Slik gjenreiste de Samson-huset på Bekkestua

Publisert
28. november 2015

Håndverk og tradisjoner hånd i hånd.

I dag blir det igjen liv i den ærverdige sveitservillaen midt i Bekkestua sentrum, når firmaet W.B Samson åpner dørene inn til sine nyrestaurert lokaler.
 
– Vi ønsker å hedre historien og gjenreise bygget slik det på mange måter var, sier Carl Fredrik Samson.
 
– Dette er så mye mer enn bare et sted. Det er mye viktigere enn det, sier broren Per Christian Samson.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 

Gjenskape historien

Det var i mai i år at det ble kjent at W.B Samson overtar villaen som i så mange år har huset McDonalds. Siden juni har arbeidene pågått utvendig, mens innvendig startet jobben godt uti august.
 
– Det har vært mye jobb med å tilpasse oss stedet og gjenskape historien. Vi har «hengt oss på» bygget, og farge- og materialvalg både inne og ute gjenspeiler tidsepoken. Samtidig er det Samson-farger, sier Carl Fredrik Samson om huset fra 1912.
 
Han og broren er femte generasjon i den tradisjonsrike familiebedriften fra 1894.
 
Foruten å pusse opp utvendig og bringe huset på Bekkestua tilbake til sin opprinnelige hvite farge, er det innvendig at huset har fått størst forandring.
 
Ikke minst gjelder det åpningen mellom de to etasjene. Det betyr en dobbel takhøyde i midten av lokalet, og en omkringliggende messanin i andre etasje.
 
– Fra inngangen får gjestene et inntrykk av om det sitter folk oppe, og man kan også se at det er fyr i peisen i annen etasje, forklarer Per Christian.
 
Peisen er spesiallaget til huset og har norsk kleberstein og italienske fliser. Til åpningen denne lørdagen i forbindelse med julegrantenningen, har alle vinduer fått kranser av granbar. Ved inngangen står et pyntet juletre, mens messinglysestaker og dempet belysing gir rommene den rette stemningen.
 
Norsk design på Bærums Verk 

Annonse

Spesiallagde møbler

 
Annen etasje har ulike sittegrupper, med møbler produsert i Japan i eik og skinn (hud?). Fyllingspanelet på veggene er laget for å gjenskape følelsen av slik det var vanlig på begynnelsen av 1900t-tallet. Det samme gjelder fiskebeinsmønsteret i gulvet av eik. Eikeprofiler i taket i annen etasje gir en god akustikk.
 
– Å gjøre ære på huset har vært viktig for oss, sier Carl Fredrik.
 
Samson-brødrene har opplevd flere likhetstrekk mellom huset på Bekkestua og sin egen bedrift. Det handler om å forbedre og videreføre tradisjoner. Både når det gjelder historie og selve håndverket de selv driver i bakeriet og konditoriet, men også arbeidet med håndverkere som har gjenskapt det gamle huset fra 1912.
 
Viste det beste av norsk design i London

Samson-ånd

 
Mye av interiøret er i Samson-ånd, og likt som interiøret i lokalene på Egertorget, Grünerløkka, Gimle og på Gardermoen. Også på Bekkestua er eik, messing og skinn en stor del av interiøret. Lampene i børstet messing er spesiallaget, og den store lysekronen i åpningen mellom de to etasjene er designet og laget spesielt for huset på Bekkestua.
 
– Vi snakker mye med håndverkerne om stemningen vi ønsker å skape. Det skal gjenspeile det håndverket som ligger bak produktene våre, forklarer Carl Fredrik.
 
Disken som møter kundene ved inngangen er i messing og marmor. Selve disken der bakverkene stilles ut, er spesiallaget for lokalene på Bekkestua.
 
En original vedovn fra Italia har fått plass i hjørnet på kjøkkenet der pizzaene stekes på 450 grader. Den andre ovnen er fra Tyskland og brukes til bakverk. Det er åpning inn, slik at gjester kan se at det jobbes på kjøkkenet.
 
– Vi ønsker å vise frem håndverket. Vi er stolte av det vi gjør og vil gjerne vise det frem, sier Per Christian Samson.
 
Dette er kåret til Bærums fineste hus

Kulturminne

Brødrene Samson har brukt mye tid på dialog og søknader til Bærum kommune.
 
– VI har god erfaring fra samarbeid med Byantikvaren i Oslo, så det har gått greit. Det tar bare litt lenger tid, forklarer brødrene.
 
I avdelingen for kulturminner i Bærum kommune kjenner de naturligvis godt til huset på Bekkestua.
 
– I vårt arkiv står det at huset er fra kort tid etter 1900, en litt usikker opplysning, men det stemmer forsåvidt med Egne Hjem-kolonien som ble til på Nadderud i årene 1900-1911. Dette huset ligger helt inntil det tomteområdet som ble skilt ut til Egne hjem og har også svært lik utforming, uttalte fagansvarlig for kulturminner i kommunen, Ingunn Stuvøy til Budstikka i juni.
 
Hun påpekte at huset er et av få bygninger som har en målestokk som viser Bekkestua slik det en gang var.
 
Samson-huset åpner lørdag 28. november kl. 12.
 
Les flere saker på Botrends forside her.