Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

Publisert
13. juni 2016
Tekst av
Elin Reffhaug Craig

Se hvordan studentene på Ås fikk det til.

Prosjektet  Den enkle hagen  er fra Ås utenfor Oslo.Prosjektet startet med at Husqvarna gav Landskapsplanlegging på NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet en utfordring:

Kan vi lage en tilnærmet vedlikeholdsfri hage?

Botrend  skriver mye om  uterom  og   hage –   tips oss gjerne her. 

Annonse

Smarte løsninger

Studenter i landskapsarkitektur tok utfordringen, og deltok i en konkurranse på skolen om å lage det beste designet til Den enkle hagen. Vinneren av prosjektet har nå fått realisert sin hage sammen med fagpersonell hos NMBU og SOA.

Opplegget krever en hel del smarte løsninger, og tanken er at du skal inspireres til å lette arbeidet i din egen hage.

– Tanken her er å skape enkle, rolig flater. Flere høye kanter som inviterer til uformelle møter, sier professor ved NMBU, Anne-Karine Halvorsen Thoren.

Slik får du lekker utebelysning

Bruk fagpersoner

Professoren deler gjerne sine tips for å hjelpe deg på veien til en vedlikeholdsfri hage. Og den trenger ikke se ut som Den enkle hagen.

– Man må være obs på tomten man har tilgjengelig, og bruke tid på å finne de rette løsningene, sier hun.

– Det lønner seg å bruke fagpersoner i starten. Det kan være de kan komme på en kort befaring og gi noen gode tips til hvordan du skal gå frem. Et slikt besøkt trenger ikke koste så mye, legger hun til.

 – Legg en god plan for hagen

Pynt opp med eksklusive hageslanger

Grundig grunnarbeid

Å bruke fagpersoner i begynnelsen av et prosjekt kan være en god investering. For eksempel kan de se muligheter på tomten som du selv ikke øyner. Dessuten kan de gi råd om hvilke planter du bør satse på, og en plan for fremdrift.

– Grunnarbeidet er alfa og omega. Områder må være fundamentert slik at frosten ikke tar det. For en vedlikeholdsfri hage bør man blant annet ha kanter, også mot gressplen.

Når det gjelder planting, må rådene tilpasses din hage.

– Det handler om jordsmonn i hagen du har. Dessuten er ønsket å bruke det som er bærekraftig og kortreist, sier professor Anne-Karine Halvorsen Thoren ved NMBU.

– Det lønner seg å plante litt tett. Da vokser det også tettere i fremtiden, sier hun.

Det er lettere å stelle planter og trær som vokser lavt. De laveste plantene bør plantes fremst i bedene.  Trær som ikke slipper ned frukter om høsten er lurt, da slipper du ekstra søl.

Les flere saker om hage og uterom her. 

 Les mer på Botrends forside her

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.