Dette bør du tenke på før du velger utebelysning

Publisert
27. januar 2017

Ekspertenes beste tips til belysning.

Vinteren i Norge er lang og mørk, og desto viktigere blir belysningen rundt deg.
 
Det mener i hvert fall interiørarkitekt Henriette Bergsjø. Når det kommer til belysning av hus og hage, avhenger resultatet av hvor du plasserer lyskilden, og hvordan lyset faller.
 
– Lys er mer enn bare lampeform, sier hun.
 
Både hun og kollega Richard Dahlen, regionsjef i Ateljé Lyktan, forteller om en økende bruk av lysdesign i private hjem og i offentlige rom.
 
Markedet florerer av ulik belysning, men særlig down lights har vært populært.
 
Nå ser det derimot ut til at trenden er i ferd med å snu.
 
– Det finnes så mye mer enn down lights. Det kan være veldig fint, men da er det viktig at de blir plassert riktig. Er det feilplassert, kan det være som å få en lommelykt i ansiktet, mener Dahlen.
De mener dessuten at det er lite belysning som skal til før hage og uteområde er nok opplyst og ser gjennomført og innbydende ut.
 
– Du trenger ikke belyse hele hagen. Ofte holder det bare å belyse en sone. Det skal ikke være flombelysning, det kan være forstyrrende. I tillegg må man ta høyde for blending.
 
Les mer om interiør og design på Botrend
 

Annonse

– Vanskelig

Kristine Stene er en av dem som synes belysning er vanskelig. Da hun og mannen bygget funkishus på Rykkinn for fem år siden, var det ingen av dem som visste hvordan de skulle gå frem.
 
Les mer om utebelysning her
 
– Jeg hadde en formening om hvilke lamper jeg ønsket; noen moderne som lyste både opp og ned. Vi hadde dog ikke peiling på hvordan vi skulle plassere det, og fikk derfor hjelp av en lysdesigner til å lyssette hele huset, forteller hun.

 
Fordi det var vanskelig å se for seg hvordan det endelige resultatet ville bli, var det desto viktigere for Kristine å få kyndig hjelp.
 
– Når man først investerer i å bygge nytt hus, er det en liten ekstrakostnad for god hjelp. Vi ble godt fornøyd med resultatet, forteller hun.
 
Les også: Lek med lyset
 
I tillegg til å få faglig hjelp, er Kristines beste tips til andre som skal bygge hus å legge opp strømtilførsel rundt i hagen, slik at man har mulighet til å montere lys på senere tidspunkt hvis man ønsker det.

En følelse av trygghet

Dahlen og Bergsjø er skjønt enig i at godt opplyste miljøer ikke bare er fint, men at det også gir en følelse av trygghet. Ikke bare i innkjørsel til egne hus, men også i borettslag.
 
Et godt alternativ til belysning av slike området, mener de er pullerter, altså stolper med lys.
 
– De blir stadig mer populær, og er fine rundt om i hagen, eller i borettslag langs stier og veier hvor folk ferdes. Belysningen gir en følelse av trygghet, og minsker sjanse for hærverk og ubudne gjester, fastslår Bergsjø.
 
Les også: Brakte lyset tilbake til terracotta-landsbyen 
 

– Skap helhet 

I likhet med Dahlen og Bergsjø har også lysdesigner hos Brødr. Kolstad på Stabekk, Betina Molvik, inntrykk av at folk er betydelig mer opptatt av å skape hyggelige utemiljø nå enn tidligere.
 
Lenge har opp- og nedlys vært mye forespurt, men også Molvik opplever at indirekte belysning er på vei til å ta over.
 
– Folk er blitt mer bevisst på å skape hyggelige soner ute. Har man arkitektoniske særheter på huset, er det fint å skape en helhet og fremheve det med lys. Eller om man har en stor flate i hagen, kan man lage dybde og utvide rommet ved å bruke en belysning som drar ut lyset. Det skaper stemning og trygghet, mener hun.
 
Les også: Slik pynter du opp uterommet med selvlagd krans
 

– En lyskilde er ofte nok 

Molvik gjør også oppmerksom på at det er viktig å begrense lysbruken for at det ikke skal være sjenerende for en selv eller naboene.
 
Les også: Slik velger du belysning
 
– En enkel lyskilde blir ganske sterk med tanke på hvor mørkt vi har det ute vinterstid. Derfor kan det være lurt med belysning som ikke lyser for mye opp, men derimot ned mot bakken, slik at det ikke blender deg eller naboene dine. Det skal være behagelig, samtidig som det er viktig å belyse soner som inngangsparti, garasje og gangvei.

 

Dette er ekspertene Dahlen, Bergsjø og Molviks TIPS:

  • Tenk nøye gjennom belysningen av uterommet før du går i gang.
  • Legg opp strømtilførsel når du bygger hage.
  • Skap en helhet i lyssettingen, og la det harmonere med type hus man har.
  • Ha samme stil på vegglykter og pullerter. Lag soner og fremhev kvaliteter i hagen. For eksempel kan et vakkert tre belyses med up lights. Det gir en god stemning.
  • Ved bruk av fagfolk kan lysdesignere komme med forslag som passer bruker, er funksjonelt og kreativt, og bidra til å kartlegge hva man bør fremheve.
  • Et rimeligere tips er å bruke en lommelykt for å teste belysning av et spesifikt område. Det handler litt om å prøve og feile, men det aller viktigste utendørs er god avblending.
  • Du trenger ikke belyse hele hagen. Ofte holder det bare å belyse en sone. Det skal ikke være flombelysning, det kan være forstyrrende.
  • Man kan fint bruke ledlys ute. Fargetemperaturen er blitt varmere og prismessig er det ikke lenger stor forskjell.
  • Materialene skal blendes inn i naturen og miljøet, og naturfarger er derfor svært populære nå. Det samme gjelder naturmaterialer som tre, granitt og betong. I tillegg er det trendy at det skal se litt robust ut. Det skal være materialer som varer og tåler tiden.
  • Belysning gir en følelse av trygghet.

 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? – Send oss en mail! Husk at du kan følge oss på Instagram og Facebook under Botrend.no