lage en kopp tar hele to uker fra begynnelse til slutt. Tre branner à 24 timer må koppene gjennom. Først råbrann, så glasurbrann og til slutt dekatbrann.
 
Lenge laget Ann Cecilia alle koppene selv, men nå har etterspørselen blir for stor. Derfor produseres koppene nå i Vietnam.
 
– Jeg har vært der og lært opp dem som jobber der i fremgangsmåten, forteller Ann Cecilia.
 
Idag selges AC design til 50 forhandlere i Norge. Nå jobber Ann Cecilia for å få enda flere.
 
– Jeg satser på hundre, smiler hun.
 
Denne saken ble først publisert i Asker/Bærumsavisen