Her er sofaen du kan bygge rede i

Publisert
27. januar 2017

LK Hjelle og Hallgeir Homstvedt står bak årets sofanyhet "Niu".

Høye vegger, en innside som er fylt med puter og en generøs dybde.
 
Sofanyheten fra den sunnmørske møbelbedriften LK Hjelle og designer Hallgeir Homstvedt gir deg det du trenger for å bygge rede i stuen.
 
«Niu» har de kalt den – katalansk for nettopp «rede».
 
– Det er som en binge med puter. Mykt og godt uten at du synker for langt nedi, sier Hallgeir Homstvedt.
 
Designeren setter seg godt til rette i sofaen som vises frem for første gang under bransjemessen Oslo Design Fair på Lillestrøm.
 
Det er en ny arena for familiebedriften LK Hjelle, men publikum liker åpenbart det de ser: Flere har allerede lagt inn ordre.
 
To damer lurer på om ikke den unge, norske designeren kan følge med når sofaen ankommer butikken. Homstvedt ler forsiktig og stiller høflig opp på fotografering til Instagram.
 
Les mer om norsk design her

Annonse

Med plass til to

Sofasamarbeidet oppstod for om lag to år siden. LK Hjelle trengte en sofa som egnet seg like godt til private hjem som til kontraktsmarkedet.
 
Homstvedt ønsket seg en sofa med dybde, og med plass til flere samtidig – uten at det ble en seng.
 
Les også: Tør å satse på norsk produksjon
 
 

Ett år senere så de første skissene dagens lys. Grunnidéen er en boks som åpner seg.
 
– Det er sånne videoer på YouTube av folk som åpner boks på boks. Har du sett det? Det er sånne sjuke greier. Men det er ganske fascinerende – det ligger spenning i bokser som skal åpnes, forklarer Homstvedt.
 
Resultatet er en sofa med utenpåliggende stålbein. Den er like fast som den er myk. En treramme bærer putene som er fylt med skum og stålfjær.
 
Det er en modulsofa med mange valg. Du velger selv hvor stor du vil ha den, med eller uten armlener, samt med eller uten rygg. Altså ut ifra hvor den er tenkt: I en liten byleilighet eller i oppholdsrommet på arbeidsplassen. Prisen for en vanlig 2-seter i tekstil koster fra 28.100 kroner. 
 
Les også: Fram Oslo fremmer norsk design
 

Sans for detaljer

«Niu» er hans første soloprosjekt for LK Hjelle som han ble kjent med da han arbeidet hos Norway Says.
 
Studioet Norway Says bestod av de anerkjente designerne Andreas Engesvik, Torbjørn Anderssen og Espen Voll. En haug av unge, norske talenter har i likhet med Homstvedt hatt sine første år hos de populære designerne.
 
Vi møtte Anderssen & Voll i Milano
 
Homstvedt selv mener mye av møbelinteressen kommer fra hans tidligere læremestre.
 
– Jeg hadde nok ikke jobbet med dette hadde det ikke vært for læretiden hos dem. Jeg har også jobbet med større innredningsprosjekter for Anderssen & Voll i ettertid.
 
I dag flyr han mellom Studio Prindsen i Storgata – en adresse han deler med flere andre kjente norske designere som Sverre Uhnger og Runa Klock – utstillinger i utlandet, og møbelfabrikken LK-Hjelle i Sykkylven. Eller Norrøna-butikkene hvor han har levert alt av møbler og innpakning.
 
– Det er gøy å gjøre mye forskjellig. Men jeg er nok best på detaljert design som arbeidet med denne sofaen. Å komme frem til stålbeina, sømdetaljer på putene og ryggen… Jeg har prøvd å gi den en sterk karakter gjennom detaljer man først legger merke til under nærmere bruk.
 
Han er stolt over samarbeidet. At han kan presentere en sofa som er et resultat av skikkelig håndverk fra Norge.
 
– Det er ikke en overpriset «dansk» sofa laget i Polen, sier han med et lurt smil.
 
Les mer på Botrends forside
 
Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no