Forny soverommet på 1-2-3

Publisert
10. februar 2017

Slik fresher du opp uten oppussing.

For interiørstylist Tone Kroken er soverommet det viktigste rommet i huset.
 
– Nordmenn gjør altfor lite ut av soverommet. Vi bruker mye penger på å pusse opp huset, men når det kommer til soverommet så er gjerne budsjettet tomt og soverommet blir et kaldt rom hvor man kun skal sove.
 
Om dagen holder hun på å pusse opp ny leilighet, og soverommet står selvsagt på prioriteringslisten.
 
– Jeg skal male alle veggene i en mørk kalkmaling i aubergine-farge. Gulvet og taket maler jeg lysegrått, forteller hun.
 
Interiørstylisten liker hvordan kalkmalingen endrer nyanse etter lyset. 
 
Få hotellfølelsen hjemme

Ikke for mange ting

Tapet med blomster eller fugler i dueblå og gull kunne godt vært på veggene. Men kraftige farger som gult og rødt blir ikke aktuelt.
 
På soverommet vil hun heller ikke ha for mange ting, men bilder og plakater på veggene og blomster i vinduskarmen er et must.
 
– Det kan også være kult å legge et teppe under sengen, så det stikker ut foran eller på hver side, sier hun.
 
Les mer om tapet på Botrend
 

Annonse

Dropper sengeteppe

 Med den overdådige sengegavlen trenger hun ikke så mye mer, ifølge henne selv.
 
– Sengegavlen er opprinnelig et speil som har hengt over en kommode i en gammel matsal i Frankrike, sier hun.
 
I sengen har hun drøssevis av ulike puter i lin.
 
– Om sommeren er sengen redd opp i delikate kremfarger, og på vinteren i grålige nyanser. Sengeteppe bruker jeg ikke, for med dobbeltdyne og sengetøy i lin ser sengen alltid redd ut.
 
Hvordan velge gardin til hjemmet?

Naturfarger i 2017

Vi har brukt mye tid på hvitt og grått de siste årene, ifølge fargeekspert Dagny Thurmann-Moe (36), i Dagny Fargestudio.
 
Men fremover vil vi velge flere farger. Mørkeblått, mørkegrønt, dype plommefarger og brunt skal nå inn på værelset.
 
– Vi er ikke like opptatt av at soverommet skal være lyst og virke større. Nå skal det være en lun, mørk og god hule hvor man sover godt.
 
Maler man alle veggene i en mørk farge, blir taket som et hvitt flak på toppen. Men maler man taket i samme farge som veggene, vil man miste følelsen av rom og det blir mer behagelig å sove på rommet, mener Thurmann-Moe som nylig ga ut egen bok om fargebruk.
 
Hun mener bekymringen for å velge mørkt ser ut til å være borte. Ingen trender varer evig og det gjelder også den hvite og grå trenden.
 
– 90-tallet var det siste tiåret med utstrakt bruk av farger. Siden har trenden vært beige og hvit, og grått og hvitt.
 
Vi har blitt mer interessert i hvordan farger påvirker humøret, ifølge fargeeksperten.
 
– Det viser seg at vi fungerer mest optimalt når vi omgir oss med blått, grønt og brunt som er farger fra naturen. Det er egentlig ganske logisk, sier hun.
 
Brunt er den nye trendfargen
 

Annonse

Tone Krokens beste tips:

  • Når lister, karmer, vegger og tak er malt i samme farge, gir det en fin effekt. Gulvet kan man male litt lysere, gjerne i en lys gråfarge.

 

  • På et lite soverom mangler man gjerne skapplass. Da kan du ramme inn sengen med skap. Over sengen kan du sette opp en bokhylle og på siden kan du plassere klesskap. Skapene og bokhyllen bør være i samme farge som veggen, for det ser mer helhetlig ut.

 

  • Det kan være fint å re opp sengen med sengetøy i hvitt eller grått, men miks gjerne ulike nyanser. Legg til puter i ulike former. Jeg bruker å mikse grått, beige, krem, blått og rosa ut fra årstiden.

 

  • Velg en god nattbordlampe som kan brukes som leselys og en ekstra koselampe som gir god stemning i rommet.

 

  • Sengegavlen kan være ulik på hver side. Gjør noe med baksiden – fest på stoff, tapet eller et speil. Da kan du snu sengegavlen og slik vil du forandre soverommet. Min sengegavl har speil på én side og treverk på baksiden.

 

  • Sett sengegavlen på gulvet. Du trenger ikke henge den på veggen.

 

  • Har du lite lagringsplass til ekstrastoler? Som nattbord kan du bruke en stol. Da kan du ta med stolen ut i stuen når du får gjester.

 

  • Nattbordet mitt er en stol med hjul og sete som kan svinges. Da kan jeg svinge den inntil sengen og nyte en kopp kaffe på sengen.
     
Les flere saker på Botrend.no
 
Tips og innspill? Ta kontakt her, og følg oss på Facebook og Instagram under @botrend.no