Fem tips til en grønnere hverdag

Publisert
7. september 2016

Karn i København deler enkle, men viktige tips.

Om det et er min mors grønne fingre som har smittet over på meg, min store lidenskap for helse og sunnhet, eller rett og slett at jeg har vokst opp ute i naturen vet jeg ikke, – men etterhvert som jeg har blitt eldre, har jeg forstått hvor viktig det er å ha litt grønt rundt seg.
 
Jeg er helt overbevist om at grønt liv innendørs gjør oss gladere, gjør luften friskere (det mest naturligere og effektive CO2-filteret i verden) i tillegg til å spille en dekorativ rolle. Forskning viser jo tross alt at vi blir glade av å se på pene ting. Altså enda en grunn til å gå til innkjøp av grønne elementer til boligen.
 

Annonse

Om å være litt oppfinnsom

Livet i storbyen er helt fantastisk, men noen ganger savner jeg den grønne naturen og den friske luften på Sunnmøre.
 
Når man bor i en relativt liten leilighet på Frederiksberg i København, gjelder det derfor å være litt oppfinnsom!
 
I denne saken deler jeg derfor mine beste tips til hvordan du kan få en litt grønnere hverdag og hyggeligere atmosfære innendørs.
 
Les mer om uterom og hage på Botrend her. 
 

Mine topp fem tips:

1. Planter

Det beste og enkleste tipset til en grønnere hverdag er planter. Det finnes så utrolig mange flotte planter! Alt etter hvor interessert du er, og hvor mye innsats du vil legge i plantene dine, velger du de som passer til deg.
 
Hjemme hos oss har vi flere vindusblad (Monstera deliciosa), ti kaktuser, ett fiken- og ett sitrustre. Alle disse holder det å vanne et par ganger i uken, og de vil vokse seg store og flotte.
 
Slik planter du best i krukker.
 
 

Vær oppmerksom på at planter trenger forskjellig mengde vann, lys, gjødsel og så videre. Du kan finne veldig god informasjon på nettet og hos en blomsterhandler eller gartneri om hvordan du skal behandle dem.
 
En vanlig feil er for eksempel å ta livet av planter ved å vanne dem for mye. Det lønner seg å sette seg litt mer inn i det! Så blir det mye mer gøy å ta vare på dem også.
 
Drømmehagen som blomstrer hele året.
 

2. Sol ute, sol inne!

Velg planter som kan stå inne i vinterhalvåret (når det er frost utendørs), og som kan stå ute på altanen, terrassen, i hagen eller i en krukke utenfor inngangsdøren i sommerhalvåret.
 
Det er så utrolig hyggelig med fargerike blomster på uteplassen om sommeren (les min guide til en hyggelig uteplass her).
 
Når frosten kommer flytter du dem inn slik at de kan gi liv til innearealet. 
 
Claus Dalby gir deg hagetipsene.
 

Noen er ment for å stå ute hele året, og disse mister ofte bladene om høsten. (Igjen, se punkt 1 for å vite hva du skal forberede deg på.)
 
Den mest sannsynlige årsaken til at en plante mister bladene midt i en sesong er nok at du har tatt livet av den!
 
Og når uteplassen er innredet, kan du fyre opp grillenher er mine favoritter akkurat nå. 
 

3. Friske blomster

Noen av dere har kanskje allerede skjønt at at jeg elsker friske blomster? Jeg tror nesten ikke jeg vet noe hyggeligere enn å handle friske blomster i Torvehallerne på vei hjem fra jobb en fredag ettermiddag.
 
Jeg binder de aller helst selv, og her kan du lese og lære hvordan du også kan lage en flott og budsjettvenlig bukett.
 
Friske blomster er både pene å se på, de lukter godt og de gir det lille ekstra til atmosfæren. What’s not to like? 
 

Blomstene kan du å ha i en vase, legge på bordet som dekorasjon til en sommerfest eller henge på døren i en krans.
 
Tips: Blomster fra egen hage eller fra veikanten kan være like fint som buketter du kjøper hos en blomsterhandler! Les om Fannys opplevelse om akkurat det her.
 
 

4. Kjøkkenurter og grønnsaker

Jeg er veldig opptatt av både miljø og økologi, så for meg er det også viktig at det grønne hjemme kan brukes til noe nyttig! Dessuten er det utrolig tilfredsstillende å forsyne seg selv med grønt til middagen hjemme.
 
kjøkkenet hos oss har vi alltid forskjellige urter vi bruker i mat. Hvis du ikke har hatt urter før kan du starte med relativt robuste urter som sitronmelisse, mynte, timian eller basilikum.
 
Du kan også prøve å dyrke egne grønnsaker! Noen egner seg best utendørs om sommeren som for eksempel agurk, tomat og potet. 
 

 
Gjør noe ut av det og kjøp frø på et gartneri, få stiklinger fra en nabo eller plukk frø fra en du har du har kjøpt i butikken (helst økologiske da).
 
Tips: Start for eksempel med en chiliplante. De pleier å være relativt greie å ha med å gjøre! Enkle fremgangsmåter finnes det masse av på nettet.
 
 

5. Ikke gi opp!

Det siste punktet er egentlig bare en oppmuntring til deg som prøver på punkt 1-4.
 
Jeg føler meg veldig raskt som en dårlig gartner når planter eller grønnsaker dør. Husk at man ikke kan være ekspert helt fra starten av, så du kan like så godt forberede deg på å ta livet av en plante eller to (eller ti).
 
Øvelse gjør mester, dette gjelder også planting, dyrkning og vedlikehold. Dessuten er det jo ikke gøy når fruktene kommer og bladene er grønne hvis alt går etter planen hele tiden. Husk det! 
 

Tips: Sett plantene dine inn i dusjen på et baderom når du reiser på ferie. Det viktigste for planter i korte perioder er fuktighet, og ikke lys.
 
Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.