– Riktige glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

Publisert
3. mars 2016

Tom Nybroe lanserer sin andre serie med vinglass.

– Min passjon er design og vin, så hvorfor ikke forene de to? sier danske Tom Nybroe med et stort smil.
 
Han er i Oslo for å lansere sin andre kolleksjon med vin- og drikkeglass for danske Rosendahl Design Group. For ti år siden debuterte vinentusiasten med en glasserien Perfection for Holmegaard. En serie han skulle bli premiert med den internasjonale designprisen iF product design award i 2007.
 
Nå er det en annen serie som slippes i samarbeid med Rosendahl. Premium-glassene er store og runde, er rimeligere i pris enn Perfection, og er laget helt i tråd med Nybroes personlige ønsker.

Annonse

Favner både de røde og de hvite druene

– Jeg ville lage en serie som innfrir mine personlige ønsker, og ikke hva som er populært på markedet. Men som vinentusiast og vinimportør vet jeg jo hva som er viktig når det kommer til valg av glass, sier Nybroe til Botrend.no.
 
Han har derfor laget en serie med kvaliteter han selv har savnet på markedet. Nybroes nye glass har alle fått en fyldig klokke – selv champagneglasset.
 
I serien kommer to typer vinglass – ett til rødt og ett til hvitt. Men Tom Nybroe mener at man egentlig kan klare seg med ett til både hvite og røde viner. En idé han fikk etter et restaurantbesøk i Spania.
 
– Jeg fikk servert både rødvin og hvitvin i det samme store glasset, men det virket feil. Samtidig ga det meg en idé og jeg satte i gang med de første tegningene på flyturen hjem. I prinsippet skal man ha ett til rødt og ett til hvitt, men i Premium-serien er også det minste stort nok til å bære den røde, forklarer Nybroe.
 
Hovedregelen om at hvitvinsglasset skal være mindre enn rødvinsglassene skyldes ønsket om å holde hvitvinene kjøligere. Med en stor klokke vil nedkjølingsprosessen vare kortere i vanlig romtemperatur.
 
Her er mannen som gir deg oppskriftene på Botrend.
 
Saken fortsetter under bildene.

Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen

Et godt vinglass betyr mer for opplevelsen enn man tror, og i dag kan man få vinglass tilpasset flere ulike druer og vintyper. Det står i stor kontrast til bestemors fargesprakende og tykke kjøkkenglass som regjerte tidligere.
 
Vinspaltist og journalist Geir Salvesen mener vinglasset betyr 50 prosent av smaksopplevelsen. En dårlig glass kan enkelt ødelegge en god vin.
 
– Sats på tynne glass og styr unna de tunge og klumpete. Uavhengig av hvilket glass eller merke man går for, bør glasset ha en tulipanform med stor bolle i midten og en innsnevring på toppen, sier Salvesen.
 
Vinglasset bør sørge for at vinen får riktig utvikling enten det er en ung burgunder, en vintage portvin eller en kvalitetsvin fra Bordeaux. Det krever likevel et langt større utvalg av vinglass og kunnskap om hvordan man kan benytte disse.
 
– Hvis man er nybegynner anbefaler jeg å starte med et universalglass, for så å utvide samlingen. Et glass med veldig vid bolle, for eksempel, bruker man til mineralske viner som Chablis og Sancerre, altså viner som trenger å utvikle seg. Selv sverger jeg til Zalto, som er de beste på markedet. Det er ekstremt tynne og elegante, men alle vinene blir mye bedre av dem, sier Salvesen.
 

Et mer brukervennlig alternativ

Designer Tom Nybroe var i denne omgang mer opptatt av å lage en brukervennlig serie som et alternativ til Perfection som i 2005 ble utviklet med utgangspunkt i grundige undersøkelser hos profesjonelle vinkelnere og vinprodusenter fra hele verden.
 
– Det avgjørende er hvor stor overflaten er; jo større overflate – jo mer luft. Da behøver man ikke å dekantere vinen på samme måte. Du kan helle den rett i glasset og den vil utvikle seg videre, sier Nybroe.
 
Til daglig er Tom Nybroe partner i vinimportfirmaet World of Wine, foredragsholder og arrangør av vinsmaking i tillegg til å arbeide med grafisk design. Han har arbeidet med formgiving hele sitt liv, både i reklame og i samarbeid med kunstnere som Per Arnoldi.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Flere bruksmuligheter

Vårens nyhet fra Rosendahl inneholder også champagneglass, ølglass, brennevinsglass og vannglass. Også disse med stor overflate og lang stett, foruten de ballongformede vannglassene.
 
– Jeg ville ha et vannglass som rommet nok vann til at man slapp å etterfylle hele tiden. Det samme med ølglassene som akkurat rommer en halvliter. Da slipper man å oppbevare boksen på bordet under måltidet, mener Nybroe som også har fått mange spørsmål opp gjennom om hvordan man bør drikke en gammel rom eller grappa.
 
– Brennevinsglasset har derfor fått en relativt stor åpning og en mye høyere stett. Jeg er med i Copenhagens Distillerys smakspanel, og der ble jeg inspirert til å lage en høy stett som gjør det mye enklere å svinge på glasset for å kjenne duften av brennevinet.
 
Champagneglassene er langt fra dagens lange og smale glass. Overflaten er stor og romslig og minner om gamle coctailglass, men med mye høyere stett. Det gjør de utmerket til servering av både coctails og desserter, mener Nybroe.
 
– Jeg drikker ikke Champagne hele aftenen, men kun ett glass. Da syns jeg det er inspirerende at glasset kan få flere bruksområder.

Annonse

De yngre etterspør rundere og større glass

Foruten at dagens glass skal være både lekre og funksjonelle, skal de også tåle noen runder i oppvaskmaskinen. Premium-serien er intet unntak her med sin robuste og slagfaste kvalitet. Tom Nybroe illustrerer også glassets styrke ved å velte vannglasset foran seg.
 
– Jeg har tegnet for gøy for meg selv i mange år. Perfection har vært en suksess med sin tidløse og klassiske design. Men nå er det et rundere design som vil prege bordene fremover. Spesielt yngre mennesker og restauranter ønsker større og bredere glass nå, sier Tom Nybroe.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.