Har støvsugd markedet for sjøhytter

Publisert
15. august 2016

Nesten alt er solgt, men flere muligheter kommer nå.

Det har vært en god sommer for interessentene i sjøhyttemarkedet.  På vårparten og sommeren gjennom har det vært en rekke oppslag om stor interesse og gode salg.
 
Fremdeles er det gode muligheter for å kjøpe hytte ved sjøen. I skrivende stund ligger det i underkant av 1.000 objekter klassifisert som hytte ved sjøen ute til salgs på Finn.no.
 

Annonse

Og mer kommer, ifølge eiendomsmegler og daglig leder hos Krogsveen i Bamble, Henrik Tangen.
 
– Det er en del av selgerne som har sett at markedet er så godt og dermed har brukt sommeren til å tenke over om man skal selge nå eller ikke. Så det vil fortsatt komme noen muligheter, sier Tangen.
 
Få siste nytt fra hyttemarkedet på Botrend her.
 

– Et godt og velfungerende hyttemarked

Så langt i år har han solgt om lag 40 hytter langs Telemarkskysten, og enda kommer det altså mer.
 
– Alt er solgt og det finnes knapt overliggere. Mange har vært på visningene og de som har vært der har vært svært målbevisste og gjort grundige undersøkelser på forhånd. Interessentene i dagens hyttemarked fortjener faktisk ros for forberedelsene de har gjort i forkant av visningene, sier Tangen som mener det er et sunnhetstegn i det han klassifiserer som et godt og velfungerende hyttemarked.
 

Kommersiell tjeneste: Se boliger til salgs her.
 
Det er særlig hyttene fra 1,5 og opp til 7 millioner som har gått unna. I likhet med ekspertenes antagelser om sommerens hyttemarked, har Krogsveen-megleren opplevd få prisrekorder, men stive priser er det riktignok på enkelte av objektene.
 
Norges dyreste hytte er solgt – med rabatt. 
 
Den dyreste i det åpne markedet akkurat nå er en hytte på Oterøy i Kragerø skjærgården. Det er Henrik Tangen som på vegne av eierne nå skal selge den 225 kvm store hytta til en prislapp på 30 mill.
 
– Jeg har også en hytte på rundt 20 mill. i samme område som kommer nå, men den kommer nok ikke til å ligge ute i det åpne markedet med det første. Med så store tall handler det mer om å finne den rette kjøperen til rett tid.
 
Og kjøperne de er fortrinnsvis fra Grenlands-området, Drammen og Buskerud eller Oslo, Asker og Bærum.

Tror på en moderat prisvekst

23. juni kom statistikken fra Eiendom Norge som viste at til tross for en moderat prisvekst på sjøhytter, har det aldri tidligere vært høyere snittpris for denne typen hytter i Norge. Den typiske sjøhytten koster nå nesten 2,25 mill i snitt.
 
I mai og juni ble det solgt 627 sjøhytter, en økning på hele 13,4 prosent fra i fjor – mer om dette kan du lese på Botrend her.
 
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret bekrefter at det har vært god aktivitet, men tror sommerens hyttemarked totalt sett lander på en moderat prisvekst uten de helt store rekordene. Det vil tallene som kommer i slutten av måneden enten bekrefte eller avkrefte.
 
– Vi hører at meglerne sier det har vært godt salg, og det stemmer godt med tallene vi hadde ut før sommeren, sier Øye.
 
Tallene han sikter til er statistikken over hvor mange som ønsker å kjøpe hytte her til lands. Statistikken utgis av Prognosesenteret og viste at antall interessenter hadde steget fra 60.000 våren 2015 til 113.000 i år.
 
Han trengte ikke meglerhjelp for å selge millionhytta i Fredrikstad.
 

Store forskjeller regionalt og internt

– Det generelle bildet er at det har vært en aktiv og god sommer for omsetning av hytter, men vi vet også at det har vært store forskjeller regionalt og internt i områder. Det har for eksempel gått litt tregere i Trøndelag, og selv i Blindleia som normalt sett ligger høyt i pris, har det vært store forskjeller innad, sier Øye som mener ingen hytteeiere på Sørlandet likevel har grunn til å gråte.
 
– Det har vært en priskorreksjon spesielt på de dyre objektene. Men jeg tror det har vært en oppjustering av prisforventning hos mange selgere etter vårens positive oppslag om et godt hyttemarked. Sjøhyttemarkedet er veldig, veldig brutalt. Ligger man bare noen hundre meter feil, får man ikke prisen man vil ha, sier Øye.
 
I sommer har det vært prisfest i Oslofjorden.
 
Ifølge han er det vanlig at prisforventning mellom kjøper og selger ikke stemmer. Og jo mer penger man har brukt på bygg og innredning – jo større spriker det med hva markedet vil ha. 
 
– Hytter bærer ofte preg av smak og preferanser. Og siden det er lite sjønære tomter som er byggbare, er det ikke uvanlig at man må legge ned enda mer i oppussing og oppgradering.
 
Ifølge Eiendom Norges tall fra juni ble hyttene omsatt for 1,9 prosent under prisantydning det siste året.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.