Meglernes råd til førstegangskjøpere.
Lokale meglere har imidlertid noen gode råd på lur.
Her får du flere saker fra boligmarkedet
Annonse
Flere meglere beskriver imidlertid markedet som selektivt, noe som gjør at det kan åpne seg muligheter for å skaffe seg en bolig uten å måtte gå langt over prisantydning.
– Gå mot strømmen og tør å kjøpe det ingen andre vil ha. Har du som ung mulighet til å kjøpe leilighet med flere soverom enn det du trenger er det smart, da man således kanskje sparer seg for en ekstra flytting, sier Håkon Dybvad i Aktiv eiendomsmegling på Bekkestua.
Nå kommer vårslippet
– Reduser kravet
Sentral beliggenhet og god standard er gjerne to ting som går igjen når boligkjøperne plukker seg ut interessante objekter. Dette er to punkter som førstegangskjøperen bør nedprioritere, mener daglig leder og megler Sverre Nielsen i DNB Eiendom.
– Et forslag er å redusere kravet til høy standard. Det er en del yngre som ikke kommer seg inn fordi alt skal være perfekt. Det går an å kjøpe og pusse opp litt over tid. Alt må ikke være helt strøkent fra dag en. Det samme gjelder i forhold til beliggenhet. Man kan ikke være for kravstor til beliggenhet, sier Nielsen, og får støtte av meglerkollega i Krogsveen på Bekkestua.
– Fir på kravene! Aksepter at man må etablere seg litt utenfor sentrumsområdene for å komme inn på markedet. Det er viktig og komme inn på boligmarkedet, spesielt når markedet er i vekst. Jo lengre man venter desto vanskeligere blir det å spare opp til nok egenkapital. Unge mennesker i dag setter ofte for høye krav til sin førstegangsbolig. Det er mange flotte områder utenfor sentrumskjernene som har mye flott å tilby, fastslår daglig leder Mats Lund i Krogsveen på Bekkestua.
– Gå på mange visninger
Unge mennesker som vil inn på boligmarkedet oppfordres også til å være aktive og følge godt med.
– Det er viktig å gå på mange visninger for å utvide horisonten, og oppleve plusser og minuser ved de forskjellige boligene. Man bør heller ikke låse seg til et område, men utforske det som er i nærområdet. Er det boliger man vil pusse opp, så kan man ta oppussingen litt av gangen og bo seg inn. Hittil i år har vi solgt mange boliger «off market» i vårt nærområde, så det er lurt å ta kontakt med meglerne i det området du ser i for å vise din interesse, sier Stian Holmen-Jensen i Privatmegleren på Stabekk.
– Det er viktig å gjøre seg godt kjent i markedet. Drømmeboligen dukker opp når man vet mer om markedet enn om man byr på den første og beste, sier avdelingsleder Berit Sveen Muggebye i Eiendomsmegler 1 i Asker.
– Med god kartlegging, objektivt oversikt over alternativer og tydelig strategi i budgivning så vil du få kjøpt bolig relativt raskt. Vi bistår ofte kunder med å få kjøpt når de ikke har fått det til selv, ofte handler det om å løfte blikket litt, fastslår daglig leder Petter Mamen-Lund i Eie Asker.
Drømmer oss bort på Finn
Boliger selges på 14 dager
Økonomi
Det meste bunner imidlertid ut i om man har økonomi til å skaffe seg en bolig med dagens krav til egenkapital og lån.
– Når det kommer til finansiering, så er det dessverre slik at det for unge mennesker ofte er vanskelig uten noe hjelp hjemmefra. Får man ikke det, bør man vurdere å se etter boliger i en større omkrets, sier Sverre Nielsen i DNB Eiendom.
– Det er veldig vanlig at foreldre stiller som kausjonister i dag. Jeg oppfordrer til at man tar en personlig møte sammen med sine foreldre hos en finansieringsrådgiver for å se på hvilke løsninger som kan finnes, sier daglig leder og eiendomsmegler Mats Lund i Krogsveen Bekkestua.
Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka.