Fra amatør til bakermester

Publisert
13. mai 2016

Slik pynter du festens flotteste kaker.

Kaker, cupcakes eller cakepops. Line Landmark-Larsen har det siste tiåret utviklet en stor interesse for baking og mestrer det meste.
 
Det som startet som amatørmessig muffins-baking til søsterens bryllup i 2007, har utviklet seg mye siden den gang.
 
– Jeg prøvde selvfølgelig å være kreativ og gjøre så godt jeg kunne, og fant snart ut at dette var en voksende interesse. Flere ba om hjelp til baking, og siden har det ballet på seg, smiler hun.
 
I anledning 17. mai ønsker vi å se hvordan du pynter og forbereder deg! Frem til onsdag 18. mai kan du være med i en konkurranse hvor vinneren vinner et sett med vårens populære skåler fra Cathrineholmen. Det beste bildet premieres med 6 skåler til en totalverdi på 1.5000 kroner, og alt du trenger å gjøre for å være med i trekningen er å tagge ditt 17. mai-bilde på Instagram med #botrend17mai og #botrendcathrineholmen
 
Du kan lese mer om konkurransen her. Og la deg inspirere av Instagrams lekreste bord her. 
 

Cakepopsene er Lines favoritt

 
Line baker gjerne et par ganger i måneden, til tross for at hun ikke er spesielt glad i søtsaker selv.

 
Derfor går mye i fryseren eller deles ut til familie og venner.
 
– Jeg lager det ikke for å spise det, men fordi jeg synes det er gøy. Skal jeg slappe av, er det gjerne bakeutstyret jeg finner frem, forteller hun.
 
Cakepops, eller kakekuler på pinne, er blitt svært populært her til lands og er også blant Lines favoritter.
 
Enten det er «glowpops» eller «figurpops» – Line fikser.
 
– Jeg har laget både Hello Kitty- og pinsesse-cakepops. Alt gjøres på frihånd og det er utrolig pirkete, men det er veldig gøy så lenge ting klaffer, sier hun.

Annonse

– Det enkle er ofte det beste

 
Line gjør sitt beste for at bakverket skal se godt ut, men viktig er det at smaken også er deretter. Hennes beste råd er å holde seg til oppskriften.
 
– Følg fremgangsmåten, men les kommentarfeltene om du finner oppskriften på nett. Mange opplever ulike erfaringer som kan være lurt å merke seg, forteller hun.
 
Morten tryller frem de lekreste retter.
 
Med mange års erfaring av baking på hobbybasis har hun også lagt seg opp en klar mening hva gjelder dekorasjonen.
 
– Lite skal til for å få et dekorativt uttrykk. Du trenger heller ikke ha en mengde utstyr. Én og samme utstikker kan brukes til forskjellige størrelser eller sette det sammen til noe nytt. Jeg vet det kan være lett å gå over stokk og stein med dekoreringen, men det viktigste å huske på er at det skal se delikat og fristende ut. Derfor kan det lønne seg å holde seg til få farger i samme nyanse. Det er også viktig å huske at kakepynt smaker sukker. Derfor kan det trekke ned smaken på hele kaken om det blir for mye, tipser hun.
 
Selv bruker hun «gum paste» eller fondant til dekorering. Hun anbefaler også små, hvite kuler til dekorering, da det passer til alt.

Melisdekorerte kjeks

 
Dekorerte kjeks har lenge vært en trend i USA, og til sitt eget bryllup laget Line kjekt med blå melisdekorasjon for å gjøre de ekstra fristende.
 
Til dette anbefaler hun «royal icing».

 
– Det er en blanding av eggehviter, melis og vann. Denne glasuren kan man lage i ulike konsistenser, avhengig av hvordan man vil pynte kjeksen. Dersom man skal dekke hele overflaten, velger man en tynnere variant, og for detaljarbeid anbefaler jeg en litt tykkere konsistens. Det er viktig at melisen stivner mellom hvert lag, og den vil se veldig dekorativ ut, forteller hun.
 
Inspirasjon til ulik bakverk henter hun på sosiale medier og av familie i Australia. Derfra får hun også tilsendt utstyr det er vanskelig å finne i Norge.
 
– Jeg bestiller mye fra både Australia og USA. De har et stort, spennende og rimelig utvalg, sier hun.

Annonse

– Vær kreativ

 
Baking synes hun blir ekstra morsomt når hun kan prøve noe nytt, og lar seg ofte fange av baketrendene.
 
– Nå er cakepops i vinden, og det synes jeg er veldig gøy å lage. Det kan være både lettvint og utfordrende, avhengig av hva du lager. Kun kreativiteten kan sette en stopper, mener hun.
 
Morten Øverbye gir deg spiselige gavetips.
 
Cakepops kan lages små og store, og i ulike former med ulik smak.
 
– Begynn med å velge kakedeig du liker. Det kan være utfordrende å få kaken til å holde seg på pinnen, og derfor anbefaler jeg å begynne med små kakekuler, sier hun.
 
Under får du Lines fremgangsmåte til prinsesse-cakepops, inspirert av «Mycupcake addiction».

 

 

  •  Bland sammen kakesmuler og frosting til en konsistens som er lett å jobbe med.
  • Ta en del av røren i hånden og form den først til en kule, deretter til en kjegle med en litt rundere topp. La ikke spissen være for tynn, og ikke la kjeglen bli for stor og tung til pinnen.
  • Sett kjeglene med den tynneste siden opp på et brett i kjøleskapet i 10 minutter til den blir fast.
  • Dypp cakepop-pinnen i sjokolade eller «candy melts», og dytt så pinnen et par cm ned i den tynne delen av kjeglen.
  • Sett cakepopsene tilbake i kjøleskapet i nye 10 minutter til sjokoladen har stivnet.
  • Dypp hele cakepopsen i sjokolade/candy melts og sett på bakepapir til de har stivnet. Klipp ut bilde av prinsessene fra midjen og opp i den størrelsen som passer til cakepops-skjørtet du har laget.
  • Teip fast cakepop-pinnen til baksiden av bildet slik at midjen til prinsessen er nær cakepopsen.
  • Voila – server!