Forbereder seg på konkurranse i eiendomsmarkedet

Publisert
26. desember 2015

Eie-megleren spår økt konkurranse blant meglerne.

I en serie denne romjulen har Botrend bedt flere erfarne eiendomsmeglere om å komme med sine spådommer for boligmarkedet 2016
 
Nå har turen kommet til Edvard Chapsang hos Eie Eiendomsmegling. 
 
– Jeg sa tidligere i år at boligmarkedet slik jeg vurderer det vil få en korrigering enten i slutten av 2. kvartal eller starten av 3. kvartal 2016. Grunnen til det, er at vi i en periode har sett at det til tross for rekordlav rente, lite volum (få boliger til salgs enn forventet red.anm.) og fortsatt god psykologi i markedet, opplever at det for mange mennesker sitter langt inne og at det er viss usikkerhet som vokser når det gjelder å bytte bolig, sier han. 
 
Han spår en oppgang i markedet for 2016 på omlag 4-5 prosent. 
 
– Det blir fortsatt lite volum. Også tror jeg vi i 2017 fort kan bli det året hvor vi kan få en korrigering, kanskje nullvekst, sier han. 
 

Mye usikkerhet

Tidligere i julen har vi presentert spådommene til Petter Mamen-Lund i Eie, Morten Thøgersen i Privatmegleren og Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners. Sistnevnte spår at usikkerheten vil føre til at prispresset minsker.
 
Også Edvard Chapsang tror at mange nå tenker seg om både to og tre ganger. Denne usikkerheten mener han bunner i den psykologien som har holdt markedet oppe. 
 
– Men det tror jeg nå vil endre seg. Og med en gang psykologien endrer seg og går inn i en nedadgående kurve, vil også prisene måtte justeres som følge de mekanismene som følger, sier han.
 
 Chapsang antar at troen på at prisveksten aldri vil ta slutt, troen på at det fortsetter å vokse til himmels og litt til, vil endre seg. 
 
– Når det er sagt så er jeg sikker på at investering i fast eiendom over tid alltid er en god investering. I sær med de økonomiske prosessene som nå må til for å omstrukturere norsk økonomi i en mellomfase, tror jeg det er sunt å investere i fast eiendom. Bankrenten gir deg ingenting, aksjemarkedet er jo som en jojo og den store korrigeringen alle snakker om har jo ikke kommet i aksjemarkedet. sier han. 

Annonse

Planlegg i god tid

Edvard Chapsang har hjulpet hundrevis av boligkjøpere og -selgere i Asker og Bærum i mange år. 
 
For kjøpere er hans beste råd å planlegge i god tid før lansering.  Derfor bør man jobbe med «premarketing»: søk mot databasene, gjøre markedet kjent med at boligen skal komme for salg, optimalisere boligen som salgsobjekt ved å freshe opp og gjøre den mer tiltalende.
 
–  Jeg kommer alltid til å mene at de beste salgene er de salgene hvor du planlegger godt og bruker tid på å klargjøre boligen for markedet. Vi meglere kan ikke trylle. Og uansett hvor dyktig en er til å si at vi har de største databasene eller de beste avisannonsene eller de beste prospektene så er det til slutt måten man klargjør boligen og skreddersyr markedsføringen på kombinert med meglerens tilstedeværelse, oppfølging, approach, håndtering av visninger, oppfølging og budrunde som avgjør, sier han. 
 
Erfaren eiendomsmegler tror prisfesten vil fortsette på nyåret.
 

Må ha god oversikt

– Også må jeg si til de som skal kjøpe at det ikke er noen risiko så lenge du skal kjøpe for å bo. Jeg tror helt ærlig at de som skal være smarte og vente på at markedet skal kollapse vil oppleve å vente forgjeves, sier Chapsang. 
 
Eiendomsmegleren mener også at det  aller viktigste er å sørge for å få en god oversikt over markedet.
 
– Jeg pleier å si at det er bedre å få tilslaget etter en budrunde med flere budgivere, enn om du skulle være eneste budgiver. Er det flere om beinet er det i seg selv en indikasjon på at du har betalt markedsprisen. Og da en riktig markedspris, mener han.
 
Til de yngste som vil inn i boligmarkedet understreker Chapsang at det viktigste er å komme inn i boligmarkedet.
 
– Selv om det betyr at du må kjøpe sammen med en venn eller kjøpe litt utenfor sentrum. Det gjelder å få med seg prisveksten. Husk at renten på et tidspunkt vil øke og at bankene i perioder kan stramme inn på utlånsporteføljen sin, sier han. 

Press i pressområder

 
Edvard Chapsang i Eie Eiendomsmegling tror på fortsatt press i pressområdene. 
 
– Hvis vi snakker om vekstområder, tror jeg Bærum Vest og Asker vil hente inn noe av den prisforskjellen som er mot Bærum Øst innen få år. Også har jeg personlig tro på at Heggedal kan vokse til et flott sentrum, spår han. 
 
Når året går mot slutten, forbereder han og kollegaene seg på større konkurranse i 2016. 
 
– Jeg forbereder meg spesielt på at vi kan få en konkurransesituasjon hvor det er ekstra viktig å skille seg ut som megler i forhold til konkurrentene. Det skremmer meg at så mange nye meglere i vår bransje ikke er klar over hvilket stort ansvar det hviler på ens skuldre når du som megler får ansvaret med å hjelpe noen med salgs- og kjøpeprosessen, sier han.
 
 
Les hva alle meglerne spår her:
 
Mener Asker kommune må tilrettelegge bedre for boligutbygging.
 
Tror prisoppgangen vil minske.
 
Spår samme prispress i 2016.