Fra bondemøbler til toppsjiktet

Publisert
22. oktober 2015

20 år med interiørforretningen Blåmann.

I 20 år har interiør- og designbevisste valfartet til Blåmann på Nesbru. Men møbeleventyret begynte med klassiske bondemøbler.
 
Året er 1995 og Leif Nilsen leier en leilighet tvers overfor Fekjan 3 hvor Blåmann i dag holder hus på 1.050 kvadratmeter. Mortens Møbler selger bondemøbler i stor skala, og nå lurer de på om ikke Nilsen og kona vil overta istedenfor.
 
Tre år senere, i 1998, er siste spor av de tunge bondemøblene som blant andre dronning Margrethe gikk til innkjøp av, borte. Innkjøpet resulterte i en artikkel i Se og Hør, men oppslaget førte kun til én ny kunde. Vedkommende hadde plukket opp ukebladet i en kiosk på Gran Canaria og ringte sporenstreks til Blåmann for å bestille.
 
Les flere saker om design på Botrend her

Oppdragende effekt

 
– Det var design som interesserte oss, og det var det Blåmann skulle være. Men bondemøblene hadde likevel en oppdragende effekt fordi vi lærte viktigheten av godt treverk, sier Leif Nilsen.
 
Han har drevet butikken de siste ti årene. Nå sammen med datteren Sofie Skaug Nilsen og Tove Larssen. 
 
Se hvordan du får «ny» sofa med enkle grep her

Organisk og visuelt slitesterkt design

I dag står fremdeles treverket sentralt hos Blåmann. Sammen med sofaer er det bord og stoler i kvalitetstreverk som selger best. Med 40 ulike merker, kun fra europeiske produsenter, ligger møblene i det øvre prissjiktet. Det er også meningen, da Nilsen går for håndarbeid fremfor masseproduksjon.
 
– Ja, det er kostbart, men det er også av en annen kvalitet. Jeg fokuserer på design som varer og som er visuelt slitesterkt. Jeg prøver å gå forbi trender samtidig som jeg fanger det opp. Men ofte er vi nok litt tidligere ute, sier Nilsen og haster videre gjennom den to-etasjes møbelforretningen.
 
Han stopper opp, knar og kjenner. Det skal gi en organisk følelse når man tar på et kvalitetsmøbel. Det håndknytte teppet i strikk fra den spanske designeren Patricia Urquiola er et eksempel på nettopp dette.
 
– Det er organisk minimalisme, en slags folklore. Dette kommer til å slå an, men kanskje ikke før om tre til fire år, spår Nilsen.
 
Les om de norske designtalentene som ble vist frem i London her

Annonse

Ønsker flere norske leverandører

I høst kom en ny leverandør inn dørene på Nesbru. Leif Nilsen satser på skandinaviske møbelprodusenter, og svenske Stolab er siste tilskudd. Fabrikken ble etablert i 1907 og fokuserer på tidløshet i form av detaljarbeid, form og funksjon. Stolen Miss Holly er lakkert uten å være lakkert, og har ingen skjøter eller skruer til tross for at stolryggen er bendt og består av åtte spiler.
 
– Det er fantastisk trearbeid og typisk Blåmann. Jeg skulle gjerne hatt flere norske produsenter, men nå er det snart ingen igjen. Mange setter ut produksjonen til de baltiske landene fordi kostnadsnivået her hjemme er så høyt at det ikke nytter.
 
Likevel, det hender fremdeles at Nilsen selger ikon-stolen Planet av den lokale industridesigneren Per Ivar Dysthe.