Er stigende boligpriser egentlig positivt?

Publisert
13. juli 2016

Les hva Boligdama mener kjøpere bør gjøre når prisene stiger.

Prisstatistikken viser at boligprisene steg ytterligere juni.  I de siste 12 måneder har prisene steget med 13 prosent i Oslo og 10 prosent i Asker og Bærum
 
Helst burde man ikke skrive eller snakke for høyt om at boligprisene stiger, da det lett kan bli hauset opp i media.  Ofte titulert med for eksempel «Markedet er meget bra om dagen» eller «solgt til en million over takst». 
 
Virkningen kan bli at forventningene hos selger stiger og at man bidrar til å «snakke opp prisene».  
 
Men når jeg har sittet i  budrunder på vegne av kunder som skal kjøpe, og overvåket enda flere, kan jeg ikke la være å dele litt av min bekymring. 
 
Hvor skal dette ende?
 
Det er for eksempel blitt luksus å bo sentralt i Oslo selv om krav til kvalitet og antall kvadratmeter er sunket betraktelig.  
 
Og prisene stiger kraftig også i utkanten av Oslo samt nabofylkene.

Annonse

 
Jeg må spørre meg selv:
 
Er stigende boligpriser egentlig positivt?
 
Egentlig ikke,
 

 
  • De som selger for å kjøpe noe nytt, gjerne større, tjener ikke så mye på dette da neste bolig blir enda dyrere. Og gjeldsbelastningen øker.
 
  • De som eier bolig får en høyere boligverdi og dermed potensiale for bedre rentebetingelser. Men rentene er allerede så lave at det ikke spiller så stor rolle.

 

Den som venter på noe godt venter forgjeves…

De som har klokketro på at markedet vil regulere seg selg og at prisene snart vil flate ut eller gå ned, tror jeg tar sørgelig feil. 
 
Uansett med slik sterk prisutvikling vil det ikke lønne seg å vente på en nedgang, da denne i så fall trolig vil bli mye mindre enn prisoppgangen de senere år,  og trolig av kort varighet.  
 
Jeg vil derfor ikke råde kjøpere til å vente på bedre tider.
 
Selvaag-sjef tror boligprisene skal opp 50 prosent.

Realitetsorientering

 
Uansett hva som skjer må kjøpere i Oslo, Asker og Bærum belage seg på å bruke tid på å finne sin nye bolig og i takt med boligprisutviklingen muligens  revurdere sin kravspesifikasjon med tanke på beliggenhet og størrelse på boligen.  
 
Realitetsorientering og kunnskap om markedet er det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med boligjakten. 
 
Dette  jobber jeg med overfor mine kunder hver dag.
 
Trude Larsen som skriver bloggen Boligdama, er daglig leder i firmaet Boligkjøpsmegling AS.
 
Hun er fast blogger for Botrend – her kan du lese flere saker på forsiden.