Designfellesskapet

Publisert
1. oktober 2015

Klubben synliggjør norsk design

Ingen av medlemmene i Klubben ante hvor de ville ende. Sammen reiser de nå jorda rundt på utstillinger.
 
– Det hele begynte med et ønske om å skape et godt miljø der norske designere hadde mulighet til å stille ut sammen, sier Sverre Uhnger (32).
 
I 2011 startet han i samarbeid med Sara Wright Polmar (32) og Victoria Günzler (28), fra Bærum, opp designkollektivet Klubben.
 
– Siden har det ballet på seg med fantastiske muligheter og samarbeidspartnere, sier Uhnger.
 
– Ja, veien blir til mens vi går, sier Polmar.
 
På Gave og Interiørmessen i Lillestrøm sitter de to designerne fra Bærum i Sverres egendesignede modulsofa, Courage, laget i samarbeid med Marius Myking. Fra Klubbens første utstilling med 19 utstillere på 60 kvadratmeter, til dagens utstilling med 36 designere på 500 kvadratmeter. Utviklingen har gått over all forventning.
 
– Tingenes Tilstand var Klubbens første utstilling i 2012. Mye har skjedd siden den gang, og vi har fått mer tyngde, sier Polmar.

Annonse

Vi ville ha trygghet

Da Klubben ble dannet ønsket Polmar, Günzler og Uhnger å invitere til en utstilling. Medlemmene fikk en oppgave, noe å jobbe mot.
 
– Når vi har et mål, en utstilling, er det lettere å få ting realisert, sier Polmar.
 
Målet er å synliggjøre norsk design både internasjonalt og i Norge.
 
– Ønsket var å skape et nettverk og samle kollegaer. Vi ville ha trygghet og bidra til å inspirere hverandre, sier Polmar.
 
Noen få år senere har Klubben hatt flere utstillinger enn de drømme om, blant annet i Oslo, Paris, Tokyo og New York.
 
– Aldri i verden hadde vi trodd at Klubben ville bli så stor, sier Polmar.
 
Fellesskapet skal vokse sakte, og alle medlemmer skal føle et eierskap i Klubben.
 
– Kombinasjonen av kompetanse og ressurser utgjør Klubben. Viktigste kriteriet for å bli medlem er å være engasjert, ønske å formidle norsk design, og trives med samarbeid, sier Polmar.

– Ikke nødvendigvis lønnsomt

Det har vært oppe til diskusjon, men foreløpig har ikke Klubben åpnet egen butikk eller nettbutikk. 
 
– Men det blir ikke nødvendigvis lønnsomt. Likevel er det interessant å stille ut produktene i butikker, og ha ting til salgs. Folk er ofte interessert i å kjøpe de fine tingene de ser, sier Polmar.
 
Uhnger er oppvokst på Gjettum. Polmar på Kolsås. På Rosenvilde videregående møttes de to kreative designerne.
 
– Den gangen kjente vi ikke hverandre særlig godt, sier Polmar.
 
Men på opptaksprøve til Kunsthøgskolen i Oslo noen år senere traff de på hverandre igjen. Uhnger reiste til Bergen for å studere på Kunsthøgskolen, mens Polmar ble igjen i Oslo. Ønsket om å dele erfaringer bidro til at de to fortsatte å holde kontakt.
 
– Vi gikk inn for å unngå å konkurrere. Hvis norsk design gjør det bra, er det enklere for norske designere å lykkes, sier Polmar.

Medlemmene i designfellesskapet klubben

Består av 28 designere med bakgrunn innen møbel- og produktdesign.

 
Designerne holder til i Oslo, Bergen, København, London, Berlin og New York.
 
Seks av Klubbens medlemmer er fra Asker og Bærum.
 
Sara Wright Polmar (32), er fra Kolsås. Partnerne Gunzler.polmar er aktuell med en serie pledd, Ekko Throw Blanket, og støpte beholdere i marmorert porselen, Marbled Containers.
 
Sverre Uhnger (32), fra Gjettum, er aktuell med skrivebordslampen Lune, håndlagde skohorn fra Bangladesh i samarbeid med Courage, og modulsofaen Courage, i samarbeid med Marius Myking.
 
Victoria Günzler (28), fra Nesøya, er aktuell med Ekko Throw Blanket og Marbled Containers, i samarbeid med Sara Polmar.
 
Kristine Five Melvær (30), fra Bekkestua, er aktuell med flere vaseser, en glasslykt og trebolle. Hun har tidligere høstet god kritikk for sine lampeserier. I 2012 ble hun nominert til årets unge designer i Plaza Award, og til Årets nordiske designer i Nova Design Award i 2013.
 
Marius Myking (31), fra Asker, er aktuell med stolen We Get Along Lounge Chair, og sofaen Courage som han har laget i samarbeid med Sverre Uhnger.
 
Ida Noemi (31), fra Kolsås, er aktuell sammen med Vibeke Skar med Fyr lykt for Northern Lighting.

 
Denne saken ble først publisert på Budstikka.no