1 av seks boliger kuppes

Publisert
22. august 2016

Nesten hver sjette bolighandel gjøres gjennom kupping.

 
– Vi opplever at fler ønsker å komme seg tidlig inn på visning og prøver å kuppe nå, i større grad en før, sier daglig leder i Eie Eiendomsmegling i Sandvika, Jørgen Ek.
 
Botrend   har bedt et utvalg av de største meglerhusene i   Asker og  Bærum   om en oversikt over omfanget av kupp-salg, det vil si salg der en boligselger er tilbudt en salgssum godt over prisantydning mot at selge avlyser visning og budrunde.
 
Alle opplevde  kupping  av boligsalg i april, mai og juni (se tall for kupping mot totalsalg av boliger nederst i saken).
 
Tom Underland godtok kupp-bud – se hva prisen ble. 
 
Les flere saker om  kupping i  boligmarkedet.
 

Alle opplevde kupping

 
De fire meglerne formidlet tiltalt 393 av totalt 1064 solgte bruktboliger i Asker og Bærum i i april, mai og juni. (se totalsalget i faktaboksen).
 
Totalt ble 15 prosent av boligene solgt før interessenter flest fikk muligheten til å by.
 
Størst andel salg gjennom kupp opplevde DNB Eiendom på Bekkestua. Der ble mer enn hver tredje bolig solgt før visning og budrunde.
 
Kommersiell tjeneste: På boligjakt? Her er boliger til salgs
 
Eie i Sandvika hadde lavest andel kupp, men også der ble nesten én av ti boligsalg kuppet.
 
Det siste året har eiendomsmeglerne beskrevet kupping i boligmarkedet som et tiltagende problem, men omfanget er det hittil ingen som anslått.
 
Selger avslo kupping – Høvik-bolig solgt for 2,7 mill over takst
 

Annonse

Frarådes

 
Selv om meglerbransjen og  Forbrukerrådet advarer mot å ta imot bud før åpen visning, er markedet preget av svært få boliger til salgs, koblet med flere desperate kjøpere.
 
– Dette har utviklet seg kraftig det siste året. Her er det en klar sammenheng med at det er altfor få objekter ut i markedet, sier daglig leder Anders Bonesmo i DNB Eiendom på Bekkestua.
 
Morten Thøgersen hos Privatmegleren i Sandvika, mener media og meglerne selv må ta skylden for vekst i kupping.
 
– Både media, og dessverre en del meglere, har skrevet mye om hvordan kuppe budrunden. Flere meglere har lagt til rette for dette. Dette er selvsagt ikke bra for markedet, sier Thøgersen.
 
– Har megler lagt ut visningstider på Finn, i annonse eller i annen markedsføring så kan de ikke behandle bud dersom de har kortere frist enn tidligst kl. 12.00 første arbeidsdag etter annonserte visning. Det som da skjer er at budgiver må gå direkte på selger med bud. De fleste selgere er ikke vant til å håndtere slike situasjoner, det er jo nettopp derfor de bruker megler, utdyper han.
 
Få de siste  eiendomsnyheter  på  Botrend – du får også gode artikler om  interiør, arkitektur og  design
 

Bedre pris etter budrunde

 

Alle eiendomsmeglere Botrend har vært i kontakt med fraråder kupping.
 
– Vi ser en klar trend i at de som har opplevd å miste drømmeboligen på grunn av kupping, ofte prøver å kuppe selv i etterkant, forklarer fagansvarlig i Krogsveen i Asker, Mats Lund.
 
I dagens boligmarked selges mange boliger over prisantydning. Selgere som godtar kupping, spør ofte i etterkant «hva kunne jeg fått ved budrunde»?
 
Anders Bonesmo i DNB Eiendom råder selgere til å avslå kupping.
 
– Slik eiendomsmarkedet er i dag, så er det i det store og hele et dårlig kunderåd å selge utenom markedet, sier han.
 
– I år sitter det igjen mange fornøyde kunder som fikk gode råd og informasjon av oss, og som valgte å takke nei til et tilbud i forkant. De endte opp med en mye bedre pris etter en budrunde. Meglerens rådgivning og kunnskap er viktigere nå en noen gang før, påpeker Mats Lund i Krogsveen.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Erfaringer fra boligmarkedet? Vi hører gjerne fra deg. 
 
 

Her er mer fakta om kupping i Asker og Bærum:

 
Antall kuppinger ved utvalgte meglerhus i april, mai og juni. Totalt antall solgte boliger pr meglerhus i samme periode i parantes:
 
DNB Eiendom Bekkestua – 24 kuppinger (70).
 
Eie Eiendom i Sandvika – 15 kuppinger (164).
 
Privatmelgeren i Sandvika – 10 kuppinger (72).
 
Krogsveen i Asker – 8 kuppinger (87).
 
Bud som kommer før annonserte visninger kalles både kuppbud, privatbud og forhåndsbud.
 
I dages boligmarked er det mer vanlig med kupping, ettersom det er mangel på boliger for salg og mange om benet.
 

Annonse