Finanskrisen førte til designboom i Spania

Publisert
14. oktober 2016

Brødrene fikk landsbyen til å produsere terracotta igjen.

– Etter krisen er det blitt en oppblomstring av nye designere og produkter i Spania, sier designer Miguel Ángel Garcia Belmonte i Pott.
 
Han er kommet til Norge for å delta på åpningen av hans norske agent sitt nye showroom på Sandaker i Oslo. «Noes» ble startet av Maria Hole i 2014 og tilbyr spansk design fra 9 ulike aktører. Et marked som er i rivende vekst, spesielt etter finanskrisen som rammet Spania svært hardt i 2008.
 
 

Annonse

– Skulle man sitte og vente på en redning, eller skulle man starte noe for seg selv? Vi valgte å gjøre det siste, nemlig å tenke nytt og gjøre vårt beste for å overleve, sier Miguel.
 
Nå driver han sitt eget studio i landsbyen Totana, sørøst i Spania. Han startet Pott med god hjelp fra brødrene, økonomen Pedro og ingeniøren Antonio i 2010, og har siden oppstarten sørget for en tilbakeføring av landsbyens opprinnelige håndverkstradisjoner.
 

70 prosent av fabrikkene forsvant

Da krisen rammet hjemlandet, arbeidet Miguel som designer. Først og fremst med grafisk design, men også med tekstil. Han leverte til både spanske og utenlandske aktører, men det var likevel ikke nok jobb å få.
 
– 70 prosent av bedriftene forsvant så det var færre fabrikker å jobbe med. Og de konsentrerte seg om de mest kjente og etablerte designerne. En stor gruppe med dyktige, men mindre kjente designere ble da stående i skyggen av de store, forteller Miguel.  
 
Les mer om design og interiør her. 

Men da han og brødrene flyttet hjem for å ta vare på foreldrene sine, åpnet det seg ny mulighet.
 
I landsbyen Totana, hvor de tre vokste opp, er det en stolt tradisjon for terracottaproduksjon med røtter helt tilbake til middelalderen.
 
Det skulle bli deres levevei – og sette flere arbeidsledige landsbyboere i arbeid igjen. For flere av de 20.000 innbyggerne ble, som i resten av landet, hardt rammet av krisen.
 
Har du et møbel fra HAY? Da er sannsynligheten stor for at Martin Solem står bak det.

– Dere har treverk, vi har terracotta

Pott har nå fire serier i produksjon, og en femte på vei. De håndlagde lampene har raskt blitt populære i både Tyskland og Norge.
 
Særlig «Sponge Up», er det mange som har falt for, ifølge agent Maria Hole.
 
– Spansk design har lenge vært under radaren i de nordiske markedene. Tilbakemeldingene så langt har vært at det er fint å få noe som er litt annerledes enn alt det andre, sier Hole.
 
Bygde drømmehuset på en «umulig» tomt.
 

De to møttes på den store interiørmessen Maison et Objet i Paris høsten for ett år siden. Hole falt umiddelbart for lampene som hun mener er perfekte for norske høstkvelder.
 
– Dere har veldig mye tre, humrer Miguel.
 
Han er i Norge for første gang, men kjenner godt til den nordiske og norske designscenen som har fått betydelig internasjonal oppmerksomhet den siste tiden.
 
– Vi har mange materialer, men akkurat som dere har treverk, har vi tradisjonell terracotta. Det er det vi nå ønsker å formidle, men ved å tilføre produktene et moderne uttrykk og formspråk. Bruken av naturlige materialer har gjort et comeback i industridesign. Vi tror ikke dette er en trend, men en varig endring, sier Miguel.
 
 

Vil vise verden Spansk design

I juni kom det nye tall som viste at arbeidsledigheten i årets første kvartal var den laveste på seks år. Den er fremdeles svært høy, den nest høyeste i EU etter Hellas, men den er synkende, og ligger nå på 21 prosent.
 
For første gang siden 2010 er det færre enn 4 millioner mennesker som står uten arbeid i Spania.
 
– Vi har et godt utdanningssystem og det var mange som gikk tilbake til skolebenken. Det var bedre å gjøre noe enn å vente som jobbsøker. Det gjorde at man lærte nye ting og mange har nå satset på egne foretak, sier Miguel.
 

Han og brødrene er opptatt av å få innlandsøkonomien på fote igjen. De føler på et ansvar for å beholde lokal produksjon og ikke flagge ut til lavkostland.
 
– Som designer vet jeg hvordan ting skal formes og se ut, men markedsbiten og en smidig produksjon er ikke mine sterkeste sider. Derfor arbeider vi brødrene sammen. Antonio som er ingeniør vet hvordan man systematiserer produksjonen, mens Pedro tar seg av markedsføring og eksport. Vi ønsker å vise verden ekte, spansk håndverksproduksjon og hvor mye flott design det går an å få tak i herfra.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Husk at du kan følge oss på Instagram og Facebook under Botrend.no