Flyttet til bobåt på Fornebu

Publisert
29. juli 2016
Tekst av
Bettine Nicotra

Ungdomskjærestene drømte om båt i Karibia.

Da de var ungdomskjærester drømte de om båt i Karibia. Nå har drømmen gått i oppfyllelse – på Fornebu.Espen (35) og Henriette (33) sitter på to stoler utenfor butikken på Oksenøya Marina. Ved siden av ligger Elinor (1) i vognen og sover. De skravler med en av naboene.

– Hei, er det du som er fra Budstikka?, sier Espen og reiser seg mens han gliser bredt.

Han peker mot flere bobåter på marinaen. Her er både unge og gamle, og folk fra alle lag i samfunnet får jeg fort forklart.

Annonse

Vi går ut på bryggen mot deres nye hjem, en selvbyggerbåt som minner om en sjark.

– Båten heter «Sangria» etter tidligere eier, men vi ønsker å døpe den om til «Nautilus» etter Kaptein Nemo sin båt, sier Espen.

– Men i tradisjon tro må båten først på land for deretter å settes ut igjen for at det skal være en ekte dåp, legger han til.

Les Fannys humoristiske beretning om den vanskelige familiehytta

Saken fortsetter under bildene.

Ville ikke bo i en «boks» i byen

For 18 år siden var Espen og Henriette ungdomskjærester. Den gang drømte de om å bo på båt i Karibia, men drømmen ble satt på vent da de valgte å gå fra hverandre.

Men for tre år siden fant de tilbake til hverandre igjen. Sammen flyttet de til en 80 kvadratmeter stor leilighet på Frogner i Oslo, rett bak Slottet. De begynte å mimre tilbake til gamle dager – og tanken om å flytte på båt dukket opp igjen.

– Vi syntes det var kjipt å bo i en «boks» midt i byen, uten utsikt eller uteplass. Å kjøpe et hus med stor hage og strandlinje i nærheten av Oslo hadde vi ikke råd til, sier Espen som jobber som Art Director i et reklamebyrå.

– Det handler om å leve som man vil og ikke overforbruke ressurser, forklarer Henriette.

De startet å lete på Finn etter den rette båten.

– Vi ønsket oss en aluminiumsbåt under 50 fot, som var enkel å vedlikeholde. Det ville da være lettere å finne båtplass, sier Espen.

Familiens badetempel på Ormøya

Koser seg mens regnet trommer på taket

Sommeren for to år siden kjøpte de båten. På et halvt år var den omgjort til et hjem, og i desember 2014 flyttet de inn.

Det meste er revet og bygd opp igjen. Her er alt man kan tenke seg i et vanlig hjem, som nytt kjøkken med alle fasiliteter, og baderom med vaskemaskin og tørketrommel.

– Før folk kommer på besøk spør de ofte om vi ikke fryser om vinteren? Men vi har jo bygget båten for å bo her året rundt, sier Espen.

Båten varmes opp med diesel, gass, strøm eller ved å tenne i den koselige peisen i stuen. Deler av båten har gulvvarme, og den store luftavfukteren holder hjemmet tørt og varmt.

– Det første folk sier når de kommer på besøk er ofte: «Her var det koselig, det er jo som en leilighet», sier Espen og trekker på smilebåndet.

Hytter ved sjøen har aldri vært dyrere

Annonse

Innredningen er en blanding av gjenbruksmøbler og noen få unike ting, som LP-spilleren som står i deres nye hvitmalte skjenk i spisestuen.

Men det er ikke inne de oppholder seg mest. På marinaen har hunden Josefine masse plass å løpe på og datteren Elinor kan leke i fjæra.

– Her ser vi hver eneste solnedgang og vi koser oss når regnet trommer på taket eller når høstvinden river i fortøyningene, sier Espen.

Slik fikk de større uterom med takterrasse

Bobåt på Fornebu

  • Bobåt på 50 fot som ligger på Oksenøya Marina i indre Oslofjord.
  • Her er to soverom, stue, spisestue, kjøkken og bad over fem ulike nivåer.
  • Her bor: Espen (35) og Henriette (33), sammen med datteren Elinor (1) og hunden Josefine (9).
  • Inspirasjonskildene våre: – Vi inspireres av naturen. Henriette liker gjenbruk og vintage, mens jeg liker rene flater med få ting.
  • Vårt yndlingssted i båten: – Det kommer litt an på årstiden. Om sommeren er det fint å sitte på akterdekk og se på solnedgangen. Mens om vinteren liker vi å stå i spisestuen med kaffekoppen og ser ut over brygga.
  • Det vi ønsker oss aller mest: – «Watermaker», en maskin som gjør saltvann om til ferskvann.
  • Det siste vi skaffet til båten: – Vi kjøpte en brukt skjenk og malte den hvit. Nå står den i spisestuen.
  • Kjæreste eiendel:– Ting er ting og kan byttes ut. Men hvis jeg skal nevne noe, så må det være LP-spilleren og LP-platene som står i skjenken. Her spiller vi gjerne plater av «Bob Dylan».
  • Kommer aldri inn her: – Helst ikke møbler fra Ikea, da Henriette er glad i gjenbruksmøbler. Men aldri si aldri.
  • Vårt beste tips til andre som vurderer å flytte i båt: – Kjøp en båt som er under 50 fot, slik at du får plass i vanlige båtmarinaer og kan kjøre båten med vanlig båtførerbevis.

Les flere saker på Botrends forside her.

Tips eller innspill? Kontakt oss her.