Denne byen har rekordfå boliger til salgs

Publisert
27. januar 2017

Bare fem eneboliger på bruktboligmarkedet i Drammen.

Drammen,  Norges femte største by, opplever for øyeblikket et rekordlavt utbud på boligmarkedet.
 
I skrivende stund er det fem eneboliger til salgs i hele kommunen, som har over 60.000 innbyggere.
 
– Det er helt spesielt, sier Christina Lyngtveit-Petersson, daglig leder og fagansvarlig hos Eiendomsmegler Dahl AS i Drammen.
 
Her får du flere eiendomsnyheter
 

Annonse

Lavt utbud

På Finn.no er det torsdag, før det som normalt skulle vært en travel visningshelg, oppført   syv bruktboliger til salgs i Drammen.
 
To av disse er merket «solgt», noe som gjør det reelle tilbudet til fem.  Det er bare fire rekkehus til salgs og kun fem tomannsboliger i det lokale bruktboligmarkedet.
 

– Lier hadde den samme trenden hva gjelder eneboliger i fjor. Da var det, i en periode der det normalt sett skulle vært mange bruktboliger til salgs, bare én enebolig på bruktboligmarkedet, sier Lyngtveit-Petersson.
 
Hun mener at det ikke bare er én forklaring på situasjonen.
 
Kanonstart på boligåret 2017
– Det er heller ikke enestående for Drammen, dette gjelder hele det sentrale Østlandet. Det har vært lavt utbud i hele 2016 og en unormal prisutvikling. Dette henger ofte sammen, sier hun.
 
Eiendomsmegler Tormod Boldvik hos Krogsveen i Drammen, avdramatiserer situasjonen.
 
– Fem eneboliger i markedet er lite. Men det er normalt for januar at utbudet av eneboliger begrenses. Mange venter til våren med salg av enebolig. Flere burde nok kommet i markedet, det er stor etterspørsel og kamp om de få eiendommene som er til salgs, sier han.
 
Slik vil politikerne angripe boligkrisen
 

«Kritisk boligtørke»

Andre helg i januar var det bare 16 visninger totalt i Drammen, noe som fikk direktør i Norges Eiendomsmeglerforening, Carl O. Geving, til å reagere.
 
– 16 visninger, i en by med over 60.000 innbyggere. Det er jo ingenting,  kommenterte han til E24   og beskrev situasjonen på Østlandet som en «kritisk boligtørke».

 
Eiendomsmegler Dahl AS opplever at flere boligkjøpere har fått øynene opp for byen, som opplevde en prisvekst i 2016 på over 16 prosent –  den høyeste i landet utenom hovedstaden.
 
– Mange kommer fra Asker til Drammen, der de vil få mer kvadratmeter for pengene. Det er ingen stor strøm fra Oslo til Drammen, til det virker nok Drammen for langt unna, sier Christina Lyngtveit-Petersson.
 
Både Boldvik og Lynvtgeit-Petersson bekrefter at tendensen med  kupping er hyppigere nå,   enn det den var tidligere.
– Vi opplever kjøpere som er veldig ivrige etter å handle, og en del forsøk på å kuppene salgene. Men normalt gjennomføres visningene som planlagt, sier Boldvik.
 
1 av seks boliger kuppes
 

Boligprosjekter tar for lang tid

Noe av årsaken til det lave utbudet, er at selgere vil kjøpe seg ny bolig før de selger sin egen. Når   nyboligprosjekter   tar lang tid å ferdigstille, frigis ikke boliger på bruktboligmarkedet.
 
– Det er jo først når kjøperen i et prosjekt kan overta/flytte inn i sin nye bolig, at de kan planlegge salg av sin gamle bolig, påpeker Christina Lyngtveit-Petersson.
 
Boldvik viser til at rekordrask omsetning av boliger, påvirker utbudet.
 
– Tilbudet er normalt lavt i januar. Men trenden de siste årene er at det til enhver tid er færre boliger i markedet, og da blir «januartørken» ekstra synlig. Vi har de senere årene sett at volumet som ligger til salgs er lite, men likevel har omsetningsvolumene vært rekordhøye. Forklaringen, og en viktig årsak til lavt volum, er høy omsetningstakt. Når boligene som hovedregel selges etter første visning, blir det naturlig mindre volum, sier Boldvik.
 
Les mer på Botrends forside
 
Gi oss gjerne tilbakemelding her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no