Ferdighus blir kunstgalleri

Publisert
6. april 2016

Kunstner Henriette Roka-Aardal viser frem bilder i Block Watne-hus.

 
– Dette tror jeg ingen har gjort før oss, sier kunstner Henriette Roka-Aardal og smiler til salgskonsulent Hege Jøldal i Block Watne.
 
I et splitter nytt hus på Gleinåsen i Røyken pryder Roka-Aardals kunst alle vegger i alle rom.
 
Den 14. april er det utstillingsåpning, og for første gang er «galleriet» et ferdighus fra Block Watne.
 
– Det gjelder å tenke ut nye kanaler og måter og nå ut til folk på, sier kunstneren som mener huset er perfekt til å vise frem kunsten i.
 
Hun har tidligere stilt ut i gallerier i både Berlin og New York, og er også aktuell med et internasjonalt kunstprosjekt under navnet #ICareFor 
 
Cathrine Knudsen fikk fantastisk respons på glassvaser

Annonse

– Vinn-vinn for alle

 
Det hadde seg slik at distriktssjefen i Block Watne, Søren Halck Johannsen, var naboen til Roka-Aardal.  Kunstneren tenkte på nye måter for å vise frem kunsten sin, og kom på ideen om hvorfor ikke vise den frem i ferdighusene under visningene?
 
– Det skader ikke å spørre. Jeg kan ikke få annet enn et nei, tenkte Roka-Aardal.
 
Men det skulle bli helt motsatt.
 
Alle i Block Watne tente på ideen, og etter at Hege Jødal og Henriette Roka-Aardal begynte å jobbe sammen har de boblet over av nye ideer.
 
– Dette er vinn-vinn for alle parter. Det har vært utrolig spennende å henge opp nye bilder, og se hvor godt de gjør seg i disse nye husene. Dette her tror jeg ingen har gjort før oss, vi gleder oss til folk får se det, sier Jøldal.
 
Rift om leiligheter i Bærum

Barnebarnet til «Sigøyner-Roka»

 
Et 40-talls malerier signert Henriette Roka-Aardal vises nå i ett av ferdighusene i åsen ved Midtbygda skole i Røyken, ikke langt fra togstasjonen og Bråset.
 
Boligene er på 165 kvm fordelt på tre etasjer og med fire soverom. Prisen på de nye boligene er på opptil 5.998.000 kroner, og utsikten er enorm.
 
Store vindusflater gir godt lys til kunsten som pryder veggene.
 
– De fleste opplever kunst i gallerier, men her får du se det i en relasjon. Det er jo slik bildene skal henge, ikke i et sterilt galleri, men i et miljø. På denne måten tror jeg det kan sette i gang noen prosesser hos folk, sier Roka-Aardal.
 
Hun har jobbet som kunstner i en rekke år, og er barnebarn av den kjente kitsch-kunstneren Charles Roka mannen bak «Sigøynerpiken».
 
Selvaag vil bygge luksuslandsbyer i Asker

 

«Munkene» på veggen

 
Flere av bildene i Block Watne-huset i Røyken er av Roka-Aardals signatur «munkene».
 
– Disse har fulgt meg helt siden jeg lagde en skisse da jeg gikk på skole i London for 20 år siden, smiler hun, som maler i fire farger – de samme som går igjen i mange typer norske hjem, og passer perfekt til interiøret i ferdighusene.
 
Fra 14. til 24. april kan kunsten oppleves under utstillingen som har fått navnet «Kunst i hus».
 
– Jeg falt veldig for bildene med en gang – de passer så godt i miljøet her, sier Hege Jøldal