Annonsørinnhold

Dette hagesenteret har egen besøkshage

Publisert
28. mai 2017

På Vilingstad gård i Røyken ligger Hageland Foss.

Det flotte hagesenteret drives av anleggsgartnermester Hans-Petter Foss, hans kone Rigmor og deres barn Marius og Jane. Her har det vært gårdsdrift siden 1300-tallet, mens familien Foss har eid i 5. generasjoner.

Familien Foss

EIER OG DRIVER: Familien Foss.

– Jeg tok fagbrev som anleggsgartner høsten ’77. Våren etter startet jeg Foss Hagesenter, i et lite lokale på 36 m2. Den originale delen står fremdeles, men mye har skjedd siden den gangen, forteller Hans-Petter.

Hageland Foss har i dag 1000 m2 med drivhus og 3000 m2 med utstilling og lager. Det er Marius og Jane som skal føre familiearven videre, når den tid kommer.

 

BESØKSHAGE

Hagesenteret har et innholdsrikt utvalg planter som busker, trær og sommerblomster når det er høysesong. Også et imponerende utvalg rhododendron, Østlandets største med over 50 sorter, gjør hagesenteret til en populær destinasjon for hageentusiaster over det ganske
land.

Vilingstadparken, Planter, Blomster

VILINGSTADPARKEN BESØKSHAGE: Den flotte besøkshagen er på sitt vakreste i midten av mai.

I Vilingstadparken besøkshage har Rigmor og Hans-Petter bygget en nydelig besøkshage. I hagen finnes rundt 100 forskjellige sorter rhododendron og ca. 500 andre planteslag som små stauder og store trær. Siden 1974 har familien selv plantet i hagen, til inspirasjon og glede for hageelskende besøkende. Hagen er på sitt flotteste i midten av mai, da blomstrer rododendron.

– Nå er det populært med japanskinspirerte hager, både hva gjelder oppbygning og det som skal plantes. Vi selger mest av japansk lønn og vakre magnoliatrær, sier Jane. Trenger du hjelp til ny eller gammel hage, har Hageland Foss lang erfaring med anleggstjenester. Hagesenteret tilbyr hagedesign, oppbygning og utførende arbeid som å bygge mur, legge belegningsstein og ferdigplen. Også beskjæring, trefelling og vedlikehold av hager kan utføres.

BONSAI

Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. Bonsaikunsten kommer opprinnelig fra

Hagesenteret

INNHOLDSRIKT: Hagesenteret har et stort utvalg busker, trær og sommerblomster.

Kina, men det er den japanske kunstformen vi kjenner i dag. Bonsaier er på størrelse med vanlig potteplanter, men har proporsjoner som et vanlig tre. Ved å bygge opp grenstruktur med spesielle wire og forme platåer, er meningen å gjenskape en naturlig form på treet.
– Man skal kunne se hele stammen i hele treet. Det skal være riktig proporsjoner, med små blader og små nåler. Det finnes mange arter bonsai, men furu, einer og japansk lønn er mye brukt. Min favoritt er blomstrende aprikos, sier Marius og viser stolt frem hagesenterets 70 eksemplarer av bonsai.

Hans-Petter og Rigmor har vært i Japan flere ganger, og deres fasinasjon for den japanske hagekunsten har vært med på å inspirere besøkshagen. Kanskje kommer den spesielle interessen for bonsaier derfra.

I Vilingstadparken blomstrer over 100 sorter Rhododendron. Besøk hagen for inspirasjon.

– Taki Bonsai er merkenavnet på vår bonsaisatsing. Taki betyr foss eller vannfall på japansk, så det syns vi passet fint. Vi har et av Norges største utvalg bonsaier og sender miniatyrtrær over hele landet. Vi arrangerer også workshops og tilbyr et utvalg bonsaipotter, håndsmidde verktøy og helt spesiell bonsaijord som eneste norske leverandør, avslutter Marius.
Workshop med Bjorn Bjornholm 21. – 23. juli 2017 holder den anerkjent bonsaieksperten Bjorn Bjorholm 2 dagers bonsaiworkshop og en demodag hos Hageland Foss.

Hageland Foss, Hurumveien 11, 3440 Røyken, Tlf.: 31 28 49 56