Frodig og fargerik oase

Publisert
22. juli 2016

Se hvordan kunstneren komponerer sin hage.

Da kunster Svanhild Rohdin og familien flyttet inn i huset i Slemmestad i 2008, var det ikke mye hage å skimte fra stuevinduet.
 
Kun en stor skråning med ugress, plank og søppel var å skimte, men ved hjelp av Svanhilds grønne fingre har det blitt en fargerik oase i full blomstring. 
 
 

Annonse

I dag er hagen velholdt og frodig, med om lag 600 plantesorter. En paviljong er hagens midtpunkt, men hagen byr også på mange andre spennende elementer.
 
– Hagen er både liten og bratt, men ved å ikke bare ha én flate, har jeg kunnet inndele hagen i «rom» som igjen byr på både opplevelser og overraskelser, smiler hun.
 
 
Allerede som barn fikk Svanhild sansen for hage og blomster da hun så hvilken glede naboene hadde av hage, luking og vedlikehold av den.
 
Fikk drømmehagen med eget drivhus
 
Siden har interessen fulgt henne. Svanhild elsker å luke i hagen, og hver dag passer hun på at plantene i hagen har det bra. 
 
– Blomster er et viktig virkemiddel for fargegleden i huset, og for meg er det en livsglede. Hele sommeren er jeg stort sett ute, sier hun. 
 
Slik får du lekker utebelysning

Inspirert av sørligere strøk

Selv har hun latt seg inspirere av Italias mange velholdte hager. 
 
– De har en helt annen dynamikk i hagen enn vi er vant til. Jeg elsker blant annet bruken av trappetrinn, sier hun. Elementer i ulik høyde, form og farger mener hun nemlig er essensielle virkemidler i en hage.
 

Annonse

Gjenbruk er hun også svært opptatt av, og selv om hun ikke klarer å la være å kjøpe nye planter og blomster til hagen hvert år, er flere av de faste elementene i hagen gjenbruk.
 
Paviljongen er spesialsmidd av gjenbruksmaterialer, og lekehytten er opprinnelig for gjenvinning av glass. 
 
– Flere av møblene jeg har plassert ute er også kjøpt brukt, og jeg var klar over at de ville ruste og flasse av ved å stå utendørs. Det synes jeg derimot er noe av sjarmen, forteller hun. 
 
Saken fortsetter under bildene. 

Oppfylte drømmen om vinterhage

Svanhilds hage er inndelt i ulike soner, og familien har også bygget to terrasser. Den ene dedikert til å nyte middagen i kveldssolen.
 
Bortsett fra disse, lekehytten og paviljongen, er det meste av hagen fylt med alle slags planter. I fjor fikk hun også oppfylt drømmen om egen vinterhage, en innebygd terrasse med gjenbruksmøbler i alle regnbuens farger. 
 
– Når høsten kommer, trekker jeg hagen inn, og fyller den med planter. Jeg liker oasen av farger i et rom som gjør at vi kan utvide sommersesongen, smiler hun. 

– Ha en visjon før du begynner

Svanhild har mange tips til en vellykket hage, og ulike elementer med ulike farger, dybde, høyde og form mener hun er noe av det viktigste.
 
– Det fungerer ofte fint med en miks av det som ser frodig ut og som vokser fritt, og det som må friseres, sier hun. I tillegg anbefaler hun å ha en visjon for hvordan hagen skal se ut, før man går i gang.
 
– Hent inspirasjon før du begynner på din egen hage. Et godt tips er å ha blomster som blomstrer på ulike tidspunkt i løpet av sesongen, slik at ikke alle blomstrer på samme tid, sier hun.

 
For å lykkes med hagen mener Svanhild man må prøve og feile, og bli kjent med egen hage.
 
Drømmen om en vedlikeholdsfri hage
 
– Hvor blomster skal plantes avhenger ofte av jord på stedet, drenering og ikke minst solforhold. Det er generelt mye som skal klaffe, og det kan ta tid å skaffe kunnskap. Begynn med det som er enkelt. Stauder trenger ikke så mye stell, og kan klare seg alene noen uker mens man er på ferie. Som regel kommer de tilbake neste sesong også. Avleggere til andre blomster fra venner og bekjente kan også være en god start for nybegynnere, tipser hun.
 
Liljer og grønnsaker mener hun derimot er vanskeligere fordi det kreves mer, men hun anbefaler alle å bli med på andelsgård. 

Oppkalte datteren etter favoritten

Svanhild elsker blomster, og selv blant hundrevis, klarer hun lett å peke ut favoritten.
 
– Rosen! Jeg elsker den. Den kan drikkes, spises og den lukter godt. Fascinasjonen for rosen og blomster har jeg nok arvet av mine forfedre. I sin tid malte nemlig oldemor et bilde av roser jeg idag har på soverommet, noe jeg synes er utrolig hyggelig, siden jeg selv er kunster og elsker roser, smiler hun. 
 
Også yngstedatteren, Rosa-Evita, er oppkalt etter blomsten.