Disse er foreslått til Bærum kommunes arkitekturpris.
Han er juryformann for Arkitekturprisen 2016 og understreker at han er svært fornøyd med de nominerte i år, men synes det er for få som er kvalitetsbevisste når de bygger i Bærum.
Her kan du lese flere saker om arkitekturpriser
Annonse
Overrasket og stolt
– Det er et paradoks, at når man bygger på de dyreste tomtene i verden, ikke bygger med større grad av varighet. Et hus trenger ikke nødvendigvis være så veldig stort. Verdien av hver kvadratmeter blir høyere når alt er tilpasset og gjennomtenkt. Vi ønsker med prisen å motivere flere til å tenke god arkitektur, sier Bøe.
Helen Ditlev-Simonsen (44) og familien bor på Snarøya i fjorårets vinnerhus tegnet av Mopo arkitektur AS, ved Kaja Poulsen i samarbeid med Siri Moseng.
– Jeg ble veldig overrasket da vi vant, og mer stolt enn jeg trodde jeg skulle bli. Huset har fått mye oppmerksomhet og blir stadig trukket frem. Arkitekten er en venninne av meg og hun pushet meg til å ta modigere valg og et røffere uttrykk enn jeg egentlig turde. Det er jeg glad for nå, sier Helen Ditlev-Simonsen.
Les mer om fjorårets vinner her.
Glad i betong
Hun var for eksempel skeptisk til betong i underetasjen, men er veldig fornøyd med valget.
– Det er der vi oppholder oss mest om sommeren. I andre etasje er alt av tre, vi trekker opp dit om vinteren. Velger du arkitekt tar ting litt lengre tid og du må ta stilling til mye, men jeg synes det var verdt det. Det eneste jeg savner er flere stikk-kontakter på kjøkkenet, det sier jo sitt om hvor fornøyd jeg er, smiler Ditlev-Simonsen.
Også juryformann Eirik Bøe er begeistret for fjorårets vinnerhus.
– Det er et nydelig bygg. Det at de har beholdt naturen og trærne, selv om det egentlig er sjøutsikt, skaper et flott særpreg som du ikke får hvis du velger et ferdighus, mener han.
Dette huset har fått mye arkitektur-ros
Pris går ut over kvalitet
– Her i Bærum bygges det mye og ofte. I byggverdenen er det gjerne slik at det skal bygges så billig som mulig. Det kan fort komme i konflikt med kvaliteten. Det handler ikke bare om de som bor der, men også om andre menneskers omgivelser. Mange av de flotteste bygningene er tegnet spesielt for denne eiendommen. Å bygge et hus som er tilpasset familien, tomten og omgivelsene, gjør at dette blir helt spesielle steder for både naboene og de som bor der.
– God arkitektur bidrar til fellesskapet. En god planløsning og høy kvalitet gir en tilleggsverdi som handler om å skape noe som varer lenge og om estetisk verdi. Vi ønsker at Arkitekturprisen skal holde et høyt nivå og at det skal oppfattes som en stor prestisje å få den, sier Bøe.
Av ni foreslåtte kandidater, er fem nominert til prisen som deles ut torsdag 19. november i Bærum rådhus. Se mer her.
Årets foreslåtte kandidater er:
1. Fornebuporten. Nominert
Arkitekt: Dark Arkitekter AS
Tiltakshaver: Fornebuporten AS ved Torstein Storækre
2. Fornebu Idrettsbarnehage.
Arkitekt: Landsbyarkitektene AS ved Bibbi Sandbu.
Tiltakshaver: Idrettsbarnehage AS
3. Blommenholm stasjon
Arkitekt: Norconsult AS
Tiltakshaver: Jernbaneverket Utbygging
4. Trulsbråten 9B, Lommedalen. Nominert
Arkitekt: Praksis A arkitekter ved Anna Røtnes og Eskil Tin.
Tiltakshaver: Nina Hesselberg
5. Grinilund kirke på Eiksmarka. Nominert
Arkitekt: Terje Grønmo Arkitekter AS
Tiltakshaver: Bærum kommune Eiendom
Se dette Nesøya-huset tegnet av Knut Hjeltnes
6. Jardar klubbhus på Slependen. Nominert
Arkitekt: Landsbyarkitektene AS
Tiltakshaver: Idrettslaget Jardar
7. Stabekk stasjon.
Arkitekt: Norconsult Arkitektur
Tiltakshaver Jernbaneverket
8. Gamle Drammensvei 84. Nominert
Arkitekt: MAD as
Tiltakshaver: Thurid og Alf Tornberg
Les flere saker på Botrends forside her.
9. Mellom Jong gård
Prosjekt: restaurering av bolig
Tiltakshaver: Familien Müller-Hanssen
10. Powerhouse Kjørbo
Her kan du lese mer fra Mellom Jong gård.
Utdelingen er 19. oktober i formannskapssalen. Da vil professor Karl Otto Ellefsen ved Arkitekthøyskolen i Oslo holde et foredrag om knutepunktutvikling.
Juryen består av: Juryformann Eirik Bøe (V), Morten Larsen (H), arkitekt Adnan Harambasic, arkitekt professor AHO Beate Marie Hølmebakk, og Hanne Høybach, bygningssjef i Bærum kommune.
Kjenner du til noen fine hus vi bør skrive om? Tips oss her.