Gjør bra mat bedre med urter

Publisert
17. juni 2016

På tide å sette ut krydderurtene.

Jeg tør påstå at det er fakta. Vi er over oss av begeistring for ferske krydderurter.
 
I dag er denne grønne herligheten en selvfølge i dagligvaresortimentet, men sånn har det ikke alltid vært. Jeg er født på 80-tallet… og husker heller lite av krydderurt til middag.
 
Faktisk, husker jeg det ikke. Utenom gressløk på eggerøre, og dill til laks. Ofte tørket. Som smakte vagt, med et hint av skap. Det var da, heldigvis.
 

Annonse

I dag kan vi plukke ferskt krydder fra øverste hylle. Og om vi gjør! Salget av «det grønne gullet» har eksplodert de siste ti årene. Fordi det tilfører mye god smak, helt sikkert. Og fordi det gir oss en følelse av eksklusivitet, kanskje.
 
Vi føler oss kanskje flinkere, når vi bruker fersk råvare i mat? Tro mot smak og natur – uten giftige tilsetningsstoffer. Det er et faktum; økt forbruk av krydderurter i maten, bidrar til at man salter maten mindre. For eksempel.
 
Urter er også proppfulle av vitaminer og antioksidanter, og har mange helsegevinster. Som alt annet grønt.
 
Krydderurter er til og med forbundet med en del myter og kjerringråd. Som at basilikum hjelper til å holde kjøkkenfluer borte. Og at persille fjerner hvitløksånde. Krydderurter er gammel tradisjon med ny tilgjengelighet. Og vi sluker det rått. Bokstavelig talt.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her. 

Ta meg med

Hør hør! Det er genialt. Gjør det hjemme eller på hytta, i hele sommer. Nei, jeg snakker ikke om det.
 
Skaff deg et par fristende uteurter. Helt problemfritt gress liksom. Som gir god smak hele sommeren.
 
Og så ser det selvsagt veldig fint ut. Fornuftig pynt, hva gir du meg? Rimelig er det og. Og krever minimalt med stell. Luft, jord og naturlig tilførsel av vann er oppskriften på suksess.

Hvis jeg får som bestilt, nemlig sol hver dag, må man kanskje hjelpe til litt selv. Jukse litt. Og som du vet, er jeg jo glad i juks. Bare bitte litt vann, og vipps så er jobben gjort.
 
Dette får du til. Ikke noe klipping, kniping eller plukking. Gaven som fortsetter å gi, kanskje. Å nå kom jeg på at uteurt også er en perfekt vertinnevenninnegave! Urtekrydder som ingen får til inne, men alle klarer ute. Av den enkle grunn at du ikke kan ødelegge. For ute bestemmer den selv.
 
Les flere saker fra Fanny her. 
 

Annonse

Velg disse pottene

Vi har to scenario; basilikum og bladpersille som det går mye av, kanskje en hel potte til et måltid, kan fint stå i sin originale potte, i en potteskjuler. Disse kan flyttes inn ved veeeldig kjølige sommerkvelder, men det har jeg ikke bestilt.
 
 

Mer hardføre urter, som timian, rosmarin, estragon og oregano er krydder du fint kan plante om til større krukker og potter, og tåler litt mer vær. Det gir også gode vekst kår, men ny, næringsrik jord. 
 

Tre ting å bruke uteurter i:

Vann: De mest eksklusive spahotellene i landet bruker rosmarin i vannet, i stedet for frukt og bær. Smaker friskt, ser fint ut og skal virkeberoligende. Prøv!
 
Urtesmør: Romtemperer ekte smør, og hakk urter du liker smaken på grovt. Jeg bruker alltid persille, men rosmarin, sitrontimian og oregano smaker også fortreffelig.
 
Bland alt sammen sammen og tilsett gjerne ett fedd hvitløk og litt sitronsaft. Smak til med salt. Få smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse. Avkjøl i kjøleskapet. Skjæres i skiver og serveres til det du syns kryddersmør kan brukes til.
 

Urtesalt: Tørk urten du vil tilsette saltet, f.eks. dill og gress til fisk, rosmarin og timian til kjøtt, koriander eller timian til kylling. Legg krydderet i ovnen på 80 grader, ca. 1,5 time. Bland det tørkede krydderet med maldonsalt. Tips! Super vertinnevenninnegave.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.