Gründereventyr i bambus

Publisert
25. februar 2016

Læringskurven har vært bratt, men gevinsten stor for paret fra Drammen.

 
Gründer-eventyret bak Ask og Eng startet for 4 år siden da paret Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng kjøpte en sliten leilighet på Tøyen i Oslo.
 
– Jeg hadde aldri gjort noe lignende tidligere, men hadde full tiltro til Kristoffer, forklarer Kine om arbeidet som sto foran dem med renovering.
 
Gang på gang hadde de opplevd at den ene boligen etter den andre ble solgt til langt over takst i hovedstaden.
 
Les flere saker på Botrend 

Annonse

Lærte fra You Tube

 
Kristoffer var nettopp ferdig uteksaminert som arkitekt fra Århus. Men hvor starter et ungt par som står overfor et renoveringsobjekt som dette?
 
– Vi startet med blanke ark og så på You Tube-videoer av hvordan man skulle gå frem, forklarer paret og ler.
 
Nå driver de firmaet Ask og Eng som leverer håndlagde møbler i bambus.
 
Kjøkkendrøm i sort drakt

Bambus på kjøkkenet

Da paret overtok leiligheten på Tøyen, startet prosjektet med å flytte på vegger, gjøre om romløsningen, pusse opp vegger og tak. Det endte med en leilighet som i 2014 ble solgt til langt over prisantydning.
 
Én av de største utfordringene paret møtte, var da de skulle bestemme kjøkkenløsning. De trålet butikker og leverandører, men fant aldri det de var ute etter.
 
Kine og Kristoffer ønsket ikke bare en lekker kjøkkenløsning rent estetisk, men også at det skulle bygges i bærekraftige materialer.
 
– Jeg har alltid vært opptatt av klima og miljø og hva vi kan bidra med i hverdagen, forklarer Kine.
 
Så, helt tilfeldig, kom Kristoffer via jobben som arkitekt i Oslo kommune, over en møbelsnekker som brukte bambus. Både Kristoffer og Kine likte materialet og fikk kontakt med importøren. Gjennom interiørmagasiner, Instagram og Pinterest fikk de inspirasjon til å tegne sin egen løsning, og like etter fikk de leveransen av materialer til Tøyen.
 
– Da kom en semitrailer med en haug med bambus i fullskala. Det var bare flaks at det var noen polske arbeidere tilstede i bygården som kunne hjelpe til med å få dette opp i leiligheten. Så sto vi der på stuegulvet og skar det til, forklarer Kristoffer.
 
– Vi gikk veldig opp i det prosjektet og oppdaget raskt at vi tenkte helt likt på design, sier Kine.
 
Se hvordan huseier totalrenoverte badet

Annonse

Fortsatte i Drammen

 
Så, da paret fikk tilslag på bolig i Drammen der de begge kommer fra, var det naturlig å fortsette kjøkkenprosjektet.
 
Rett før jul 2015 startet de firmaet Ask og Eng som spesialiserer seg på bad- garderobe- og kjøkkenløsninger.
 
Bambus, eller mer konkret Mosobambus, har ifølge paret helt unike egenskaper som gjør det perfekt til nettopp disse rommene. Det er formstabilt og hardt, noe som gjør det godt egnet for norske forhold. Et naturmateriale med en overflate som passer godt til andre naturmaterialer, som for eksempel tresorter og stein. 
 
– Vanndrypp trenger ikke inn i bambus, forklarer Kine.
 
Bli med inn i verkstedet til en møbeltapetserer

Grønnere fokus

 
Som miljøgeograf er hun glad for at konseptet fenger.
 
– Det er veldig gøy at folk ser ut til å ha lyst til å bidra til at vi setter mindre fotavtrykk. Det er et grønnere fokus der ute nå, folk er opptatt av bærekraft, sier hun.
 
Nå går hverdagen med til å hjelpe kunder hele veien fra ordre til ferdig løsning. Paret vil være med på hele prosessen.
 
 – Det er viktig for oss å være med fra helt begynnelsen på tegnebordet, til produktet er på plass. Vi var nære ved å gi fra oss en del av dette til en underleverandør, men er glad for at vi ikke gjorde det. Nærheten til produksjonen er veldig viktig, sier Kristoffer.
 
Siden oppstarten har de levert løsninger til store deler av Østlandet, og utvider nå med nye lokaler i Drammen.
 
– For første gang i mitt yrkesaktive liv har jeg opplevd det mange andre alltid har snakket om: å være i flytsonen. Det er helt herlig, og noe helt annet når du jobber for deg selv. Det er kjempegøy, sier Kine, uten å legge skjul på hvor mye arbeid det er.
 
For paret, med lille Vilmer på ett år, går arbeid og fritid nesten i ett. Og de takker for all hjelp foreldre og venner har gitt dem i oppstartsfasen. En erfaring de deler med mange andre gründere.
 
– Vi hadde lenge snakket om å starte noe sammen. Motivasjonen er enorm når man bygger noe for seg selv, sier Kine.
 
Dette designstudioet vil du se mer av i 2016

 

Viktig strategi

 
I fjor høst la regjeringen frem en plan for hvordan Norge skal få frem flere gründere.
 
– Vi må sørge for at det ikke er unødvendig vanskelig å lage gründerbedrifter. Det er et problem at færre starter bedrifter i dag enn for ti år siden. Det er også for få bedrifter med vekstambisjoner, uttalte næringsminister Monica Mæland under åpningen av Oslo Innovation Week ifølge E24.
 
Regjeringen skal bruke mer enn 400 millioner kroner ekstra i 2016 for å øke tilskudd til norske gründere.
 
Søstrene Aven vil hjelpe deg med å lage en personlig interiørstil