Glohet kull, plaskvåt planke og fersk fisk

Publisert
3. juni 2016

Alt ligger til rette for en velsmakende sommerdag.

Den stekende sommersolen er på plass. Fuglene synger optimistisk, kopplammene fra Bergvang gård breker fornøyd og varmen i bålgropa på baksiden av NaKulHel-senteret på Sem i Asker freser høylytt.
 
Omtrent 60 femteklassinger fra Heggedal, Hvalstad og Billingstad spinner forventningsfullt rundt. De er invitert på en opplevelsesdag i regi av NaKuHel, og et titalls frivillige som stiller opp for å skape opplevelser for elevene. De skal få ri på hest. De skal gå sanseløypa for å reflektere rundt sansene og få kjenne etter på hva vi egentlig kan høre i naturen. De skal lære seg å skille en foldete gneis fra en rombeporfyr, de skal mate lammene og få lage lunsjen sin ute i det fri. Kjøkkensjefen fra Smia på senteret, Morten Haugli, har regien. Den brennende veden i bålgropa skal snart bli arnestedet for en kulinarisk attraksjon.
 
Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye her.
 

Annonse

De må ha hatt det strevsomt alle de som ikke fikk lage maten på induksjon, i dampovn og med sous vide-maskin. Eller kanskje ikke? Kanskje hadde de bedre tid nettopp fordi ting krevde mer planlegging og bedre logistikk? Uansett er det nærmest en kuriositet for femteklassingene som får se hvordan en hel laks bli til laksesider som spikres fast på treplanker før de blir lagt på glødende kull og forvandlet til varmrøykt laks så unik og smakfull at de kanskje aldri har smakt makent.
 
– Disse plankene har ligget i vann i 4–5 dager for å bli mettet med vann slik at de ikke tar fyr når de blir lagt på bålet. Jeg har brukt planker av gran, men du kan også bruke ask, or eller planker fra frukttrær. Det gir en spesiell smak fordi det sitter så mye smak i treverket, sier Morten Haugli.
 
Han unngår å bruke tresorter som furu og tyri fordi det gir en bismak som preger maten som blir lagt oppå.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Smaker fisk på en ny måte

Femteklassingene på Sem jobber i små grupper. Noen får spikre fisken fast til plankene, noen får salte og legge den på bålet. Andre får lage fennikelsalat og de siste står for dressingen. Stasjonsjobbingen vekker interessen og matlysten til elevene. Snart skal de ringes inn til lunsjen de selv har vært med på å skape.
 
– Dette er fjerde gang vi gjennomfører dette i år. Det er morsomt å se hvordan barna følger med og deltar i matlagingen. Målet er jo å få de til å smake fisk på en ny måte. Når vi tilbereder laksen på denne måten blir den ekstra saftig, og det liker barna, sier Haugli.

 
Sjefkokken har 25 års erfaring som kokk og kjøkkensjef. Da han ble pappa for ni år siden sluttet han i restaurantjobben i Oslo og kom tilbake til Asker. De siste tre og et halvt årene har han holdt fortet på NaKuHel-senteret.
 
– Vi har jo også en stor grønnsakhage bak her hvor jeg på sommeren går og henter inn råvarene jeg skal bruke den dagen. Det er småting som gjør at det er så fantastisk å være her, sier han.
 
De lubne fiskefiletene spekes før de legges på bålet. Etter 25 minutter ligger de der, saftige, rykende, med ett og annet forkullet hjørne og ikke minst innbydende. Femteklassingene stiller seg i lange køer for å få en smak av egne herligheter. Av maten de selv har laget. Og kan de, så kan du.
 
Du trenger ikke en bålgrop for å få det til. Du kan like gjerne legge planken rett på grillen. Med sølvfolie eller lokk sørger du for at røyken fra planken blir liggende rundt fisken og smaksette kjøttet. Og mens fisken godgjør seg, kan du enkelt smelle sammen en fennikelsalat og en skikkelig skogsdressing.
 
Verdt et forsøk?

 

Varmrøykt laks

  • Hele sider av laks
  • En stor neve grovt salt
  • 3 ss sukker
  • Grovkvernet pepper
  • Treplanke

 
– Legg en side av laks på en treplanke som har ligget i vann i 4–5 dager. Det er viktig at planken er gjennomtrukket av vann slik at den ikke går opp i røyk.
 
– tørk godt av fisken, du vil ha den helt tørr før du går videre.
 
– Spikre fast fisken med en spiker i hver ende. Du vil at fisken skal ligge stabilt på treplanken.

 
– Gni inn fisken med en god neve grovt salt. Ha også på sukkeret. Etter noen minutter vil du se at saltet smelter inn i fisken. Etter en halvtimes tid skyller du av fisken og tørker den godt.
 
– Dra godt på med grovkvernet pepper og legg fisken på en varmt bål. Dekk etter hvert til med litt sølvfolie slik at den blir røyket fra alle kanter. Det er vanskelig å anslå tiden ettersom vi ikke vet hvor varmt det er på bålet. Men følg med hele tiden, flytt planken til ytterkanten av bålet om det blir for varmt. Etter 20 minutter må du begynne å følge ekstra godt med.
 
– Ta fisken av bålet og la den få hvile under folien slik at smakene setter seg og varmen fordeles optimalt.
 

 

Fennikelsalat (4 pers.)

  • 3 stk. fennikel
  • 1 stk. Rødløk
  • 1 stk. eple
  • ½ stk. sitron
  • Olivenolje
  • Dill
  • Salt og pepper

 
 

– Rens fennikel og rødløk. Kytt den i fine skiver på en mandolin eller for hånd.
 
– Riv eplet på den groveste siden på et rivjern. Bland sammen med sitronsaften slik at eplet ikke blir brunt. 
 
– Finkutt dillen.
 
– Bland alt sammen, ha over litt olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

Skogsdressing

  • 1 stk. beger lettrømme
  • 3 ss eplesidereddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ss honning
  • Urter etter ønske
  • Salt og pepper
  • Sitronsaft

 
– Rør sammen sukker og eddik til sukkeret har løst seg opp.
– Ha i rømme og bland sammen. Ha i litt honning om du ønsker ekstra sødme.
– Finkutt urtene og ha i dressingen. Du kan bruke hva som helst, her er det brukt dill, gressløk og spansk kjørvel. Den vokser vilt rundt husveggene på NaKuHel-senteret. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.