Gjør hagen vinterklar

Publisert
26. oktober 2016

Vi gir deg ti hagetips før vinteren

Høsten går snart over til vinter, men det er ikke for sent å gjøre litt i hagen.
 
Selv om ettermiddagene blir stadig kortere og luften kaldere for hver dag som går, er det fortsatt håp for deg som tror du er for sent ute.
 
– Det er aller lurest å luke på høsten, da sparer du masse tid neste sommer,  sier Sissel Alvestad, gartner og produksjonsansvarlig ved Vea,  Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. 
 
Plei hagen nå
 

Her er noen raske høsttips:

 

Annonse

1 Sjekk takrennene dine for løv
 
Hvis barnåler og blader som faller av trærne får ligge i takrennen, kan det raskt bli oversvømmelse. Sjekk også om det har oppstått sprekker eller hull i takrennene. Ta et tak med jevne mellomrom, men pass på sikkerheten i stigen.
 
Ta også en ekstra titt på taket og loftet. På loftet bør du se om det har oppstått lekkasjer eller fuktskader. På taket bør du sjekke om det er takstein som ligger feil eller er ødelagt.
 
2 Ta inn høytrykkspylere og steng utekranen
 
Kulde gjør som kjent vann til is, og da utvider vannets opprinnelige volum seg. Hvis hageslangen får stå med vann i seg når kuldegradene kommer, da fører det til at både slanger og koblinger sprekker.
 
Les flere saker som handler om hage og uterom på Botrend
 
3 Rydd inn utemøblene
 
Er det ikke allerede gjort, så rydd utemøbler – spesielt de av treverk, inn i bod eller kjeller. Du kan også sette dem med en presenning rundt hvis du ikke har plass i bod eller kjeller. Snø, vind og is er ikke noe utemøbler liker særlig godt.
 
Husk også å tømme krukker og potter for jord så de ikke står og trekker vann gjennom vinteren, da sprekker de. Har du satt løk, må du sørge for god drenering.
 
4 Planting av løk
 
Løk kan plantes om høsten, slik at blomstene spirer og gror i rett tid til våren. Riktig plassering av blomsterløk er avgjørende for at de skal trives og blomstre. Løk skal plantes i dybde på to til tre ganger løkens høyde. Så lenge det ikke er frost i bakken, kan du plante blomsterløk.
 
Grav opp sommerløk som f.eks Georginer, og lagre dem i en luftig eske i kjelleren.
 
Sylvias drømmehage blomstrer hele året
 
5 Beskjæring av stauder, busker og kratt
 
De fleste planter skal beskjæres på våren, men for noen er høsten tid for en stuss. Busker og kratt kan beskjæres til ca. en fjerdedel av størrelsen, men dette kan variere avhengig av type. Sjekk plantens etikette eller med nærmeste hagesenter. Hvis du skal beskjære busker, så ta vare på grener! Disse er fine til å sette i krukkene som nå er tomme etter sommeren.
 
Bed, roser og andre planter som er følsomme for frost, må tildekkes med kvister eller løv, eller på annen måte pakkes inn.
 
Kars fem tips til en grønnere hverdag
 
 
6  Stell av plenen
 
Om vintere plager fuktighet, lave temperaturer og svakt solskinn plenen din. Når den kalde sesongen setter inn, krever derfor det grønne gresset litt mer stell og pleie. Blader bør fjernes fra plenen regelmessig, hvis ikke sperrer den for lys og oppmuntrer til dannelse av brune flekker og mosevekst. Pass på at gresset ikke klippes kortere enn fem cm.
 
La ikke nedfallsfrukt råtne på plenen siden det vil tiltrekke seg gnagere og brunsnegler.
 
7  Overflatevann
 
Sjekk at bakken har fall fra grunnmuren og ut i terrenget (minimum 7 cm per meter). Regnvann på bakken og det som renner ned fra taket, bør føres bort fra huset.
8 Rengjøring av markisen
 
Bruk mildt såpevann for å vaske markiseduken. Det er lurt å gjøre på høsten, da forurensing og pollen kan føre til jordslag. Da kan det dannes mugg. Hvis dette allerede har skjedd, kan du bruke en blanding av eddik og vann (1 liter vann og 2 dl 35% eddik) og påføre dette på området som er angrepet. La det stå over natten før det vaskes av med en fuktet svamp.
 
Drømmen om en vedlikeholdsfri hage
 
9 Ikke glem komposten
 
Grav gjerne om komposten før det fryser på. Vann den hvis den er tørr.
 
10 Sett opp fuglebrett
 
Ikke glem en sulten spurv i vinterkulda – det gir glede både for store og små, mennesker og dyr.
 
Kilder: Gardena, Boligpartner på Hamar, Plantasjen, Hageland, Bakker Norge, Krogsveen.no
 
 
Les flere saker på Botrends forside
 
Tips oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no