Annonsørinnhold

Gode råd når huset skal males eller beises

Publisert
3. mai 2019

Vinterdvalen er endelig over og snart er det tid for å gi hus- eller hyttevegg litt omsorg. Her er gode råd for deg som skal male eller beise.

Endelig varmer det i solveggen. Og typisk nok, rett som du sitter der og koser deg, ser du nær sagt skriften på veggen – tiden for ny maling eller beis er kommet. Men fortvil ikke.
Det finnes gode råd som gjør jobben enklere, og som holder ytterveggen i god stand lengre så det blir en stund til neste gang.

Malerstua, beis, maling

Du vet at det er på tide male når fargen er falmet, har mistet glans og pigmenteringen begynner å løsne. Foto: Jotun A/S

VASK HUSET ÅRLIG

Ifølge Jon Andre Dignes, leder i malingsavdelingen på Malerstua Slependen, er det en del valg og oppfølging du kan gjøre for å holde mengden vedlikehold nede. Å vaske huset forlenger levetiden på ytterveggen din, hindrer soppangrep og gjør at du slipper å male så ofte. Derfor anbefaler Jon Andre å vaske huset hvert år, uavhengig av om du skal male eller ikke.

– Vi anbefaler å vaske huset årlig. Om du ikke skal male eller beise dette året, kan du bruke husvask. Hvis du skal male, er det viktig å vaske veggen med kraftvask. Skrubb godt på alle flater og vær forsiktig med å få kraftvask på vinduer eller aluminiumskarmer, da dette kan matte overflaten om det får virke over litt tid, forklarer han.

HVOR OFTE MÅ DU MALE ELLER BEISE?

Innen husmaling er det i dag mye å velge mellom. Faktisk er det sånn at valg av produkter ofte er avgjørende for hvor ofte du må male eller beise. Ifølge avdelingslederen på Malerstua er frekvensen på alt fra 3-4 år og helt opp i 16 år mellom hver gang – alt etter hvilken investering du ønsker å legge i.

– De produktene som holder lengst er også de mest kostbare. Det blir dyrere der og da, men du får mindre jobb i lengden. Frekvensen er så forskjellig at der du over en tidsperiode maler huset tre ganger med noen produkter, kun trenger å male det én gang med andre. De somrene du sparer deg for jobben med å male teller jo de også, sier han.

Malerstua, beis, maling

Ideelt malevær er delvis skyet og rundt 20 grader. Hovedregel: ikke mal direkte i sol, men etter sola. Foto: Nordsjö

SLIK VET DU AT DET ER PÅ TIDE Å MALE ELLER BEISE

Du vet at tiden er kommet når fargen er falmet, har mistet glans og pigmenteringen begynner å løsne. Det siste kan du sjekke ved å se om du får farge på fingrene ved å ta på
veggen. Hybridmalingen som selges i dag er en blanding av olje og akrylbasert maling, forklarer Jon Andre. Denne er det litt vanskeligere å se slitasjen på. Av samme grunn holder også hybridmalingen noen sesonger lenger. Når det gjelder beisa overflater er det imidlertid vanntesten som gjelder, ifølge Jon Andre.

– Hell eller spray vann på veggen. Om vannet blir liggende i perler på utsiden er beisen fortsatt god. Hvis vannet trekker inn, er tiden kommet for å ta kosten frem, sier Dignes.

SELVRENSENDE MALING

Selvrensende maling har vært på markedet i rundt 4 år, ifølge Dignes. Det spesielle med

denne malingen er at den har en overflate som gjør at alger, svertesopp og annen skitt har
vanskeligere for å feste seg. Veggen avviser da smuss- og skitt enda bedre, enten det handler om sot, asfaltstøv eller organisk materiale som normalt må skrubbes bort mekanisk.

– Selvrensende maling hjelper deg å holde malingen fri for smuss og gjør at veggen holder seg renere lengre, forklarer Dignes.

Om du trenger hjelp i forbindelse med maling eller beising av ditt hus, har Jon Andre og hans medarbeidere på Malerstua Slependen alt du trenger – enten du er på jakt etter maling, beis, utstyr eller kunnskap.

Malerstua, Slependveien 56, 1341 Slependen, Tlf.: 67 52 29 70