Dette gir boligprisbyks i Asker og Bærum

Publisert
6. oktober 2016

Lang behandlingstid på byggesaker i Oslo får skylden.

Lang behandlingstid for byggesaker i Oslo, rekordlav rente og færre boliger til salgs i hovedstaden driver prisene i været i Asker og Bærum.
 
– Det er klart at Oslo har et betydelig etterslep når det gjelder bygging av nye boliger. Det gir også ringvirkninger for Asker og Bærum, mener administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Meyer.
 
– Oslo er i tillegg for alvor i ferd med å etablere seg som en hovedstad. Det betyr at mange flere vil flytte til områdene rundt også, forklarer Hosle-mannen.
 
Les også: Boligprisveksten fortsetter ut 2016.
 
 
 

Annonse

Dette forsterkes av at tilbudssiden på boliger i Oslo er altfor lav og at prisstigningen i september er den høyeste på 13 år. Følgene av dette er en prisstigning på 18,5 prosent i hovedstaden det siste året.
 
Boligprisene opp 8 prosent på tre måneder: – Jeg har ingen positive tanker om den utviklingen.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.
 

Ber om sammenslåing

– Vi er avhengige av at hele regionen må fungere og at politikerne gjør tiltak i infrastruktur på lang sikt, så vi tåler den tøffe tilveksten av nye beboere, mener eiendomsmegler-toppen.
 
– Løsningen er kommunesammenslåing. Oslo, Asker og Bærum kommuner må dele på utgiftene.
 
Oslos byråkrater og politikerne brukte i snitt fire år per store reguleringsplan mellom 2009 og 2014, viser en undersøkelse utarbeidet for entreprenøren JM. Det gjør kommunen til nesten ett år tregere enn naboene Asker og Bærum.
 
– Lang behandlingstid er et problem generelt i landet. I Oslo er plan- og bygningsetaten nokså detaljstyrende og prosessene går enda tregere, forklarer Dreyer.
 
Les også:NBBL tror boligprisveksten på Østlandet vil dempes utover høsten.
 

Uenige

De siste dagene har debatten gått rundt hva som er årsaken til den kraftige prisstigningen på boliger i Asker og Bærum, og Dreyer gir med det både politikerne og utbyggerne litt rett hver.
 
– Det er litt sannheter hos alle, men det er ikke tvil om at det bygges for lite i begge kommunene.
 
Få siste nytt fra boligmarkedet her.
 

Rekordlav rente over lang tid, få boliger til salgs, lav arbeidsledighet og få nye byggeprosjekter bidrar sammen til prisøkningen på 8 % i Asker og Bærum siste kvartal.
 
– Renten er også en betydelig faktor. Folk begynner å glemme hvordan det er når renten er høy, og mange boligeiere har ikke sett en høy rente i det hele tatt. Det er bekymringsverdig, mener den administrerende direktøren i Eiendom Norge.
 
Les flere saker på Botrends forside her
 
Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne.
 
Denne saken, skrevet av Morten Gisle Johnsen og Fridtjof Woldsdal Glorvigen, ble første gang publisert i Budstikka.