Gi brukte utemøbler nytt liv

Publisert
12. juni 2017

Slik frisker du opp utemøblene dine.

Sommeren er her snart, men for noen uker siden var altanen alt fra klar for ute-kos.
 
Siden jeg skal nyte en siste sommerferie som student var der imidlertid ikke så mye å gå på budsjettmessig.
 
Siden brukthandler er både bæredyktig og gøy, var valget om å kjøpe brukte utemøbler derfor naturlig!
 
Les min guide til hvordan kjøpe brukt her.
 
 

Annonse

Supert utgangspunkt

Denne gangen fikk vi imidlertid en liten jobb å gjøre siden møblene var langt fra klare for utesesongen da vi kjøpte dem.
 
Til gjengjeld fikk vi et supert utgangspunkt til fine utemøbler til en veldig god pris.
 
Denne guiden er ment som hjelp for deg som kjøper brukte utemøbler som skal fikses opp, og deg som vil vedlikeholde gamle utemøbler som trenger en oppfriskning før utesesongen går igang.
 
Karns fem tips til en grønnere hverdag
 
Karn har over 12.000 følgere på Instagram – følg henne her på @karnfjk 
 

Kjøp brukt!

 
Brukte utemøbler kan kjøpes på loppemarkeder, på bruktsider som finn.no og dba.dk (danske finn.no), og på auksjon som for eksempel på Lauritz.dk og QXL.no.
 
I denne guiden kan du finne gode tips og triks til hvordan du kan kjøpe brukt. Vi fant våre utemøbler på et tilfeldig loppemarked og betalte 150 norske kroner for to utestoler i teak.
 

Hvilket utseende vil du ha?

Brukte utemøbler kan jo være så mangt – alt fra eksklusive møbler som er brukt kun en sesong, til de som er slitt og/eller begrodd.
 
Forhåpentligvis har du gjort en vurdering av standen og betalt i henhold til dette.
 
Du blir så nødt til å finne ut av hvordan du vil behandle møblene og hva du må fikse.
 
Hvordan du vil behandle utemøbler er selvfølgelig veldig avhengig av hvilket utseende du ønsker, og hvilket materiale du har kjøpt. Jeg vil her fokusere på tremøbler, og herunder teak, siden dette er et veldig vanlig materiale. 
 
Her kan du lese alle våre saker om uterom
 
 

Dette trenger du

 
For rengjøring, behandling og vedlikehold av tremøbler er dette en god startpakke:
 

  • Såpeblanding eller trerens

 

  • Produkt som fjerner grønske

 

  • Stiv børste

 

  • Sandpapir

 

  • Svamp eller bløt børste

 

  • Olje eller lakk

 

  • Pensel

 
Min sommermat grilles

Snakk med butikken

Det aller viktigste er at du bruker produkter som spesielt egner seg til det materialet og det treslaget hagemøblene dine er laget av.
 
Der finnes forskjellige typer teakmøbler, som er satt inn med forskjellige typer stoff når de er nye. Forhør deg med en erfaren butikkmedarbeider eller produsenten (hvis den er kjent) for å være sikker på at det du har kjøpt og det du gjør er riktig for dine møbler.
 
Generelt sett inneholder teak inneholder ganske mye olje fra naturen av, som beskytter treet mot ytre påvirkninger.
 
Ubehandlet vil de bli grå i materialet, slik som de vi kjøpte var. Ubehandlet er teakmøbler stort sett vedlikeholdsfrie med mindre du velger å olje møblene for at de skal bli mer slitesterke.
 
Dette vil jeg komme tilbake til under!
 
Råd til deg som skal beise eller male huset
 
 

Vasking

 
Før behandling bør du alltid starte med en grundig rengjøring.
 
Stort sett alle utemøbler i tre kan vaskes med en vanlig såpeblanding, vann og en bløt børste eller svamp. Alternativt kan du bruke en tre-rens. Man bør som utgangspunkt ikke bruke høytrykksspyler til vasking av utemøblene, i hvert fall ikke uten å rådføre deg med en ekspert først.
 

Fjerning av grønske

 
Utemøbler kan bli begrodde av alger (populært kalt grønske) som kan være vanskelig å fjerne. Dessuten har grønske en tendens til å komme tilbake hvis du kun vasker møblene med såpe og vann. Grønske kan fjernes med rødsprit, salmiakkblanding eller et renseprodukt beregnet til å fjerne dette, som kan fås i en trevarehandler eller malebutikk.
 
Husk å sjekke på forhånd at dette fungerer for dine type møbler!
 
Typisk skal du påføre renseproduktet og vente i noen dager før du fjerner det med en stiv børste, og eventuelt gjenta behandlingen ved behov. Hvis du skal olje møblene kan det dessuten være en god ide å bruke en teak-rens først.
 
NB: Husk at møblene skal være helt tørre og rene før du går i gang med å behandle dem med olje eller lakk, ellers vil det kunne komme svarte flekker fra svartsopp.
 
Slik fikk hun drømmehagen med drivhus

Sliping

 
Når treet er helt tørt bør du gå over treet med sandpapir for å fjerne fiberreisningen.
 
Hvis du velger å oljebehandle møblene er det dessuten er det viktig at du sliper møblene med sandpapir slik at man får heftet lakken. Dette er også aktuelt før en oljebehandling. Papir i korning rundt 150 er godt egnet til dette formålet. 
 
Les mer om uterom på Botrend her
 

Behandling

 
Selve behandlingen av utemøbler i tre kan man velge mellom å behandle møblene med olje eller lakk.
 
Det vanligste er å bruke olje. Fordelene med å gi møblene olje er at det er forholdsvis enkelt. Oljen trenger inn i treet, som medfører at du skal fortsette med å olje treet hver sesong. Dessuten kan møblene bli mørkere i fargen når de blir mettet med olje. 
 
 

Forskjell på lakk og olje

Når det gjelder teakmøbler (med forbehold om at de ikke er behandlet fra produsenten) trenger egentlig ikke verken oljebehandling eller lakk.
 
Ubehandlet får de et grålig skjær. Hvis man ikke liker denne fargen kan man oljebehandle overflaten.
 
Husk at hvis du først begynner å olje møbelet skal du fortsette med å gjøre det hver sesong. Olje trekker inn i treet, mens lakk legger seg som en blankere hinne utenpå. Lakk er mer slitesterkt, tørker fortere og krever mindre jevn vedlikehold. Til gjengjeld er lakk mer tungvint hvis du vil gjøre det igjen fordi lakken må fjernes (altså slipes ned). Dessuten gir lakk en mer glansfull overflate som noen ikke liker.
 
 
 
 

Oljebehandling

 
Det er ekstremt viktig at du bruker en olje som er spesielt egnet til den tresorten du har. Spør i butikken du handler og ta med møblet eller ta bilder hvis du er i tvil. Møblene skal optimalt behandles med olje to ganger per sesong, og minst en gang.
 
Møblene vaskes, tørkes og slipes ned som beskrevet over. Oljen påføres med pensel i lag med 30 minutters mellomrom, helt til møblet er jevnt mettet av olje. La oljen være på i en halvtimes tid, og fjern deretter overflødig olje fra møblet med en ren og tørr klut.
 
Slik fikk de større uterom
 

Lakk

 
Igjen, sørg for at du har riktig type lakk til møblene dine. Der finnes lakk i forskjellige typer glans, alt etter hva du foretrekker. Det er viktig at lakken kan brukes ute. Vi valgte å bruke lakk til å behandle våre utemøbler, og valgte en som var matt for å unngå en skinnende overflate.
 
Lakken påføres i rikelig mengde med jevne strøk i treretningen. Hvor mange strøk du vil ha bestemmer du selv alt ut ifra hvor tykk hinne av lakk du ønsker. Det kan fint være opp til fem lag, men ett eller to er mest vanlig. Lakk skal som hovedregel tørke i 24 timer i 20 varmegrader. Pass litt på at det ikke er for varmt, da de helst ikke skal tørke for raskt!
 
 

Mikse gammelt og nytt

 
Våre utemøbler, inkludert innkjøp av en ekstra planke til den ene stolen, lakk og produkter til rengjøring, endte opp med å koste i underkant av 500 kroner.
 
Vi kunne selvfølgelig finne lignende billige alternativer for eksempel på IKEA,  eller Søstrene Grene, men det er jo gøy å fikse sine egne også, og i det minste blande nytt og gammelt.
 
Bordet kjøpte vi på IKEA.
 
God arbeidslyst!
 
Les mer på Botrends forside 
 
Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.