Her kan du overnatte gratis

Publisert
10. mai 2017
Tekst av
Olivia Knudsen

Fem tips til kostnadsfrie overnattingssteder.

 Visste du at man kan overnatte i små hytter helt uten kostnad? Statskog har over 100 koier, buer og enkle hytter spredt rundt i Norge der man kan få tak over hodet for en natt eller to.

Disse står ulåst og er åpen for allmennheten med førstemann-til-mølla-prinsippet.

Seniorkonsulent i Statskog, Torkel Skoglund, forteller at koiene og buene er gamle skogshus som ble brukt til skogbruk i tidligere. Nå blir overnattingsstedene brukt av både unge og eldre på tur, men er særlig populært for de som er interessert i jakt og fiske.

– Det er mye kulturhistorie i veggene på mange av disse stedene, sier han.

Derfor er unge hytteeiere med åpne for hytteutleie

Annonse

Noe høy standard kan man ikke vente seg, men noen av hyttene har både seng, madrass, bord, benker, gassbluss og kokekar.Det lønner seg likevel å ta med sovepose, liggerunderlag og nødvendig utstyr.

– Disse stedene blir et slags alternativ til teltet, sier Skoglund, og forteller at man mest sannsynlig vil oppleve at det er ledig om man kommer innom til tross for økende popularitet.

Har man allerede sovet en natt, er ”policyen” at man skal gi plass til andre.

Høyt tempo på Beitostølen

Mange i Sør-Norge

De fleste av lånehyttene Statskog eier  ligger i Sør-Norge og gjennomsnittsstørrelsen er på rundt 10-12 kvadratmeter.

Enkelte er så små som 5-6 kvadratmeter mens andre er opp mot 20.

Botrend har plukket ut fem slike hytter med relativt kort kjøreavstand fra Asker og Bærum og som kan benyttes gratis av allmennheten.

Lunnaashytta i Finnemarka i Lier

Lunnaashytta ligger ikke lange kjøreturen fra Asker og Bærum og byr på ett stort rom bestående av køyesenger til fire personer, ovn og med tilgang til utedo.

I tillegg er det gassbluss, noe kjøkkenutstyr og diverse redskap.

Med sine 20 kvadratmeter er hytta en av de større Statskog disponerer til utlån.

Like i nærheten ligger vannet ”Vesle Bumla” og det er også flere fiskevann i kort avstand.

Kongensdamhytta i Kongsberg

Kjører man til Kongsberg finner man en liten koie på seks kvadratmeter på et ”svalberg” nær Kongens Dam på Knuten.Denne koien er i enklere standard enn Lunnashytta, men tilbyr to sengeplasser og fyring med ved.

For toalettbesøk får man bruke naturen, men også her reklamerer Statskog med gode fiskemuligheter og et fint skogsterreng om man ønsker å gå turer.

Det er relativt enkelt å nå destinasjonen;  man kjører E134 fra Kongsberg til Saggrenda og fortsetter opp mot Knutehytta til veien slutter.

Sjusjøen og Hafjell lokker

Milorg-hytte på Finnskogen i Våler

Om man har mulighet til en litt lenger tur, tipser Skoglund om en hytte med mye kulturhistorie, nemlig ”Milorg-hytten” på Finnskogen i Våler.Dette er en koie med historie fra krigen. Under krigen var det en radiostasjon, men denne fant tyskerne og ødela. Deretter brente de også koien.

I senere tid har det blitt bygget en ny koie ganske nær den forrige som nå står åpen for alle til bruk.

Det er enkle kår uten madrass til bruk, men koien kan huse 5-6 personer og man kan fyre med ved. Egner seg best i sommerhalvåret, og det er merket sti til koien omtrent 1 km vest for Finnskogleden.

Sandbu

Denne åpne hytta ved inngangsporten til Rendalssølen i Rendalen holder til i i idylliske omgivelser. Like ved hytta ligger et tjern med ”panoramautsikt” ifølge Statskog.Hyttas beliggenhet er på veien til en av de mer populære rutene til fjellet. Overnattingsstedet er 9 kvadratmeter stor og har tre soveplasser.

Kvåho – åpen koie på Finnskogen

I dypeste Finnskogen i Kongsvinger ligger Kvåho-koien på 20 kvadratmeter.Det sies at ”suset fra trekronene” i Finneskogen vil gi en hver person ro i kropp og sjel.

Dette er også stedet du kan være heldig å få spotte spor etter bjørn, ulv eller gaupe som har vært på ferde i skogsområdet, så om du er glad i friluftsliv og naturopplevelser er kanskje dette overnattingsstedet midt i blinken.

Les mer på Botrends forside her

Gi oss gjerne tilbakemelding, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no