Halloween på jordet

Publisert
23. oktober 2015

Lag ditt eget gresskar til Halloween.

Gresskaret – det fjonge og bereiste, kommer i utallige former og farger.
 
Den er også en selvskreven del av Halloween som vi feirer 31. oktober.
 
Men Halloween og godterisanking er ikke bare for barna. Begynn allerede nå med å sanke inn gresskarene og skap nye tradisjoner til familien.
 
Så er det heller ingenting i veien for å la seg forføre av den søte smaken bak det harde skallet.  Fargen og bruksområdene til gresskaret, ja, de er ubegrensede.
 
Les flere saker Botrends bidragsyter Fanny her

Annonse

Skap dine egne tradisjoner

Tradisjon har alltid vært viktig for meg. Jeg har vokst opp i en familie som har hatt akkurat passe mange. Selv om noen tradisjoner har skiftet form med årene, har andre forblitt slik de alltid har vært og skal være.
 
Nå har jeg en egen, liten familie som sammen skal skape minner og egne tradisjoner.
 
Vi har ikke så mange enda, og jeg kan aldri svi ribben til jul sånn som pappa gjør det for eksempel. Men en av de tingene vi kan kalle tradisjon er turen til bonden Thor. På gården hans i Røyken velger vi hvert vårt gresskar til Halloween.
 
Det finnes selvsagt også andre steder man kan sanke gresskar. Søk på facebook eller Google for å finne en gresskarbonde nær deg. 

Guttene mine elsker å sanke selv

Gresskarene ligger som store, oransje kuler på jordet mens den høstede frukten ligger i en låve ved gården. Den er fylt til randen med innbydende gresskar, i alle tenkelige fasonger.
 
Lukten av søt frukt er markant og setter samtlige sanser i sving. Like fortryllende for barn som for voksne.
 
Når vi – etter nøye vurdering – har valgt våre gresskar, veies de på en gammel vekt før godset fraktes til bilen i trillebår.
 
Det er en annerledes og autentisk opplevelse som dessuten fremmer kortreist mat og støtter bonden. I dag får du gresskar i hver eneste dagligvarehandel fra midten av oktober, men det er noe helt spesielt med selvplukk og guttene mine elsker det. I USA er Pumpkin patch big business, og vi her hjemme ser endelig ut til å følge etter.

Annonse

Gresskaret er mer enn bare pynt

Vi er sjelden ute i godt tid. Som regel kjøper og skjærer vi gresskar samme dag, og rekker akkurat å tenne lykten før leggetid.
 
Når vi kjøper gresskar er det i hovedsak for å dekorere med skummel utskjæring, men har du tenkt på at innmaten kan brukes til suppe, pai og andre deilige retter?
 
Gresskarene er dessuten utrolig dekorative, både av størrelse og farge. Hvis du ikke har dårlig tid, kjøp gresskaret ditt noen dager før Halloween slik at du kan bruke det til å pynte opp inngangspartiet eller en tom hageflekk.
 
Hva med et gresskar i stedet for Erica-lyng? Det bør helst ikke skjæres i før du skal bruke lykten, men kan fint stå ute en tid. Gresskaret er like allsidig som poteten, og gjør seg 100 ganger bedre som dekorasjon.
 
Så ta det som en tur, gjør det på en annen måte, bruk bonden og kreativiteten din – bruk gresskaret nå.
 

Harde fakta

  • Visste du at Gresskar er en frukt? Det finnes rundt 20 arter men den mest kjente er kjempegresskar, Cucurbita maxima.

 

  • Bruken av gresskar går igjen i mange tradisjoner i hele verden, mest kjent er feiringen av Halloween i USA, der man tar ut fyllet, skjærer en grimase og tenner et lys slik at gresskaret fungerer som en lykt. Dette er en gammel tradisjon som stammer fra det keltiske samfunnet og ble bragt med til USA av emigrerende irer. 

 

  • Halloween feires natten til 1. november som er allehelgensdag. Dagen er en minnefest for alle helgener og martyrer og har røtter i den katolske kirken.

 

  • Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, og kom til Norge som en kulturimpuls fra USA.

 
Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia
 
Tips eller innspill? Kontakt oss her.
 
Les flere saker på Botrends forside her. Og følg oss på Facebook ogInstagram under Botrend.no