Halvparten av boligene solgt over takst

Publisert
11. april 2016

Andelen boliger som selges over takst øker.

 
I fjor gikk annenhver solgte bolig over takst. Så langt i år har andelen økt til 60 prosent.
 
Dette er imidlertid ikke et særegent fenomen for Asker og Bærum, snarere tvert imot. Statistikken for årene 2013–2015 viser at prosentandelen boliger solgt over takst for hele landet ligger om lag ti prosent høyere enn her.
 
Denne uken setter Budstikka og Botrend søkelyset på utviklingen i eiendomsmarkedet der boliger selges over takst. 
 
Spesielt gjorde statistikken for Asker og Bærum et hopp fra 31 prosent over takst i 2014 til 50 prosent i fjor. Andelene boliger som ble solgt til under takst sank fra 60 til snaut 40 prosent i samme periode.
 
– At mye selges over takst er ikke unaturlig i et boligmarked der prisene stiger. Takstmennene vil henge litt etter faktisk prisvekst, ettersom takster i stor grad settes basert på historiske omsetningsverdier, forklarer daglig leder Håkon Dybvad i Krogsveen på Bekkestua.
 
Villa-prisene løper løpsk i Asker og Bærum
 
I følge ekspertene er det ikke slik at visse områder alltid har boligsalg over takst. 
 
Her kan du teste kunnskapene dine i Takstspillet 

Annonse

Diskuterer pris

 
Men selv om halvparten av boligene ble solgt for over takst, påpeker Dybvad at det bare er helt unntaksvis gapet mellom takst og salgssum kommer opp i millionbeløp, slik man kan lese i pressen.
 
Mens Dybvad påpeker at takstmennene er 100 prosent uavhengige i sin prisfastsetting, sier daglig leder Fredrik von Krogh i Proaktiv Asker følgende:
 
– Dette er i teorien. Men det foregår en diskusjon mellom megler og takstmann i de tilfeller hvor det kan være utfordrende for takstmann å finne rett pris for å legge felles grunnlag for en pris.
 
Ord og uttrykk du må kjenne til i boligmarkedet
 
Han sier at den tekniske verdien er én ting, men at megler kjenner markedet mer på pulsen og kan bidra til å sette en riktigere pris.
 
– Av og til skjer det uventede resultater med langt høyere pris enn antatt av både megler og takstmann, supplerer von Krogh.
 
Les flere eiendomsnyheter på Botrend her. 
 
Meglerne gir deg tips før boligsalget

Heftig budrunde

 
For en uke siden ble en 50 kvadratmeter stor treromsleilighet i Bjørndalsveien på Vakås solgt for nesten 500.000 over prisantydning og 355.000 over verditakst etter heftig budrunde som til slutt endte på 3,155 millioner.
 
– Vi hadde godt statistisk grunnlag for å sette prisen, men plutselig viste markedet at boligen ble verdsatt høyere, sier von Krogh, som reagerer på at enkelte meglere bruker lokkepriser basert på takstmannens vurdering.
 
– Da er det vår oppgave å diskutere dette med takstmannen for å få satt det vi mener er en pris som kan forventes i markedet, sier han.
 
Mens von Krogh sier det er salg over takst i alle boligtyper, men at eneboliger har vært prisvekstvinneren hittil i år, mener Dybvad at mangelen på rekkehus og tomannsboliger lettere fører disse salgene over takst.
 
Når bare 10 prosent av boligene selges til takst, henger det sammen med at statistikken bygger på eksakt pris og at det dermed lett blir avvik.
 
Fornebu-funkis solgt over takst

Tar til motmæle

 
– Når så mange boliger selges over takst og noen ganger langt over takst, er dette ikke utslag av at takstmennene bommer, sier administrerende direktør Are Huser i Norges Takseringsforbund.
 
– Vi har en historisk prisutvikling der markedet er villige til å gi stadig mer, og da blir det lett slik, fortsetter han.
 
Huser sier takstmennene ikke tar strategiske hensyn for å høyne prisen, men bygger på boligens tilstand og statistisk sammenligning.
 
– Det er svært viktig at uavhengige takstmenn er inne med sin stemme i boligomsetningen, slår han fast.
 
Prisrekord på Sandvika-leilighet
 
Dette skal følge med ved boligsalg