Designere vil lære opp forbrukere

Publisert
10. oktober 2016

Klart for Norway Designs NÅ, Vol.3.

For tredje høsten på rad skal vinduene til designbutikken ved Nationaltheatret, Norway Designs, vise frem småskalaproduksjon av norsk design og kunsthåndverk.
 
Salgsutstillingen et samarbeid mellom Klubben, Norske Kunsthåndverkere og butikken, og retter oppmerksomheten mot den renessansen norsk kunsthåndverk og design gjennomgår for tiden.
 

Annonse

Årets tema er en videreføring av de to foregående «Verdi» og «Skala», som har gått i dybden på verdien av objektene og småskalaproduksjon.
 
I år får småskalaproduksjonens kvaliteter enda større oppmerksomhet gjennom utstillingen Norway Designs NÅ, Vol.3. Utstillerne ble bedt om å søke med et utgangspunkt i tallet 16, og temaet er tolket vidt forskjellig av deltakerne som spenner fra Anette Krogstad, til Sverre Uhnger og Kristine Bjaadal, som også er prosjektleder for Klubben.
 
– Objekter som er produsert på denne måten bærer en helt annen historie med seg enn de masseproduserte produktene vi ellers omgir oss med. Som kunde og bruker av produktene kommer du mye tettere på både formgiveren og produksjonsprosessen. Jeg tror dette er med på å skape et tettere bånd mellom produkt og bruker; historien som følger med produktet gjør at du blir mer glad i det og ønsker å ta godt vare på det, sier Bjaadal.
 
Les mer om norsk design på Botrend her.
 

Må ofte forsvare prisen

Salgsobjektene spenner fra treverk til smykker, metall og tekstil. Og vil stå utstilt i to uker fra torsdag 13. oktober. 
 
Alle produktene er produsert lokalt, enten i formgivernes egne verksteder eller i samarbeid med andre lokale småskalaprodusenter. 16 av 36 søkere er antatt, og blant dem er Noidoi som stiller ut keramikkserien «Handlewithcare» i stengods – produsert i deres studio i en gammel melkefabrikk på Toten.
 

– Vi mener det er viktig å fronte norsk småskalaproduksjon fordi det stimulerer til kreative arbeidsplasser lokalt, og fordi det nettopp opprettholder lokale håndverkstradisjoner, sier Kathrine Lønstad i Noidoi.
 
Sare Skotte jobber med produkter som befinner seg i skjæringspunktet mellom design og kunst. Hun deltar i Norway Designs NÅ for tredje gang, og har i år tatt utgangspunkt i funksjonalismen og laget smykkekolleksjonen PUR. Den består av fire ulike komponenter og delt inn i temaet 16 gjennom fire former, fire produkter og fire materialer.
 
 
 
– Det beste med småskalaproduksjon er at det er en kort vei fra idé til ferdig produkt. Man har kontrollen selv, og en frihet til at man kan teste ut materialer og konsepter, sier Sara Skotte.
 
Hun produserer det meste selv, og opplever ofte å måtte forsvare prisen på produktene sine. 
 
– Jeg tror ikke folk forstår fullt ut hvorfor produktet har den prisen det har. Disse utstillingene bidrar til folkeopplysning hvor kunden blir gjort kjent med at det er unik kvalitet og håndverk. All kunnskapen vi besitter har jo en pris, men også en stor verdi, sier Skotte.
 
– Man vil ha design og håndverk, men vet ikke hvor mye som ligger bak produktprisen. Den skal dekke blant annet skatt, lokalleie og pensjonssparing, i tillegg til faktiske materialkostnader, sier Skotte.
 
Blant de 16 utstillerne er også Lars Beller Fjetland som har vunnet flere priser og etablert seg internasjonalt med sitt design.
 
I Norway Designs NÅ stiller han ut serveringsbestikket Monstera som også ble vist frem under Structure-utstillingen i Milano. 
 
Bestikket er et samarbeidsprosjekt med Theodor Olsen Sølvvareverksted i Bergen hvor designeren driver studioet «Beller». 
 
Også Runa Klock er opptatt av en bærekraftig produksjon og stiller ut «Moving Mamas cutting boards». 
 
 
De geometriske trefjælene er laget av restmateriale fra Kebony, og produsert av kvinner med innvandrerbakgrunn. Bedriften Moving Mamas fokuserer på nettopp verdiskapning, arbeidstrening og god utnyttelse av ressurser.
 

Årets utstillere:

Anette Krogstad, Ann Kristin Einarsen, Anne Pfeffer Gjengedal, Anne Line Sund, Barmen & brekke, Bodil Mogstad Skipnes, Helen Mørken, Kristine Bjaadal, Lars Beller Fjetland, Marisa Molin, Mirjam Tho, Noidoi, Runa Klock, Sara Skotte, Silje Nesdal og Sverre Uhnger.
 
Se flere bilder under, og les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no