Et kontor for tapet

Publisert
29. mars 2016

Hos Borge setter de ansatte sitt personlige preg på kontoret.

For tre år siden fikk tapetgrossisten Borges kontorer på Vøyenenga ny drakt. Tapetkledde lettvegger ble satt opp, glassdører mellom kontorene kom til – og velkomstområdet ble gjort om til showroom.
 
Med kantine på den ene siden og en åpen sosial sone på den andre, ønskes man velkommen i rom som skifter utseende to ganger i året.
 
– Nå gleder vi oss til sensommeren og januar hvert år. Da kler vi rommene i sesongens nyheter, sier produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby.
 
Det er likevel ikke bare showroomet og velkomstområdet som får glede av sesongnyhetene. Også de 12 kontoransatte får sette sitt personlige preg på sine arbeidsplasser. Og med et sortiment på 3.986 ulike tapeter er det mye å velge mellom.

Annonse

Magnettapet med nøytral base

Borge er landets største tapet-grossist og forhandler alt fra egne kolleksjoner til anerkjente Boråstapeter og eksklusive Cole & Son, samt tekstiler. Tapet har lenge vært forbundet med 70-tallets karakteristiske og umulige strietapet, men nå opplever flere grossister en oppgang i salget.
 
Det har skjedd mye på produktutviklingssiden og å legge tapet er ikke lenger forbeholdt timevis med svære limbøtter, skraper og sparkel.
 
– Det er så mye lettere enn før. Man legger tapetet enkelt selv, og til den gamle strietapeten finnes det en Recover-tapet som utjevner overflaten, sier Birgit Torkildsby.
 
Hun er omgitt av tapet- og tekstilprøver i sitt magnettapetkledde-kontor. For en som arbeider med ulike farger og mønstre dagen lang er det hensiktsmessig å henge ting rett på veggen – og å ha en nøytral base. Derfor har hun et lag av den nøytrale Mix Metallic 4651 over magnettapetet.
 
– Jeg må ha en nøytral base som ikke smitter over på prøvene jeg til enhver tid jobber med. Men egentlig trives jeg best med farger og mønster, forteller Torkildsby som på kontoret har fargealibiet i gardinene og noen oransje tekstilkledde barstoler.
 
– Hjemme pusser vi opp stadig vekk for å prøve ut nye ting. Her om dagen ringte barna mine meg og spurte om vi virkelig skulle ha det hvitt hjemme! Da kunne jeg berolige dem med at det bare var tapetsereren som hadde tatt ned det gamle for å sette opp en ny, ler Birgit Torkildsby.
 
Saken fortsetter under bildene.

– Jeg skjønner ikke at alle kontorer må være hvite

På kontoret sitter de fleste av oss med øyne i en PC-skjerm dagen lang. Åpne kontorlandskap har preget skandinaviske arbeidsplassen siden 1990-tallet, og de færreste kan i dag lukke døren til sitt eget kontor. Det betyr imidlertid ikke at alle må gå for de sterile hvite veggene, mener de ansatte hos Borge.
 
– Det er veldig mye man kan gjøre i landskapet, foajeen eller møterommene. Hippe reklamebyråer har bestilt fototapet med logo, og flere advokatkontorer går nå for en elegant, mørk og diskrét look med tapet og gardiner, sier Torkildsby.
 
– Jeg skjønner ikke at alle kontorer må være hvite. Når man ser opp fra PC’en er det mye hyggeligere å hvile øynene på farger eller mønster, sier økonomiansvarlig Gro Fadum.
 
På sitt kontor har hun fibertapet fra Khromas høstkolleksjon. På svart bakgrunn kommer det lilla, rosa og grønne blomstermotivet til sin rett, men da rullen ankom kontoret var Fadum ørlite skeptisk.
 
– Det ser veldig spesielt ut på rullen, men det blir annerledes når det kommer på veggen, sier Gro Fadum.
 
– Mange er redd for at det kan bli for mye og satser på en vegg istedenfor å kle hele rommet. Men det er faktisk motsatt – en hel vegg krever mye mer av rommet. Og blir det for ille er det jo bare å legge en ny over, kommenterer produktansvarlig Torkildsby.
 
Her er et annet kontor som er langt fra hvite vegger.

Med Brønnøysund på veggen

Da markedsansvarlig Kristin H. Bjørnvik fikk en kollega til på sitt kontor, arvet nabo Gro Fadum hennes rosa sofa. I Fadums lilla og rosa-kontorunivers passer sofaen perfekt, mens Bjørnvik fikk ekstra plass til sin personlige tapet. Her pryder nemlig et stort bilde av hjemplassen Brønnøysund. Og selvsagt er bildet tapet – Mr Perswall fototapet lar deg både velge fra arkivet eller laste opp dine egne blinkskudd.
 
– Egentlig burde jeg jo fått opp noen sesongnyheter her, men jeg har ikke lyst til å ta den bort. Men jeg kan jo velge et nytt motiv fra Brønnøysund.
 
Kristin H. Bjørnvik smiler. For det er nettopp det tapet gjør, mener hun.
 
– Det gir meg masse glede å være omgitt av farger og mønstre på kontoret. Man blir påvirket av omgivelsene, og for meg betyr det mye å ha noe personlig på arbeidsplassen.
 
Designer Hanna Werning har laget en eventyrlig tapetverden.

Annonse

Vanskelige vegger er ingen hindring

I enden av korridoren ligger kontoret til hanen i flokken. Logistikksjef John Kåre Schjelderupsen er, foruten lagersjef Øyvind Berg, eneste mannlig ansatt med eget kontor. Også her er en fototapet fra Mr Perswall brukt.
 
– Det måtte være noe gutteaktig og dermed falt valget på skjorter i blånyanser. Vi brukte det samme tapetet på en messe og da hang vi ekte skjorter utenpå og fikk en skikkelig 3D-effekt, sier daglig leder hos Borge, Nina Cathrine Pettersen.
 
Foruten skjortetapetet har logistikksjefen blå og hvite gardiner fra Clarke & Clarkes høstkolleksjon.
 
– Det har alltid vært en tradisjon å innrede med tapet og tekstil fra egne kolleksjoner, men etter at showroomet kom på plass har vi blitt flinkere til å bytte ut jevnlig. Og nå er vi blitt så godt vant at det fort blir kjedelig hvis vi ikke får noe nytt her, sier Pettersen.
 
Hun har Borges hviteste vegger som en følge av at kontoret hennes består av murvegger. Det har hun imidlertid planer om å endre.
 
– Det er et ganske trist rom sånn som det er nå, men jeg har et mål om å henge en stor plate dekorert med tapet her. Selv om veggene kan være krevende er det ingen unnskyldning for at ikke de kan få farge eller mønster på seg.
 
Saken fortsetter under bildene.

Lagersjefens går for blomstrete vegger

I førsteetasje holder Borges fem lageransatte til. Selv her – midt blant enorme maskiner og lastetrucker – er veggene kledd med tapet. I trappen pryder en rosa sykkel med blomsterkurv, og i garderoben vises New Yorks skyline før tvillingtårnene ble jevnet med jorden i 2001.
 
På lagersjefens kontor er veggene kledd med blomstertegninger av den svenske naturforskeren og legen, Carl von Linné.
 
– Jeg begynte å jobbe i gartneri som 16-åring og jobbet på Plantefoss i mange år. Så da jeg begynte her måtte jeg ha noe med blomster, forteller Øyvind Berg.
 
– Det skaper en atmosfære og er rett og slett veldig hyggelig.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.