Her er historien bak Villa Solares

Publisert
21. november 2016

"Alle" har sett den gule Høvik-villaen ved E18.

Du har helt sikkert sett den:  den gule, herskapelige bygningen helt inntil E18, på motsatt side av Høvik kirke.
 
Med tårn og spir og røde vinduskarmer. Det er den gamle villaen til konsul G. Iversen.
 

Annonse

Trelast i Spania

Nå skal villaen på 732 kvm bytte eier, og Espen Arvesen (36) gir slipp på den vakre boligen som har vært en del av hans liv siden han var liten gutt.
 
– Jeg husker første gang jeg kom inn der. Jeg må ha vært 10-12 år gammel, og det var som å komme inn i en skattkiste, sier han.
 
Boligen ble bygget av konsul Iversen i 1898, og døpt «Villa Solares». Konsulen hadde på 1800-tallet opparbeidet seg en formue på trelastimport til Spania.
 
Les om hva konsul Iversen har gjort for Bærum
 

Ukjent arkitekt

Boligen på Høvik bar først det tradisjonelle navnet «Solbakken», før konsulen omdøpte den til det mer eksotiske «Villa Solares».
 
Den ble bygget omtrent på samme tid som Høvik kirke, tvers over gaten (nåværende E18), som står i engelsk stil tegnet av arkitekt Henrik Nissen, og ansvarshavende murmester Wagle. Arkitekten bak «Villa Solares» er ukjent, men ni år i forveien fikk konsulen bygget huset i Uranienborg terrasse 9 i hovedstaden.
 
– Sjelden det kommer for salg
 

Bak dette står parhestene Bernhard Steckmest og Paul Due. Det spekuleres i om disse også står bak «Villa Solares».
 
Hørt om Borgen på Blommenholm?
 

En hemmelig dør

 
Espen Arvesen husker en helt spesiell episode fra barndommens besøk på Høvik. Det gir assosiasjoner til legenden om Narnia.
 
– Jeg husker det sto et skap på ett av rommene. Når du åpnet skapdøren, var det en ny dør inne i skapet. Og bak den gikk det en trapp opp. Jeg trodde selvsagt at jeg hadde oppdaget veien til et hemmelig rom, for jeg kom ut i en ny etasje, forklarer han.
 
– Det dukket selvfølgelig opp mange ville ideer om hemmelige rom og veier. Det var nok sikkert en tjener-vei eller noe sånt, jeg vet ikke. Spennende var det i alle fall for en lite gutt, sier han.
 
Det katedralske blyglassvinduet som strekker seg over etasjer, bidrar til å gi boligen særpreg. En annen detalj er hvelvet.
 
– Det er et solid hvelv der med over en meter tykke vegger og et stort pengeskap. Det er en helt spesiell bolig som i sin tid tilhørte en formen og flott kar, sier Arvesen.
 
Det gule tårnet ble brukt til å sende brevduer fra.
 
Her får du eiendomsnyheter på Botrend
 

Spanske farger

Faren til Espen Arvesen kjøpte den på tidlig 90-tallet, og den har vært brukt til næringsvirksomhet frem til nå.
 
– Min far hadde etter overtakelse et tett samarbeid med fylkeskonservator i forbindelse med restaurering av villaen. Fylkeskonservatorens medarbeidere var personlig ute på befaring for å «skrape seg ned» i kledningen for å finne frem den originale gule og røde fargen som eiendommen hadde opprinnelig, og som man i dag kan se når man kjører forbi. Fargevalget antas å ha sammenheng med konsul G. Iversens opphold i Spania, forteller Arvesen.
 
Espen Arvesen er daglig leder av Ly Eiendom AS og hoveddelen av virksomheten knytter seg til utleieleiligheter i Oslo.
 
– Til min glede virker det nå svært sannsynlig at det den  såkalte Høvik-tunellen, presentert i kommuneplanen, vil innebære at man i fremtiden igjen kan nyte de vakre og tilhørende uteområdene til eiendommen, da E18 vil gå i tunnel forbi. Således er også boligpotensialet på sikt meget stort. 
 
Bjørno gir møblene nytt liv
 

Kulturminne

Eiendommen er taksert til 12 millioner kroner og har status som kulturminne.
 
– Mine tre barn synes denne flotte villaen må være svært lik Villa Villekulla som Pippi Langstrømpe bor i, noe jeg kan si meg enig i. Det ville jo vært fantastisk å bodd i et slikt bygg – noe jeg virkelig håper at en eller flere familier i fremtiden faktisk får oppleve, sier Arvesen.
 
Les mer på Botrends forside