Eventyrlig jul på Jong

Publisert
19. desember 2015

Feirer sin tredje jul på gården fra 1724.

På et eventyrlig gårdsbruk fra 1700-tallet, feirer familien Müller Hanssen en rød og tradisjonell jul for tredje gang.
 
At huset er 300 år gammelt bærer det også preg av. Store deler av huset er bevart, noe som var grunnen til at nåværende gårdseier John Arne og konen Sigrid falt for gården da de ble tipset om den 17. mai for snart fire år siden.
 
Se flere saker på Botrends forsider her.
 
I bunad og finstas forlot de nasjonaldagens festligheter for å sjekke ut den forbløffende tomten som ligger usjenert til på Jong.
 
– Vi fikk begge en ekstrem fascinasjon for stedet. Vi bodde kun et lite steinkast unna, og selv om vi har registrert dette huset tidligere, var vi på ingen måte klar over hvilken skatt det virkelig var. Beliggenheten var helt utmerket og det tok oss ikke mange minuttene før vi skjønte at vi måtte hoppe på dette toget, ler han. 

Ville bevare det autentiske 

 
Da de kjøpte huset for tre år siden, var John Arne klar over at noe måtte gjøres med huset fra 1724, men de ønsket begge å bevare husets sjel og rom.
 
Det tidligere vedskjulet har fått nytt liv i form av et funksjonelt bad og kjøkkenet har fått en moderne innredning etter en vannlekkasje.
 
 
Hvit jul med hint av rødt
 
Noen gulv så de seg nødt til å skifte ut, men for øvrig er alt ned i hver minste lille detalj beholdt.
 
– De autentiske lave og brede dørene er beholdt og de gamle vinduene er restaurert. Bakerovnen i grua var enorm, og den er blitt mindre og mer brukervennlig. Vi er opptatt av husets historie og ønsker å omgi oss med ting som har sjel. Det er det som skaper en god atmosfære. Derfor har vi gjort det funksjonelt for vårt bruk, men bevart det vi har hatt mulighet til, sier han. 

– Vi kjøper lite nytt

 

Det meste av inventaret i huset til John Arne og Sigrid er brukt. Enten arvet eller funnet på bruktbutikker. 
 
– Noe av interiøret har fulgt gården, mye har vi arvet og mye har vi kjøpt brukt. Jeg har funnet en interesse i å samle på gamle ting, og det er derfor mye historie i tingene man ser her, sier han. 
 
Den gamle og autentiske grua er John Arnes favorittsted i huset. Det eneste som er endret i dette rommet er bakerovnen som nevnt tidligere.
 
Julekuler blir tidløse samleobjekter
 
Her har de innredet rommet med et langt spisebord, spesiallagd av gammelt treverk fra 1600-tallet.
 
 
– Her inne samles vi ofte, enten det kun er familien eller vi har besøk. Dette er vår «finstue», smiler han.
 
Saken fortsetter under bildene. 

John Arne legger heller ikke skjul på at 300 år gammel mose ikke er verdens beste isolasjon. 
 
– I et hus uten plast og med gammel mose som isolasjon bruker vi noen titusener på strøm i året, men vi fyrer også mye med ved, noe som gir en god stemning, lukt og atmosfære, forteller han.
 
Familien på fem stortrives i sitt forholdsvis nye hjem og John Arne forteller at all jobben som er lagt ned er verdt det.  
 
– Det gir meg en glede og en ydmykhet å ta vare på dette til neste generasjoner, avslutter han.