Etterlyser tusenvis av nye boliger

Publisert
25. mai 2016

– Boligmarkedet er ute av kontroll, sier Privatmeglersjef.

Boligmarkedet koker i Oslo og omegn. Både leiligheter, rekkehus og eneboliger selges til langt over prisantydning.
 
Det lave utbudet fører til en desperat kamp om objektene, og stadig flere forsøker å kuppe boligene før visning.
 
Nå er boligmarkedet ute av kontroll, mener Privatmegleren-sjefen, ifølge Dagens Næringsliv.

Annonse

– Tilbudet er ekstremt lavt. Ingen selger før de har kjøpt. Når nybygg og brukt koster tilnærmet det samme viser det at boligmarkedet i Oslo virkelig er i ubalanse. Jeg må si jeg er oppriktig bekymret, og ser ingen lys i tunnelen, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier til avisen.
 
Og når markedet koker i Oslo velger stadig flere å flytte utover mot Bærum. Denne uken ble en toroms i et rekkehus solgt for 3,15 millioner kroner. På to år hadde leiligheten steget med hele 820.000 kroner.

Tre avgjørende faktorer

Også flere eiendomstopper Botrend har snakket med den siste tiden har uttrykt bekymring for boligmarkedet i hovedstaden.
 
Flere beskriver tilstandene som «helt sykt» og trekker frem tre årsaker: Arbeidsmarkedet, rentenivået og tilbudssiden.
 

  • Det bygges ikke nok boliger i forhold til hvor mange som ønsker å bo i Oslo.
  • Mange sitter på gjerdet og venter med å selge til de har kjøpt.
  • Folk har tro på egen økonomi samtidig som renten er lav.

Trenger 5.000 nye leiligheter i året

De siste ukene har særlig flere eneboliger i Østre-Bærum gått langt over takst. På Bekkestua gikk en enebolig 1,2 millioner over takst.
 
Eiendomsmegler og daglig leder ved DNB Eiendom Bekkestua, Anders Bonesmo, solgte selv to eneboliger til 7-800.000 over takst nylig. Han uttalte til Botrend at det er trykk over hele linja, og spesielt i Bærum øst.

– Grunnen er at det bygges for lite i forhold til tilflyttningen. Det bygges ikke mye nytt, og mange som flytter fra enebolig ønsker jo nettopp å flytte til leilighet som det ikke bygges. Dermed demmes det opp et stort behov.
 
Til Dagens Næringsliv sier Grethe Meier i Privatmegleren at det er kritisk med tanke på nettopp disse mindre leilighetene.
 
– Vi hadde klart å absorbere 8.0000 nye boliger i Oslo i løpet av et års tid. Men vi må få inn mindre leiligheter, det er det som etterspørres. Vi står klare til å ta imot 5.000 ekstra to- og treromsleiligheter.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.