Forvandlet rekkehuset på Kolsås

Publisert
28. juli 2016

Snudde opp ned på planløsningen.

Solen skinner inn gjennom de store vinduene i tomannsboligen på Kolsås.
 
Med kaffekoppen i hånden står Elisabeth Aanestad i spisestuen og peker ut mot hagen.
 
– Tomten ligger sørvendt med perfekte sol- og lysforhold, sier hun fornøyd.
 
For åtte år siden flyttet hun og mannen Kjartan til Bærum. Med ønske om å stifte familie hadde det nygifte paret behov for større plass.
 
– Vi har egentlig ikke noen god forklaring på hvorfor det ble akkurat dette huset, men vi fikk begge den gode følelsen, til tross for at det var et totalt oppussingsobjekt. Det høres ut som en klisjé, men det er helt sant. Vi så vel potensialet begge to, sier Elisabeth.
 
Kunstnerens fargerike bolig på Slependen

Snudd opp ned

For siden den gang er det meste blitt snudd opp ned på i den over 200 kvadratmeter store boligen, fordelt over fire plan.
 
– Jeg tror ikke det er noe vi ikke har gjort. Vi har gått strukturert til verks og tatt for oss én og én etasje. Ingen enkle, kjappe løsninger.
 
Under siste oppussingsprosjekt benyttet familien arkitekten Kristine Langfeldt Wessel.
 
– I første etasje ønsket vi en bedre løsning. Vi ville også optimalisere andre etasje ved å heve taket, og bygge to nye soverom for barna.
 
Totalrenoverte huset på to måneder

Annonse

Flyttet kjøkkenet

Første etasje fikk ny planløsning. Kjøkkenet ble flyttet, og en pergola ble bygget inn for å utvide arealet.
 
– Vi hadde en idé om hvordan vi ønsket å ha det, og arkitekten tok imot våre innspill og lagde en løsning som ble både praktisk og gjennomførbar innenfor budsjettet.
 
I første etasje har det nye gulvet fått mest oppmerksomhet. Heltre gulvbord av Douglasgran fra Dinesen.
 
– De lange plankene gir et godt inntrykk av helhet, da de binder sammen flatene.
 
Her har NRK-Creed pusset opp et gammelt småbruk fra 1700-tallet, og lagt nytt Dinesen-gulv

Tenker langsiktig

Under oppussingen har det vært viktig for paret å tenke langsiktig.
 
– Vi har også tenkt langsiktig når vi velger innredning. Vi forsøker å bruke klassiske elementer som også kan fungere om ti år.
 
Som Vitra Sunburst-klokken på veggen, designet av George Nelson på 1950-tallet.
 
– Vi etterstreber å finne klassisk design, og venter heller noen år før vi kjøper det, slik at vi kan få akkurat det vi ønsker oss.
 
Røros Tweed satser i utlandet
 

Tidløse farger

Familien tenker praktisk. Det betyr at fargene i huset skal være tidløse.
 
– Unntaket er én vegg på kjøkkenet som er malt i korall. Denne veggen vil vi male om ikke så lenge, men det er overkommelig.
 
For etter flere år med oppussing råder Elisabeth andre til å vente med å pusse opp til man har råd til å velge den løsningen som møter ens behov på sikt.
 
– Ikke gå for enkle og trendy løsninger. Man kan heller fornye hjemmet ved å supplere med trendy, rimelige elementer som kan skiftes ut etter hvert.
 
Sommerlig hos Monica Onsrud på Ullern

Annonse

 

Tomannsboligen på Kolsås

 • Tomannsbolig over fire plan, på rundt 220 kvadratmeter.

 

 • Omtegnet av arkitekt Kristine Langfeldt Wessel i Langfeldt Wessel Arkitektur MNAL.

 

 • Arkitektens kommentar: – Familien har bygd om eksisterende etasjer, og utvidet med tilbygg og påbygg. Dette er et typisk ombyggingsprosjekt der man ønsker større plass, praktiske løsninger og høy kvalitet. Utvendig er boligen tilpasset nabobebyggelsen, men innvendig er endringene store. I hovedetasjen ligger stue, spiseplass og kjøkken rundt en kjerne med lagringsplass, og det flotte gulvet fra Dinesen binder rommene sammen, sier arkitekt Kristine Langfeldt Wessel.

 

 • Arkitektens tips: – Mange drømmer om å bygge om boligen sin, men vet ikke helt hvor de skal starte. – Man kan ofte avtale et uforpliktende møte med arkitekt. Det er lurt å sette opp en liste over de viktigste ønskene og behovene til møtet. Arkitekten kan hjelpe til med å identifisere potensielle utfordringer ved å se på blant annet reguleringsbestemmelser og vurdere budsjettet. Arkitekten tegner først et skisseprosjekt, og deretter utformes byggesøknad. Når søknaden er godkjent, detaljeres tegningene og så er det klart for bygging, sier arkitekt Kristine Langfeldt Wessel.

 

 • Her bor: Elisabeth (38) og Kjartan (37), Amalie (8) og Martin (3).
 

 • Inspirasjonskildene mine: – Jeg henter inspirasjon fra Instagram, blogger og interiørblader.

 

 • Mitt yndlingssted hjemme: – Jeg liker kjøkkenet veldig godt. Ikke fordi jeg er noen mesterkokk, men fordi det er lyst og praktisk. Jeg liker også området med allrom fordi det er så lyst og har åpne vindusflater mot hagen.

 

 • Det vi ønsker oss aller mest: – Utemøbler fra Sundays Design hadde passet perfekt på den store terrassen. De er praktiske, vedlikeholdsfrie og veldig fine – men veldig dyre.

 

 • Det siste vi skaffet til boligen: – Georg Nelson Sunburst klokke i valnøtt, som jeg har ønsket meg lenge.

 

 • Kjæreste eiendel: – Vi er veldig glad i maleriene malt av Marit Sareisian, som er moren til bestevenninnen min.

 

 • Kommer aldri over dørstokken: – Impulskjøp som er dyrere enn 100 kroner.

 

 • Mitt beste innredningstips: – Det kommer helt an på hva som er viktig for én. Men for oss må det være at man planlegger godt, tenker langsiktig og velger klassiske farger i kombinasjon med klassisk basisinteriør.

 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.
 
Denne saken ble opprinnelig publisert på Budstikka.no i fjor, men er endret noe for å tilpasses dagens situasjon.