Ekspertene gir deg retro-tips

Publisert
19. mai 2016

Er du opptatt av retro, men vet ikke hvor du skal begynne?

Retrostilen fortsetter å blomstre i de norske hjem, men skal vi tro flere retroforhandlere i Oslo, er 50-tallets «mid century modern-stilen» i ferd med å bli forbigått av 60- og 70-tallets «space age-stil».
 
Det vil si at vi vil se mer til blomstrete og fargerike møbler, skal vi tro ekspertene.

Annonse

– Begynn med teak

Skal du innrede hjemmet i retroinspirert stil, mener innehaver av Retrolykke Kaffebar på Grünerløkka, Tonje Fagerheim, at et teakmøbel er innkjøpet for en god begynnelse.
 
– Både bord og kommoder i teak er flotte møbler, og må finnes i et retroinspirert hjem. Deretter ville jeg sett meg om etter metallamper, gjerne i ulike farger. Med et stilig teakmøbel og tidsriktig belysning, har du et godt utgangspunkt og blikkfangene i stua. Legger du til en stor, gul skål av Cathrinehom, har du fått de viktigste retro-gjenstandene inn i hjemmet ditt, men viktigst av alt er at du velger det du selv synes er vakkert, mener Fagerheim.
 
Les også: Bruktekspertens 5 beste tips
 

– Definerer tiårene

I likhet med Fagerheim, er også daglig leder av Futura Classic på Grünerløkka, Lena Eidsand Johansen, av oppfatningen om at mange begynner med et møbel i teak.
 
– Teak har lenge vært et materiale som definerer epoken, og mange velger derfor å begynne med det. Selv anbefaler jeg like gjerne å starte med et respatexbord på kjøkkenet eller en lampe i stuen, sier Eidsand Johansen.
 
Les mer om de populære Cathrineholm skålene og designeren her
 

Viktigst mener hun likevel det er å velge ting du liker og å være tålmodig for å få en gjennomført stil.
 
– Det er tidkrevende å få en gjennomført retrostil, men det spennende ved å innrede i denne stilen, er at man må ta det man finner. Det du ser for deg eller ønsker deg, kan ikke bestilles på samme måte som hos kjedeforretninger. Kanskje produseres det ikke lengre heller, men desto mer genuint og morsomt blir innredningen når du snubler over en gjenstand du forelsker deg i, smiler hun.
 
I tillegg mener Johansen polstrete møbler i kombinasjon med tidsriktig belysning er vesentlig i et retrohjem.
 
– Selv er jeg veldig glad i Greta Grossmans vegglamper og «Globen» av Verner Panton.

– Vær leken!

 
I tillegg til å innrede med teak, mener Luan Hoang, medeier i Botanisk hage møbelforretning, at noe av det viktigste er å være leken.

 
– Begynn gjerne med et bord. Det har en stor flate, og det vil bli lettere å innrede rundt det. Bland gjerne treverk og materialer, som for eksempel ulike stoler rundt spisebordet. Det er blitt veldig trendy, påpeker han.
 
Norsk design entrer Milano
 
I tillegg mener han et par fine lenestoler, kule, men enkle spisestoler og en håndplukket lampe er essensielt i et retrohjem.
 
– Taklamper med messingkupler er blitt veldig populære og ikke minst er de dekorative, legger han til.
Les mer på Botrends forside
 
Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no