Fargelegg sommeren med tekstiler

Publisert
27. mai 2016

Sprite opp uteplassen i sommer? Du bør ha tekstiler som tåler vær og vind.

 
Ikke la de sorte, brune og hvite hagemøblene med matchende puter sette stemningen på  uteplassen.
 
Sett heller et personlig preg med puter,  pledd  og duker i friske farger og mønstre – som også tåler vær og vind.
 
– Det er viktig å lage et uteområde der vi trives, og ønsker å oppholde oss. Når vi har en så kort sommer, bør vi utnytte dagene til det fulle. Heldigvis ser vi at flere og flere bruker mer tid på å lage det hyggelig og innbydende på uteplassen. Da er det viktig at vi har ting som varer lenge og ikke tar skade av sol og vann, sier Jannicke Sveen hos INTAG.
 
Se prisvinnerens @interiorwife sitt nydelige uterom her. 

Puter for norsk sommer

 

Utendørstekstiler er laget spesielt for å tåle sommersol, vann og søl.
 
– Tekstilene er 100 prosent akryl, de er vann- og smussavvisende og har høy grad av lysekthet. Fibrene er laget for å tåle UV-strålene fra solen, og er perfekte for den norske sommeren med sol og duskregn. Samtidig er de veldig gode og myke, og føles som bomull, sier Sveen.
 
Åse Jerrhag hos Green Apple er enig i at puter og andre tekstiler som tåler litt er et godt tilbehør til det norske været.
 
– Tekstiler som skal brukes utendørs krever ekstra egenskaper. Vi har et ganske tøft klima, og da er det viktig at vi tilpasser oss det, sier hun.
 
Flere saker fra Botrend om uterom, hage og terrasse finner du her. 
 
 

Annonse

Lever lenger

 
Jerrhag er opptatt av at tilbehøret ute skal ha lang levetid.
 
– I utendørstekstilene sitter behandlingen i stoffet, det er ikke bare sprayet på som et belegg. Det sitter i trådene, og holder derfor mye bedre, forklarer hun.
 
Jakten på de perfekte utemøblene

Trenger omsorg

 
Selv om putene er særlig egnet for utelivet, er det viktig at du tar vare på dem.
 
– Tekstilene som har disse egenskapene har alle forutsetninger for å holde lenge, men du må fremdeles behandle dem pent. Putene holder jo lengre når du putter dem i en putekasse over natten, sier Jerrhag.
 
Fem tips til innredning av balkongen

Ekspertenes tips til impregnering

 
Har du andre tekstiler i for eksempel bomull, som du ønsker å bruke ute, kan også de bli rustet til å takle vær og vind.
 
Impregnere du dem, blir også inneputene vann-, smuss-, og oljeavvisende, og enklere å holde rene.
 
Impregneringen kan påføres med spray, pensel eller rulle, eller i vaskemaskinen. Metode avhenger av produkt og type stoff.
 
Ekpserten: – Legg en god plan for hagen
 

 

Inger S. Løvaas hos Krefting har en enkel oppskrift på hvordan du kan impregnere putene:

 

– Legg putene ut på terrassegulvet, så det ikke lukter inne. Så er det bare å spraye på med for eksempel Herdins Imprenex Express. Den er veldig enkel å bruke, og putene blir både vann-, støv- og skittavvisende.  La dem tørke, og så er de klare til bruk. Hvor ofte du må impregnere kommer an på hvor mye du bruker dem, men jeg vil anbefale rundt en gang i måneden når det er sesong. Sjekk etter om fukten trekker inn i stoffet. Gjør den det, bør du ta en ny runde, sier hun.
 
Her er sesongens utemøbler
 

 

Trine Bråthen hos Kemetyl anbefaler to runder impregnering før du tar med tekstilene ut.

 

– Det er på tide å impregnere når du ser at fuktighet trenger igjennom stoffet. Du bør spraye på to ganger med Kemetyl STOPP Impregnering for at det skal bli vannavstøtende.  Hold sprayen på 20-30 centimeters avstand. Så er det bare å la det ligge til tørk i rundt 1 døgn – da blir det klart til bruk. Husk at tekstilene må være rene før du begynner. Og les alltid bruksanvisningen på tekstilene du skal impregnere først, råder hun.
 
Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post.
 
Les flere saker på Botrends forside her.