Juleshopping i København

Publisert
10. desember 2015

Fanny lar seg begeistre i den danske hovedstaden.

Hvis jeg skal beskrive hvorfor jeg elsker København vet jeg ikke i hvilken ende jeg skal starte. De fantastiske blomstermarkedene på gaten kanskje? Eller de kule, hippe menneskene som nonsjalant sykler i all slags vær med vind i tupeen og super freshe briller som aldri dogger, og med bart og skjegg som kan huse liv. Selvfølgelig ulastelig antrukket med en stil som skriker: «Dette, nei, dette slang jeg bare på meg i fei.»
 
Også maten, da. O herre. Overalt, hvor som helst. Jeg tar bare denne jeg, en linsesalat med bulgur og beter og gud vet hva. For det er så godt det, det er så sunt det. Det er rett og slett «supermat» det!
 
Små store munnfuller med perfekt balansert smak og konsistens, og fantastiske farger vakkert dandert bak innpakning du nødig vil ødelegge.

Annonse

En hyllest

Og som om ikke det var nok, så er København rett og slett uslåelig i desember.
 
Du har julegater og julemarked. Tivoli i juledrakt og lukten av brente mandler i små vogner på alle slags torv. Gatemusikanter som spiller fint, men som synger surt.
 
Travle mennesker som haster av sted, men som du ikke bryr deg om fordi du er i København og fordi det er jul og snart skal du til Nyhavn å spise Sildetallerkenen du har ventet på siden i fjor.
 
Alt dette, og. Og dansk design.
 
I år bør du gå for naturfarger og metallisk julepynt.

Dansk design – en arvesynd

Det er noe helt spesielt med dansk design. Det er opplagt, helt opplagt at dette har de gjort før. Hvis nordmenn er født med ski på bena, er danskene født med porselen i hånden, kongelig sådan. Eller hva man sier.
 
En arvesynd. Og et rykte å i vareta. Typiske trekk for dansk design er solid håndverk, nytenkende, minimalistisk og funksjonelt.
 
Her er julegavetipsene til hjemmet.
 
Smakfulle julegavetips fra Morten Øverbye.
 
Gamle travere, som Kay Boyesen og Arne Jacobsen er stadig like populært, og distribueres over hele verden. Lille Abe har fått flytte inn til oss, og henger litt overalt.
 
I København MÅ du se Illums, – et magasin som rommer alt en interiørnerd kan drømme om. Ikke bare er butikken et eldorado for oss avhengige – butikkvinduene og eksponeringen er kunst i seg selv. Og utrolig inspirerende.
 
Særlig Illums til jul, er fantastisk. Da er én del av magasinet dedikert jul, og da snakker vi overdose jul. Hver designer har sitt bidrag, de gode gamle og forholdsvis nye i et massivt hav av alt mulig pent, på samme sted. Jeg forelsket meg i hjørnet til barnslige Maileg og den yndige, nydelige papirpynten til Jette Frølich.
 
Jeg har ikke ord og heller ikke flere penger. Men jeg har trukket frem noen favoritter her:
 
Slik dekker du desember-bordet.

Jul hos Jette Frölich

Jette Frölich  har designet juletilbehør i Danmark i over tretti år, og er kjent for sin unike, elegante og enkle stil.
 
I 1966 begynte Jette Frölich å designe papirdekorasjoner. Hun har siden 1976 vær Illums Bolighus ”julekunster” og feiret sitt 25 års jubileum i 2001.
 
Fra julepynt og lysestaker til borddekkingstilbehør og dekorasjoner, får du inspirasjon til en moderne look med en snev av typisk, skandinavisk stil.
 
Møt den danske designeren Tine K. her.
 

Jul hos Maileg

Maileg er et designbrand med et unikt, autentisk utrykk skapt av designer Dorthe Mailil.
 
Dorthe Mailil har skapt alle Mailegs produkter siden 1999, med bakgrunn som formingslærer og grafisk designer.
 
Maileg selges over hele Skandinavia og Europa, i Japan, USA og Canada. Brandet er basert på sesongkonsept, med særlig fokus på jul og med en engen linje for barn.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.