Funksjonelt drømmekjøkken på få kvadrat

Publisert
5. mars 2016

Bli inspirert av en av Norges største matbloggere

Matblogger, kokebokforfatter og bedriftsleder. Julie Ilona Balas har oppnådd mye i løpet av sine 24 leveår. Og nå som cateringselskapet hennes, Chikus Catering, har vokst seg fra enkeltpersonforetak til AS, blir ikke akkurat dagene kortere.
 
– Man blir mer business-smart av å jobbe seg halvt i hjel, sier Julie Ilona Balas med et smil.
 
Hun holder et godt tak i kaffekoppen som står foran henne på kjøkkenbordet på Torshov. Etter å ha flyttet ni ganger i løpet av syv år, kjøpte hun drømmeleiligheten i fjor sommer.
 
Det er liten tvil om hvilket rom som er viktigste i den 41 kvadratmeter store leiligheten.
 
– Kjøkkenet er det viktigste rommet, men det var faktisk ikke før jeg flyttet for meg selv som 17-åring at jeg ble interessert i å lage mat, forteller matbloggeren og cateringdronningen.

Annonse

Hyllet av anmeldere

Det synes fjernt at det kun er syv år siden Julie Ilona Balas fikk interesse for matlaging. Fra å være en skolelei tenåring i Kristiansand flyttet Balas til Oslo og fikk en tilfeldig jobb på Blings ved St. Olavsplass. Der møtte hun han som skulle åpne opp dørene til et hittil ukjent univers.
 
– Sjefen min lærte meg alt om mat. Han ble min mentor og ga meg masse catering-erfaring. Det var da jeg startet å blogge, men i starten var det mest for tull, sier Julie.
 
Tullebloggen ble etter hvert stor suksess. I dag har «Julies Matblogg» 20.000 månedlige lesere og er tilknyttet bloggernettverket United Influencers. I fjor utkom to kokebøker: «Kjernesunt» og «Julies grønne kjøkken» som begge fikk anmelderne til å trille henholdsvis fem og seks prikker på terningene.
 
Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.
 
(Saken fortsetter under bildene)

Mange jern i ilden

I tillegg drifter hun altså et cateringselskap med seks ansatte, leverer ukentlige oppskrifter til Godt.no og har flere andre kokebok-prosjekter på si. Nylig opprettet hun også nettbutikken Julies grønne kjøkken hvor planen er å selge norsk småskala produkter og design.
 
– Nettbutikken er ikke laget for å tjene penger, men heller fronte norske produsenter og designere. Selv kjøper jeg stort sett kun norsk og dansk design.
 
Det ble til slutt litt for mange jern i ilden for den unge gründeren. Derfor opprettet hun et eget AS og la ut forespørsler om investeringer via Facebook. Om lag 30 prosent av aksjene ble kjøpt til «en vanvittig pris», ifølge henne selv, av venner som selv er gründere.
 
– I dag er bloggen mest en overskuddsgreie, det er Chikus Catering jeg vier mest tid til. Nå har vi også fått et nytt produksjonskjøkken med tilhørende kontor på Grünerløkka. Så du kan egentlig si at jeg ikke får så mye tid her hjemme. I hvert fall ikke i ukedagene.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Spinker og sparer til designprodukter

Ettersom mesteparten av cateringselskapets kunder er bedrifter som ønsker lunsj, har Julie ofte fri i helgene. Da inviterer hun gjerne venner over på store fellesmiddager. Et lite beløp vippses over på forhånd, Julie står for innkjøp og disker opp. På kjøkkenet kan de så bli sittende til sene morgentimer – ofte uten å bevege seg bort Arne Jacobsen-stolene.
 
– Jeg har alltid elsket design. Jeg fikk min første designstol til 15-årsdagen og har siden spinket og spart for å kjøpe mer, sier Julie.
 
På kjøkkenet, og i leiligheten for øvrig er det både kjente designikoner og tilpassede møbler fra unge produkt- og møbeldesignere. Kjøkkenbordet i Valchromat og heltre eik er laget av vennen Morten Engebretsen, og har tilhørende benk med smart oppbevaring under lokket.
 
Arkitekten fikk en praktisk ønskeliste fra familien da han tegnet deres nye hus.

Annonse

 
Med liten plass gjelder det å utnytte rommet maksimalt. Derfor er Julie tilhenger av åpne hyller og glasskrukker med merkelapper til oppbevaring.
 
– Innredningsmessig er jeg ikke så avansert, men jeg har valgt å investere i tilpassede løsninger og ting som varer. Så får det heller gå litt tid mellom hver gang jeg kjøper noe nytt.
 
Slik fikk Margrethe (28) maks ut av minibadet.
 
(Saken fortsetter under bildene.)

Fremdeles mye uutnyttet plass

Gjennom jobben tilbys matbloggeren en rekke produkter. Hyllene bugner av kjente merkevarer innen kjøkkenutstyr, servise og hvitevarer. Et stort kombiskap fra Bosch tar opp mye plass i et hjørnet, men er en nødvendighet når du heter Julie Ilona Balas.
 
– Jeg jobber sent og mye og orker ikke å lage mat fra bunnen av når jeg kommer hjem. Derfor har jeg en dag i måneden med storproduksjon sånn at jeg alltid har ferdiglaget og sunn mat i fryseren.
 
Foruten nye hvitevarer og øvrig interiør, har Julie endret lite etter at hun overtok leiligheten. Det er Minna Riska i MDH Arkitekter som står bak den sorte kjøkkendrømmen.
 
 At kjøkkenbenken er i rustfritt stål er brukervennlig for matbloggeren som ofte håndtere både varme og kalde retter samtidig.
 
– Skroget er fra IKEA, men frontene har de bygget selv. De har gjort en god jobb med å utnytte plassen, sier Julie.
 
Innredningen er likevel i konstant forandring, matbloggeren elsker nemlig å ommøblere.
 
– Jeg er ikke så handy eller høy selv, så jeg er avhengig av å få litt hjelp. Akkurat nå drømmer jeg om å finne en smart hylleløsning over kjøkkenskapene. Det er fremdeles mye uutnyttet plass her.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.