Flere boliger kuppes før visning

Publisert
18. november 2015

Selger du før visning kan du tape store summer.

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet, viser at boligselgere taper på å selge boligen sin før visning.
 
Undersøkelsen er gjort av 250 boligsalg i ulike deler av Oslo denne høsten.
 
Samtlige selgere som har avslått kuppforsøket, har tjent på det, går det fram av undersøkelsen. Budet som kommer inn etter planlagt visning, er mye høyere enn kupptilbudet.
 
– Vi vil råde selgere til å holde hodet kaldt ved salg av bolig og ikke bli fristet av kupptilbud. Kupping er et mas for både selgere og kjøpere og gir mange uheldige følger for bolighandelen, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 

Bekymret 

– Kjøperne bør bruke mer tid i bolighandelen for å unngå å kjøpe boliger med store feil og mangler, sier han.
 
Det fremkommer at alle typer boliger forsøkes kuppet, riktignok er det boliger uten forkjøpsrett som oftest blir forsøkt kuppet.  Forbrukerrådet ser på kupping med bekymring ettersom det gjør boligkjøpet mer risikofylt, og særlig når man ser at dette har begynt å spre seg utenfor.
 
Rita Dieseth skulle selge familiens hus sør i Oslo med en takst på rundt 5 millioner kroner, ifølge NRK.
 
– Noen dager før andre visning ringte en som ville legge inn et bud på 300.000 kroner over takst, sier hun til NRK. Diseth gjennomførte visningen.
 
Gjeld og boligpriser på historisk høyt nivå
 
Stort press på rekkehus og leiligheter i Asker og Bærum
 

Annonse

Mindre utbredt her 

 
Erik Steen i Krogsveen på Bekkestua har lang erfaring som eiendomsmegler i Bærum.
 
Jeg kan ikke si at vi kjenner oss igjen i denne undersøkelsen. Dette er nok et Oslo-fenomen, og ikke like utbredt i Asker og Bærum, sier han til Botrend.
 
Hvorfor skjer det ikke her?
 
Det er en kombinasjon av at det er et hetere marked i Oslo og at det er preget av en ung kjøpegruppe. De er online hele tiden, mens her ute er det flere voksne kjøpere. De unge er vant til at ting går fortere, forklarer han.
 
Steen viser til at halvparten av kjøpere i Asker og Bærum følger med på Finn.no, mens den andre halvparten ikke går på visning før de ser boligen annonsert. Han råder boligselgere til å gjennomføre visningen.
 
– I de aller fleste tilfeller er det best å ha visning og ha eiendommen godt markedsført, sier Steen.
 
Budrunder vinnes av kjøpere fra Oslo
 
Slik bygger OBOS ut Storøya på Fornebu
 

Går glipp av «drømmeboligen»

Fra undersøkelsen går det fram at kjøper forsøker å kuppe boliger, fordi de selv har opplevd «drømmeboligen» bli kuppet og visningen avlyst.
 
Både selger og kjøper mener kupping bør forhindres, og at boliger bør bli solgt mer organisert, særlig når det er oppnevnt meglere.
 
Ved kupping blir muligheten for å undersøke boligen dårligere. Kjøperen risikerer å kjøpe med ufullstendig prospekt, ettersom det ikke er pålagt å legge frem prospektet før 48 timer før annonsert visning, og mange boliger blir kuppet 48 timer før visning.
 
Slik innredet Von Krogh meglerkontoret
 
Forbrukerrådet råder selgere til å holde hodet kaldt ved salg av bolig og ikke bli fristet til kupptilbud. Det vil være en økonomisk fordel for selger å la eiendomsmegler behandle budene og prosessen rundt det.
Meglere er den profesjonelle parten, som man allerede har betalt en høy sum for å selge boligen.
 
Samtidig oppfordrer Forbrukerrådet boligkjøpere til å bruke mer tid ved kjøp av boliger. Det er tale om en stor investering hvor sannsynligheten er stor for å oppdage mangler og feil senere. Dette kan føre til at leiligheten blir enda dyrere enn det som var beregnet i utgangspunktet.
 
Nå er det selgers marked