Asiatisk laks

Publisert
30. september 2015

Enklere laksefat får du ikke

Har du funnet alle dine favoritter? Neppe. Derfor synes jeg du skal prøve en av disse enkelthetene – laksefatet.De er det perfekte utgangspunkt for å komme på noe nytt. Smak, kjenn etter og justér. For da er du der plutselig. Akkurat der du skal være.

For vi kjøtt-tette nordmenn har nok en del å tjene på å se hvordan maten tilberedes andre steder i verden. Ikke at vi skal neglisjere vår egen matkultur, men det er så mye godt å ta til seg. Inspirasjon og smaker. Rene, klare og nye opplevelser.

For det var akkurat det jeg opplevde som backpacker i Singapore i 2000. Noe helt nytt, unikt og ukjent. Jeg visste ikke engang hvor jeg skulle begynne. Det var jo nok i seg selv å bare se på maten som gikk på et bånd rundt i restauranten.

Etter hvert forsto jeg at jeg skulle løfte av fatet med den biten som så mest innbydende ut. Så skulle jeg løfte av lokket, klype trepinnene rundt og dyppe i soyasaus. Men nå vet jeg.

Motstykke til norsk husmannskost

For denne maten er vårt tradisjonelle husmannskjøkkens direkte motstykke. Og kanskje kan man lære noe å ta med seg videre?

Ukens matspalte er ikke akkurat revolusjonerende med tanke på utvalget. Det er grønnsaker, rå fisk, ris og rispapir og ferdige sauser. Men poenget er å ta det ned. Kjenne det sprø mot det bløte, det friske mot det kraftige.

For utviklingen er konstant, akkurat som sushirevolusjonen.

Annonse