Annonsørinnhold

ELEVO Norge tipser: Dette må du vite om lyspærer

Publisert
20. oktober 2020

Teknologisk utvikling er vel og bra, men noen ganger gjør det livet som forbruker mer komplisert enn det trenger å være. Noe så enkelt som å kjøpe en lyspære har for eksempel aldri vært vanskeligere enn nå.

ELEVO Norge: Hvilken pære skal du velge? Valgene er mange, og det kan være vanskelig å vite hvilken type, form eller farge som passer best, for ikke å snakke om ekstrafunksjoner som smarte lyspærer og tidsinnstilt stemningsbelysning. Les videre for å lære alt du trenger å vite om lyspærer, signert strømselskapet ELEVO Norge.

Mer nyttig lesestoff i ELEVO Norge tipser-serien: Slik tar du vare på arbeidsmiljøet under koronakarantenen

Forskjellen på lyspærer

I dag finnes det flere ulike typer lyspærer: Glødepærer, halogenpærer, sparepærer og LED-pærer. I tillegg lurer mange på hva en smartpære innebærer. Hva er egentlig forskjellen, og hvilken skal du velge?

I denne guiden fra ELEVO Norge får du svar på det du lurer på:

Glødepærer

Glødepærer er såkalte “vanlige” lyspærer, med glødetråder som gir både lys og varme. De er billige å kjøpe og varer normalt i et par år. Sammenliknet med andre lyspærer har disse et ganske høyt energiforbruk, og ettersom det finnes både billigere og mer miljøvennlige alternativer, er de i ferd med å fases ut.

Les mer om miljøvennlig energi fra ELEVO Norge

Halogenpærer

Halogenpærer er et godt alternativ til glødepærer, fordi de gir et mykt lys uten å bruke for mye strøm. Til sammenligning med en sparepære bruker de likevel litt mer strøm, avgir mer varme og har kortere levetid.

 

ELEVO Norge: Halogenpærer er et godt alternativ til tradisjonelle glødepærer, men ikke det mest miljøvennlige valget.

Sparepærer

Sparepærer kan forbruke så mye som 80% mindre energi enn vanlige glødepærer, og de varer i mellom seks og ti år.

Det er imidlertid noen ulemper med sparepærer – de påvirkes lett av temperaturforandringer, og tar lengre tid å skru på enn halogen- og LED-pærer. I tillegg gir de gjerne et kaldt lys som ikke egner seg alle steder i huset, som for eksempel over spisebordet.

LED-pærer

Den store fordelen med LED-pærer (lysemitterende diode) er at de har en svært lang levetid og er utrolig energieffektive sammenlignet med andre lyskilder. Akkurat som sparepærer bruker de opptil 80% mindre energi, og de avgir ikke varme. Det er derfor ingen risiko for forbrenning, noe som gjør dem utmerket for innfelling eller bruk på innsiden av skap.

Noen LED-pærer er følsomme for temperaturforskjeller, og er derfor ikke optimale til bruk utendørs. De er også kun tilgjengelig i lavere lysstyrke på opptil 75 watt, og egner seg derfor ikke i alle husets rom. LED-pærer er også dyrt i forhold til andre lyspærer, men kostnaden spares inn i løpet av pærens levetid.

En annen ulempe med LED-pærer er at det er vanskelig å gjøre dem pene. Hvis de hadde blitt laget i klart glass ville de små diodene ha syntes, og derfor lages de som regel i ugjennomsiktig glass. Dessverre fører dette til at belysningen blir noe redusert.

ELEVO Norge: LED-pærer er både det mest praktiske og miljøvennlige valget, men det er vanskelig å gjøre dem pene.

ELEVO Norge: LED-pærer er både det mest praktiske og miljøvennlige valget, men det er vanskelig å gjøre dem pene.

Smarte lyspærer

I moderne hjem velger man gjerne smart belysning, og da brukes smarte LED-pærer som kobles til WiFi eller en bridge/hub. Smarte lyssystemer kan innebære mange ting, blant annet at lyset skrur seg på til et bestemt tidspunkt hver dag, eller at lysstyrken og fargen tilpasses morgen-, dag- eller kveldstid. Felles for smarte lyssystemer er at man kan fjernstyre anlegget, for eksempel med smarttelefonen.

Det mest kjente systemet er Hue fra Philips som ble lansert i 2012, men det finnes også andre gode systemer som Fibaro og Nanoleaf.

Smarte lyspærer skrus inn i lampene man allerede har, akkurat som en vanlig lyspære. De kan forhåndsprogrammeres til å oppføre seg på en viss måte, eller styres direkte fra et veggpanel eller en app.

Mer nyttig lesestoff i ELEVO Norge tipser-serien: Slik sparer du strøm