Dette må du vite hvis du skal kjøpe bolig

Publisert
7. desember 2015

På boligjakt? Her er ordlisten.

 
Å områ seg i  boligmarkedet  kan være kronglete. Å kjøpe bolig regnes som en av de aller største investeringene man gjør i livet.
 
Noen ganger tar det tid, andre ganger går kjøpet raskt. Uansett må man ha klarhet i begrepene som svirrer rundt, både muntlig på visning, men også i salgsoppgavene. Hva er forskjell på P-rom og bruksareal?  Hva betyr egentlig boligsalgsrapport?
 
– Mange ser på pris kontra p-rom og regner deretter ut kvadratmeterprisen. Men man må se hele prospektet og taksten sammen for å få rett forståelse av dette, sier Morten Thøgersen hos Privatmegleren i Sandvika.
 
Han opplevde større begrepsforvirrig for noen år siden, og mener mye er godt beskrevet og forklart i prospektet. 
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Botrend skriver om  eiendomsnyheter  i hele Stor-Oslo.  Tips oss gjerne om du har saker du vil vi skal skrive om. 
 

Annonse

Usikre på begrep

 
På ett område opplever likevel Thøgersen at kjøpere kan bli forvirret.
 
– Noen blir usikre på ordet «tilstandsgrad» i takstrapporten som deles inn i tre. Selger man en gammel eiendom der taket er 30 år gammelt, så får det tilstandsgrad 3. Da bruker man tid på å forklare at kjøper bør gjøre noe med taket i løpet av de neste årene, men at man fint kan kjøpe boligen og bo der en tid før man gjør noe, forklarer han. 
 
– Vi får ofte spørsmål på visningene våre om hva forkortelser og ord i boligprospektene våre egentlig betyr, sier boligekspert Odd Nymark hos Eiendomsmelger1.
 
Stort press på rekkehus og tomannsboliger i Asker og Bærum 
 
Solgte 11 tomter på en dag
 

Ordliste

 
For å hjelpe boligkjøpere har Eiendomsmegler1 utarbeidet en begrepsliste på sine nettsider. 
 

Bruttoareal

Bruttoareal (BTA) er eiendommen målt utvendig for hver etasje.
 

Bruksareal

Bruksareal (BRA) er bruttoareal minus det arealet som ytterveggene opptar.
 

P-ROM

P- står for «primære rom», og er de rommene som brukes til å bo i. Det vil si oppholdsrom som soverom, kjøkken, entre, ganger, bad, dusjrom, toalett, vaskerom og badstue. Rom som leder fra et slikt rom til et annet, som trapp og gang, regnes også med her.
 

Prisantydning

Prisantydning er den prisen megler og selger er blitt enige om og som er utgangspunkt for salget. Den er ikke bindende for selgeren som kan akseptere eller avslå et hvilket som helst bud.
 

Boligsalgsrapport eller tilstandsrapport

Denne rapporten blir utført av en takstmann før salgsprosessen setter i gang. Han eller hun har kompetanse til å kontrollere eiendommens tekniske tilstand, både gjennom grundig gjennomgang på stedet og ved hjelp av enkle måleinstrumenter.  Rapporten er et resultat av undersøkelsene og de opplysningene selgeren gir. Som kjøper er det viktig at du setter deg inn i rapporten.
 

Tilbehør

Avhendingsloven sier at eiendommen skal overtas med innredning, utstyr som lov og forskrift eller annet offentlig vedtak bestemmer at skal følge med. Utover det, står kjøper og selger fritt til å avtale hva slags løsøre og tilbehør som skal følge med. Vi har jobbet frem en veiledende liste. Med mindre noe annet er avtalt eller står i salgsoppgaven, kan du ta utgangspunkt i den.

Annonse