Arkitekturpris til enebolig

Publisert
1. oktober 2015

Bærums favoritt

Eneboligen i tegl, på en «villatomt uten iøyenfallende kvaliteter», var juryens soleklare favoritt til arkitekturprisen.
 
– Det synes riktig at villakommunen Bærum gjennomfører denne formen for kvalitetssjekk, innledet juryleder, professor og sivilarkitekt, Beate Hølmebakk, under prisutdeling tirsdag kveld.
 
Der ble det klart at Åsveien 17 på Stabekk får Bærum kommunes arkitekturpris for 2014.

Eliten av boligarkitekter

Boligen, som sto ferdig i 2013, er signert arkitekt Knut Hjeltnes. I følge juryleder, professor og siviliarkitekt, Beate Hølmebakk tilhører Knut Hjeltnes «en liten gruppe arkitekter som utgjør eliten av boligarkitekter i Norge».
 
Boligen i Åsveien holder et usedvanlig høyt arkitetonisk nivå. Med sin stillfarne fremtoning, gjennomtenkte planløsning, vakre behandling av dagslys og utsøkte detaljering representerer denne villaen noe av det absolutt beste innenfor moderne norsk boligbyggeri, sa Hølmebakk i sin begrunnelse.

Lite spektakulær tomt

– Arkitekter har et komplekst og sammensatt yrke. Å få kollegial anerkjennelse er veldig hyggelig. Det er jo mange hverdager, så det er hyggelig med litt fest i blant, sier Hjeltnes.
 
Arkitekten vil være ytterst forsiktig med å si hva han tror er boligens suksessfaktorer.
 
– Det handler kanskje om at vi har vært mange mennesker involvert som har trukket i samme retning. På akkurat denne tomten spiller arkitekturen også en større rollen enn den ofte gjør fordi det ikke er en spektakulær tomt i utgangspunktet. Da må du lete frem dens poetiske kvaliteter på best mulig måte, sier Hjeltnes.
 
Under prisutdelingen fortalte Hjeltnes at tilsammen 31 håndverksbedrifter har vært involvert i boligbyggingen.

Annonse

Juryleder foreslo vinner

Det er tredje året Bærum kommune deler ut arkitekturprisen. I år var prisen øremerket kategorien enebolig. Til prisen står enhver fritt til å foreslå byggverk. Flere av årets nominerte er foreslått av arkitektene selv.
Eneboligen i Åsveien på Stabekk var foreslått av årets juryleder, Beate Hølmebakk.
 
– Er det problematisk å foreslå en bolig du selv er med å peke ut som vinner?
 
– Nei, det er det ikke. Da jeg foreslo huset visste jeg ikke at jeg ville bli juryleder. Det ble jeg først etter at juryleder Eirik Bøe trakk seg på grunn av inhabilitet, sier Hølmebakk.
Eirik Bøe, som har ledet juryarbeidet de foregående årene, er bror til huseier i Åsveien.

 

Skreddersydd familiens behov

Huseierne i Åsveien, Marianne Møller og Kjetil Bøe var tilstede ved prisutdelingen. De ønsket å tilskrive Knut Hjeltnes all ære for det gode resultatet.
 
– Han har fått gjøre som han ville, basert på noen få føringer fra oss. Vi ønsket oss et moderne hus, men ikke en firkantet boks med takterrasse som alle andre har. Huset er skreddersydd for våre behov, sier Møller.
 
 – Det er viktig å være en god lederstjerne når det kommer til arkitektur, sier Bøe.
 

Fikk hedrende omtale

Til sammen vurderte juryen 13 innkomne forslag. Tre av disse ble overført fra fjorårets nominasjon. Foruten årets vinner fikk tre boliger på henholdsvis Blommenholm, Høvik og Stabekk hedrende omtale.
 
Under sees de tre boligene på Høvik, Blommenholm og Stabekk. 

– God investering å bygge stort

I følge juryleder Beate Hølmebakk representere de fire utvalgte husene fire forskjellige og gode hus, som er representative for Bærum. Jurylederen er likevel klar på at det var mange av de øvrige kandidatene hun er imponert over.
 
– Brorparten av de nominerte boligene er enormt store og dyre boliger. Å bygge stort er som å grave etter gull, det er en god investering, sier Hølmebakk.
 

Bærum kommunes arkitekturpris

  • Bærum kommunes arkitekturpris er en hederspris for byggverk og bygde omgivelser som utmerker seg gjennom sine kvaliteter.
  • Prisen ble delt ut første gang i 2012, og gikk da til Arne Henriksen Arkitekter AS for Bekkestua stasjon.
  • I 2013 gikk prisen til Nansenparken på Fornebu.
  • Prisen består av en plakett som skal settes opp på – eller i anlegget og et diplom.
  • Alle kan foreslå kandidater.
  • Byggverket må være ferdigstilt siste fem år.
  • Juryen, som sitter i en periode på fire år, er satt sammen av arkitekter og legfolk.
  • I år var tema «Eneboligen» og det var foreslått 13 kandidater.

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no