Dette kan bli Norges første solcellegate

Publisert
3. juni 2016

I Bærum inviteres naboene inn til å få solceller på taket.

– Vi er tre hus av 30 som har solceller på taket i dag. Kanskje vi kan bli 10 til neste sommer. Hver for oss erstatter vi pluss-minus 10 prosent av strømregningen med solenergi, og sammen kan vi produsere nok solkraft til å dekke en stor husholdning med et årsforbruk på 28.000 kWh, sier Anne Jortveit, Simen Moxnes og Øystein Goksøyr
 
– La oss gjøre dette til Bærums egen «solgate», smiler Jortveit, Moxnes og Goksøyr – mens strålene fra den brennhete sommersola treffer solcellene på taket og omdannes til energi.
 
Stilren arkitektbolig på Nesøya
 
Naboene i Glassverkveien på Høvik må være de beste ambassadørene det nystartede solenergiselskapet Otovo kunne ønsket seg.
 
De er først ut i Norge med et konsept som går ut på å installere solcellepaneler på norske hustak, en investering på 50.000-250.000 kroner – og så la kundene tilbakebetale kostnaden gjennom en fast månedspris over 20 år.
 

Inspirert av Elon Musk

Forretningsideen er inspirert av suksessen SolarCity, der Tesla-gründer Elon Musk er i god gang med å fylle amerikanske hustak med solcellepaneler på avbetaling.

Annonse

 
– Dette har gått over all forventning. Vi startet i januar og har allerede passert målet vårt om 100 solgte anlegg i år, forteller Simen Fure Jørgensen.
 
36-åringen er én av gründerne bak Otovo, og før det IT-selskapet Iterate.
 
Han gikk på Valler videregående sammen med medgründer og Otovo-sjef Andreas Thorsheim (35), tidligere produktdirektør i Opera og finansdirektør i Schibsted Norge, oppvokst på Haslum.
 
Flyttet til funkishus på Nesøya
 
Otovo har i dag 106 kunder, hvorav 12 i Asker og Bærum. Bærum har flest kunder og interessenter i landet etter Oslo.
 
– Hva er årsaken?
 
– Dette området er meget godt egnet for sol på taket, fordi vi har mindre tåke og skydekke. Solcellene her fungerer faktisk 5 prosent bedre enn i Berlin.

Meldte seg på raskt

Likevel er det norske solcellemarkedet en smal nisje forbeholdt spesielt interesserte (se fakta).
 
– Jeg er en teknologioptimist, og tror vi kan løse mye av klimautfordringene ved å ta i bruk nye løsninger. Da er sola mest nærliggende, sier Øystein Goksøyr – Venstre-politiker og sivilingeniør i DNV GL, typisk nok.
 
– Han var ikke sen om å banke på hos meg, smiler Anne Jortveit, ansatt i Norsk Klimastiftelse, om den solfrelste naboen sin.
 
Det var hun som «oppdaget» Otovo på Facebook. Så skjedde ting raskt.
 
– Jeg hev meg på øyeblikkelig, og to dager senere kom de på befaring. Etterpå la jeg ut en liten sak på Facebook, og klokken 23 samme kveld sto nabo Simen på døra. Han ville også ha solkraftverk på taket!
 
– Jeg så alle interessentene som hadde tegnet seg og ville ikke havne bak i køen, forteller Moxnes, til daglig sjefingeniør i Statoil.
 
Goksøyr meldte seg like etterpå.
 
Naboene mener konseptet med «strømabonnement» har senket terskelen for det å investere i private solkraftverk:
 
– Vi har fått «gratis» solceller på taket, uten å løfte en finger. Og dette nedbetaler vi over 20 år med et par hundrelapper i måneden. Flere bør gjøre det samme, og vi begynner med å arrangere solfest i vårt eget nabolag 14. juni.
 
Byggeskikk-ros til Bærums-bolig

Solkraftmarkedet

  • Investeringer i solkraft sto for rundt halvparten av alle investeringer i fornybar energi i verden i 2015.

 

  • Det norske markedet for solkraft er veldig lite – ca. 15 MW i samlet installert kapasitet ved utgangen av 2015, mot 160 MW i Sverige og 790 MW i Danmark.

 

  • Mesteparten av installert solkraft i Norge er frakoblet strømnettet, og befinner seg i hyttesegmentet.

 

  • Den eneste offentlige støtteordningen for privatpersoner som ønsker å investere i solcellepaneler på boligen sin, gis av statlige Enova.

 

  • Gjennom Enova-tilskuddet kan du få tilbake 35 prosent – maksimalt 10.000 kroner – av investeringene til solcellepaneler, enkel inverter og montering av disse. I tillegg gis 1.250 kroner per kW installert effekt opp til 15 kW.

 
Denne saken ble opprinnelig publisert i Budstikka.

 
Tips og innspill? Kontakt oss her.
 
Les flere saker på Botrends forside her.