Her har boligprisene steget med 8 prosent på tre måneder

Publisert
4. oktober 2016

Nå må boligbyggingen opp, krever NHO-direktør.

Boligene i  Asker og  Bærum er blitt 4.700 kroner dyrere hver dag de siste tre månedene.
 
– Ungdommen har ikke lenger råd til å bosette seg i sin egen hjemkommune. Nå må boligbyggingen opp, krever NHO-direktør.
 
– Dette er et fantastisk område for boligbygging i stor skala. Ikke bare ligger det perfekt i forhold til sol og utsyn. Viktigst er at beboerne ikke trenger å bruke bil til jobben, ikke med 10 minutters gange til Asker stasjon, sier Nina Solli.
 
Her kan du lese mer om utviklingen av boligprisene. 

Annonse

– Ingen tid å miste

 
NHO-direktøren i Oslo og Akershus står ved jordene på Høn-Landås – Askers største utbyggingsprosjekt  siden Borgen-utbyggingen på 60-tallet.
 
– Denne utbyggingen har vært planlagt siden 90-tallet. Nå må Askers politikere vise handlekraft og skjære igjennom slik at disse boligene kommer på plass snarest. Tiden går, og det er alle dem som står utenfor markedet som betaler prisen. Vi har ingen tid å miste, slik boligprisstatistikken så klart viser, sier Solli.
 
Boligtopp bekymret for fremtiden
 

– Blir utrolig vanskelig

 
Med en økning på 8 prosent i ­boligprisene i Asker og Bærum det siste kvartalet er det de unge som taper.
 
– Jøss, jeg ante ikke at det var så ille. Jeg har ingen positive tanker om den utviklingen, sier Trond Marius Dahl (28) fra Kolsås når han får høre om prisøkningen.
 
Han er så heldig at han får leie av svigermoren sin på Kolsås, men tror situasjonen hadde vært verre om han hadde stått alene i leiemarkedet.
 
Dahl studerer til å bli barnehagelærer på Høyskolen i Oslo og Akershus i Sandvika. Han forteller at også leieprisene er vanskelige å takle for medstudentene hans.
 
Boligprisene i august var de sterkeste på 10 år
 

– Hvis en skal bo i nærheten av studiestedet her i Sandvika, så blir det dyrt, forklarer studenten.
 
Planen til Dahl er å skaffe seg sitt eget sted i hjemkommunen. Uten hjelp hadde det aldri gått.
 
– Jeg er så heldig at jeg er i en litt spesiell situasjon. Uten det, så hadde det blitt vanskelig, innrømmer Dahl.
De fleste vennene hans har bosatt seg i området allerede og 28-åringen er sjokkert over hva en må betale og hva en får igjen.
 

1 million dyrere på ett år

Budstikkas Boligbørs for tredje kvartal dokumenterer det som er en helt ekstrem prisøkning på boliger i Asker og Bærum:
 
Bare i løpet av juli, august og september økte snittprisen med hele 3.600 kroner per kvadratmeter (P-rom) – opp fra 47.800 til 51.400 kroner. Det gir en prisøkning på 432.000 kroner for en gjennomsnittsbolig på 120 kvm – eller 4.696 kroner hver dag.
 
 

Sammenlignet med september i fjor er prisene nå 20 prosent høyere. Kvadratmeterprisen er opp 7.300 kroner og gjennomsnittsboligen er blitt 1 million kroner dyrere – opp til 6.168.000 krone.
 
Det er satt prisrekorder med solid margin for alle boligtyper overalt i Asker og Bærum.
 
– Dette er svært urovekkende tall, først og fremst for unge boligsøkere og folk i lavlønnsyrker i offentlig virksomhet, handel og service. Vi har undersøkelser som viser at halvparten av bedriftene våre ikke får tak i kompetansen de trenger. En viktig årsak til dette er mangel på kortreiste arbeidstagere, fordi stadig færre har råd til å bo her, forteller Solli.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her
 

Ber politikerne handle

Hun mener det brenner et blått lys for boligpolitikken i de sentrale presskommunene i Oslo-regionen,
 
– Ikke minst Asker, med et av landets viktigste kollektivknutepunkter og Høn-Landås 10 minutters gange unna. Vi kan ikke vente lenger på denne utbyggingen.
 
– Flere boligutbyggere er medlem i NHO, er det deres ærend dere går nå?
 
– Det er ikke vårt anliggende i denne saken. Vi er opptatt av å skaffe nok boliger til fremtidens innbyggere, og da må vi utnytte de områdene som ligger tett på kollektivknutepunktene. Der må vi bygge høyere, tettere og med en god boligmiks for alle grupper.
 
– Du etterlyser mer politisk handlekraft på lokalplanet?
 
– Ja. Det ble igangsatt 188 nye boliger i Asker i fjor. Det er langt under kommunens eget boligtall på 350 – og 400, slik prognosene tilsier at det burde være.
 
– Svikter Asker kommune oppgaven sin på boligområdet?
 
– Tallene viser iallfall at de har et stort problem, de svikter sine egne planer. Kommunen er under sterkt press fra beboere og andre interessegrupper. På Høn-Landås mener vi at politikerne nå må gjøre jobben sin.
 
Råd fra megler: – Invister i boligen før du selger
 

PRISER FORDELT PÅ OMRÅDER

 

Prisen for 1 kvadratmeter (P-rom) bolig i Asker og Bærum økte med 3.600 kroner til 51.400 kroner i gjennomsnitt fra andre til tredje kvartal 2016.
Bærum Øst har nå de høyeste boligprisene med 58.300 kroner i snitt – fordelt med 62.700 kroner for leiligheter, 55.000 kroner for eneboliger og 54.000 kroner for rekkehusleiligheter
I Bærum Vest er boligprisene nå kommet opp i 48.100 kroner i snitt – fordelt med 53.200 kroner for leiligheter, 45.500 kroner for eneboliger og 44.500 kroner for rekkehus.
I Asker er boligprisene nå kommet opp i 46.400 kroner – fordelt med 51.500 kroner for leiligheter, 43.800 kroner for eneboliger og 42.800 kroner for rekkehus.

Kilde: Budstikkas Boligbørs

 
Saken ble første gang publisert i Budstikka, og er skrevet av journalistene Morten Gisle Johnsen og Fridtjof Woldsdal Glorvigen.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk – jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.